Санкции срещу Русия са самоубийство за нас

Кой ще дойде да почива в курортите ни, ако в морето има бойни кораби, пита Васил Велев

Санкции срещу Русия са самоубийство за нас | StandartNews.com

България е от страните, които ще са най-потърпевши от кризата в Украйна. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на срещата с медиите. Така ли е - попитахме хората от бизнеса. Те бяха дори по-категорични от първия ни министър. Картината, която очертават предприемачите, е още по-апокалиптична и техните опасения вещаят дори срив на крехкото оживление след кризата. Разрив с Русия, която е най-големият ни търговски партньор в момента, е равен на самоубийство, категоричен е председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

 

- Господин Велев, какви ще са последствията за България от руско-украинската криза, може ли вече да бъдат пресметнати?

 

- Днес (вчера, б. р.) излязоха данните от националната статистика, от които се вижда, че Русия е най-големият ни търговски партньор за 2013 г. Стокообменът ни с Русия, която изтласка Германия от първото място на икономически партньор, е 10,5 млрд. лв. Това представлява 11% от общия стокообмен на България за м. г. Стокообменът ни с Украйна пък е близо 2 млрд. лв. (2% от общия стокообмен на България), като износът към тази държава расте с близо 75 на сто през 2013-а спрямо 2012 г. В момента обаче какво се случва - стопират се бизнес проекти с Украйна, има отложени доставки за и от тази страна. Не знаем какво ще стане с туристическия сезон предвид на това, че Русия и Украйна съставляват значителна част от туристическия поток, и то от най-платежоспособните, които правят най-големите сметки по нашето Черноморие.

 

- Това наистина е много тревожен момент, искам специално да се спрете на него, може ли да се прогнозира?

 

- Имаме отложени и забавени доставки на стоки за Русия - сухопътният транспорт е през Украйна. Освен че тръбата за газа към България минава през Украйна, тя е и основен доставчик на пшеница и черни метали за нашето машиностроене и за строителството. На тази база ние дължим част от конкурентоспособността си в тези отрасли. Ако конфликтът, не дай боже, се задълбочи, доставките може изобщо да спрат, и то за неопределен срок от време. Което е фатално за икономиката ни. Стигнали сме до някакъв етап в търговските си взаимоотношения с руските и украинските партньори, възстановили сме част от тях, вместо да реализираме това и да се развиваме напред, в най-добрия случай спираме и чакаме какво ще се случи. Готови за подпис договори, подготвяни дълги месеци, се разпадат. Както вече казах, двете държави съставляват общо 13% от външната ни търговия. Това са много важни бизнес партньори. Само за сравнение - стокообменът ни със САЩ е под 1 млрд., или 1% от общия, над 10 пъти по-малко отколкото с Русия.

 

- Малко хора говорят като вас за конкретните щети трезво, повечето наблягат на забравени чувства, на емоции, на чисто политически противопоставяния...

 

- Тук изобщо не разсъждавам на тема кой е славянин, кой пише на кирилица, кой кого е освобождавал. Абстрахираме се от тези неща и гледаме само икономиката. Не искам да коментирам влиянието на Русия върху България - увеличава ли се, намалява ли, наследено ли е, придобито ли е, хубаво ли е, или лошо ли е. Икономическите взаимоотношения са факт. И ние не може да се правим, че не ги виждаме. Има очевидно противопоставяне Русия-Америка, където България, като член на НАТО и Европейския съюз, трябва да изрази някаква позиция. Това не може да се отрече. И то не някаква, а такава, която съответства на нейния икономически интерес.

 

- Не стават ли обаче нещата по-зле - вече се намесват бойни кораби в Черно море, разменят се много тежки думи, закани?

 

- Всякакво дрънкане на оръжие е пагубно, да не говорим за военен конфликт. Заплахите с икономически санкции няма да стреснат Москва, защото те ще се отразят много тежко на тези, които ги отправят, особено на граничните с Русия държави. Те също са много големи икономически партньори на Русия и Украйна. Но най-тежко ще се отразят на България. Ние сме и на Черно море, където е Кримският полуостров. Със страните около Черно море - Русия, Украйна, Румъния, Турция и Грузия - търговският ни обмен е 30% от цялата българска външна търговия. Представяте ли си какво ще стане, ако има някакви военни действия в Черно море? Затова мисля, че дори да имаме планирано отнапред участие в някакви маневри, трябва да го откажем, защото така се нагнетява напрежението. Освен това кой ще дойде да почива не само у нас, но и по целия черноморски бряг, ако наоколо сноват кораби с ракети и оръдия?

 

- Какво е мнението на бизнеса за икономическите санкции - трябва ли все пак да има някакви ограничения?

 

- Ние сме категорично против всякакви икономически санкции срещу Русия, Украйна или Крим. Защото от санкциите ще пострада най-силно България. Никой от всичките членове на ЕС и на НАТО няма да претърпи такива щети, каквито може да понесем ние. А България е равноправен член на тези организации и най-малкото не е честно ние да плащаме всичко. Затова не трябва да се снишаваме и да чакаме някой друг да ни реши проблемите. На военнопромишления комплекс и на ястребите и от двете страни трябва да им се вземат микрофоните.

 

- Политиците май не мислят като вас. Вие, бизнесът, заявили ли сте ясно това на нашите държавни и политически мъже?

 

- Ето че чрез вашия вестник го заявяваме още веднъж. Където и когато са ни питали, сме го казали категорично - икономическите санкции и присъединяването на България към тях са равни на самоубийство. Но нека мислим и занапред, след като отмине еуфорията. Ето, Янукович дава пресконференция и казва: "Аз съм легитимно избраният президент на Украйна - с демократично гласуване. И никой не ме е свалял по нито един от предвидените от конституцията начини". И е прав. Целият свят научи за разговора между много високопоставен чиновник от Брюксел и външния министър на Естония - че е стреляно от едно място и по двете страни на барикадите, ама командата не е дошла от Янукович. Какво ще правим, когато стане ясно, че икономически санкции и всякакви други заплахи са предприемани срещу напълно законни институции, президент и пр.?

 

- Кои бизнеси ще загубят най-много, ако ситуацията продължи или се предприемат икономически санкции?

 

- На първо място ще спре доставката на газ и всички, които ползват газ, ще са в трудна ситуация. Някои го ползват за отопление, идва лято, няма да е толкова страшно. Но тези, които го ползват като суровина - химията, металургията, машиностроенето - ще им се отрази много зле. За строителството се отнася същото. За туризма да не говорим.

 

- Какви са предвижданията ви в по-близък план, какво може да се случи?

 

- Сигурно има някаква разлика между Косово и Крим, но ние не я знаем. Говоря за проблема с двойните стандарти. Има много подобни въпроси, но нека да ги оставим настрана, да не се занимаваме с тях. Казваме само какво ще стане с икономиката при военни действия например. Кризата от 2009 г. ще ни се види като силен икономически ръст в сравнение с това, което ще ни връхлети. Затова позицията на България трябва да бъде за мирно и бързо регулиране на конфликта. Там предстоят избори, трябва да има наблюдатели, трябва да има преговори. Всякакво дрънкане на оръжия и всякакви закани за икономически санкции са контрапродуктивни и те са в ущърб на България.

 

- Как трябва да бъде заявена такава българска позиция? По какъв начин, за да бъде чута и да бъде достатъчно твърда?

 

- Категорично и без увъртания да кажем - против сме всякакви икономически санкции, против военна намеса, за пълен неутралитет. По никакъв начин България не трябва да бъде въвличана в никакъв конфликт. Гласът ни в НАТО има значение колкото на всички останали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай