Само три партии ще играят контра на ГЕРБ

Само три партии ще  играят контра на ГЕРБ | StandartNews.com

Кабинет ще има, но трудно ще издържи повече от година

Живко Георгиев, социолог

- Ще имаме ли кабинет, г-н Георгиев, каква е вашата прогноза от това, което до тук видяхме и чухме?
- Мисля, че със сигурност ще има кабинет. Това беше до голяма степен ясно и предварително. Има само три от парламентарно представените партии, които са категорична опозиция и са избрали тази линия на поведение. Това са БСП, АБВ и "Атака", всички останали в една или друга степен, ако не друго, то поне ще осигурят на първо време парламентарна подкрепа, на каквото и да е правителство, било малцинствено на ГЕРБ, било ГЕРБ плюс отделни министри от други политически формации. Никой не иска избори. Това е най-същественото.
- Казахте, че три партии "Атака", АБВ и БСП ще бъдат категорична опозиция, защо смятате така?
- Не само защото го твърдят. Това е техният обективен интерес. БСП след изборите е в тежка ситуация, има нужда от много вътрешни трансформации, ако иска да остане на политическа сцена, а и нищо не работи повече за възстановяването на влиянието на леви партии от категорично дясно управление. Останалите са в приблизително същата ситуация. АБВ като нов политически субект има нужда от парламента, за да изгради своята идентичност. "Атака" по дефиниция ще е опозиция, ако нейният основен опонент Патриотичният фронт подкрепя политиката на ГЕРБ.
- Що се отнася до АБВ обаче: първо - разговорите с тях още не са преминали.
- Това няма никакво значение. Няма как АБВ да се окаже в управляваща формула или в подкрепа на ГЕРБ. Тя може да подкрепя някакви отделни решения на правителството, но категорично ще е опозиция, другото би значело да загуби явлението си сред левия електорат. А всички останали желаещи да подкрепят правителство, почти съм сигурен, че ще го подкрепят до време. Това не е брак, това е подкрепа поне през първата година до местните избори.
- Какви сигнали излъчва Реформаторският блок с поведението си?
- Пак да преминем към политическата логика. Реформаторският блок е конструиран като дясна алтернатива на ГЕРБ. Ако искаш да бъдеш алтернатива, окуражена донякъде от изборните резултати, то няма логика да бъдеш прекалено плътно до хегемона в дясното, а именно ГЕРБ. Така че РБ със сигурност няма нищо против, или поне повечето партии в тази коалиция, от споделяне на благата от управлението, но решително няма интерес от споделяне на отговорностите. Но и ГЕРБ отговаря с някаква сходна логика, повече желае да сподели отговорностите си с някой, отколкото правомощията на управляващите.
- Все пак как ще изглежда бъдещото Народно събрание?
- На първо време ще има едно динамично мнозинство от 4-5 партии, парламентарно, не казвам непременно правителствено. Това са ГЕРБ, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, навярно и ББЦ, ако не цялата, то поне една нейна част. Останалите три партии АБВ, БСП и "Атака" ще бъдат парламентарна опозиция. Обаче почти съм сигурен, че и РБ при определени ситуации, и ПФ с един свои фрагмент, и ББЦ с един свои фрагмент, а може би и цялото ДПС ще гласуват по начин, който не подкрепя всяко едно действие на управляващите. Тоест ще има пулсиращо мнозинство.
- Колко време прогнозирате, че ще продължи тази стабилност?
- Една година сигурно, след това зависи от социално-икономическата ситуация и от гафовете на управляващите, които растат с времето обикновено в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай