С терора в Европа ИД показва, че не е победена

Зад атентата в Испания стои клетка, а не вълк-единак, казва проф. Владимир Чуков

С терора в Европа ИД показва, че не е победена | StandartNews.com

- Проф. Чуков, как ще коментирате поредицата от терористични нападения, които се случиха в в четвъртък? През последните години Испания оставаше извън обсега на "Ислямска държава"?

- Терористичните действия от четвъртък в Барселона и Камбрилс бележат нов етап в развитието на вече богатата история на испанския тероризъм. До 2004 г. този тероризъм се свързваше с баската организация ЕТА, с настроени сепаратисти, повечето жертви бяха ранени хора. Дори имаше много интересно количествено измерение - буквално всяка година имаше по един ранен, но в повечето случаи ставаше дума за материални щети. Т.е. това беше профилът на испанския тероризъм. През 2004 г. тероризмът много рязко се насочи към Близкия Изток и всъщност се случи най-кървавият атентат в историята на Испания. Сега това е нов качествен момент, защото монополистът на джихадисткия тероризъм вече се свързва с единна организация - "Ислямска държава". Като цяло генезисът си остава същият, но очевидно е, че Испания се причисли към онази политическа карта на западния тероризъм, към която много отдавна принадлежат съседката й Франция, както и другите големи западноевропейски държави като Германия, Великобритания, Швеция. Т.е. много ясно е , че тероризмът в Испания не е местен, а международен, с близкоизточни корени. Премиерът на Испания Мариан Рахой много ясно, според мен, призна, че това е джихадистки тероризъм.

- За съжаление това е поредното зловещо дежавю и като начин на извършване - нападение с автомобил, който прегазва. Превръща ли се този подход в отработена стратегия за нападение?
- Това е копипейст или имитиращ тероризъм. След тунизийският терорист, който премаза хората на алеята в Ница преди повече от една година, оттогава насам това е осмият случай. До миналата година водещият инструмент бяха самоделните бомби, които по някакъв начин бяха слагани на шахидски колани, т.е. това беше по-скоро шахидски прийом, прийом от бойното поле. Сега автомобилът някак си се превърна в инструмент за битка с мирни хора. Ако погледнем статистиката, която "Ислямска държава" дава всеки месец за своите самоубийствени атентатори, техните водещи инструменти са колите-бомби или фадромите. На второ място са коланите с експлозиви. Нито веднъж не се използва автомобил за мачкане, просто защото няма как да достигне този автомобил до мишени, които са на бойното поле. Защото там става въпрос за хора, които участват в битка. Докато тук няма битка, а става въпрос за невинни хора и поради тази причини беше приет на въоръжение от джихадистите този похват с колите. Много по-лесно е да се открадне, да се наеме кола и да се откраднат документи от това да се прави самоделна бомба. Това е по-ефектно и много по-пъклено.

- Преди няколко месеца "Ислямска държава" отправи предупреждение към Египет и Тунис да спрат да приемат туристи. Според статистиката Испания е топ дестинация на европейския туризъм в момента. Възможно ли е нападението в Барселона да е насочено именно срещу туризма?
- Според едно изследване къде арабските младежи предпочитат да почиват, Испания се оказа на първо място. Там можете да намерите ваканционните имоти на много арабски лидери, включително на бившия крал Абдула. На второ място като желание за почивка е Гърция, на трето Хърватска, на четвърто е България. Това е атентат срещу туризма, срещу онези туристи, които са освободени. Направете едно сравнение между хората, които идват от Мосул и тези, които идват на плажовете на Барселона. От Мосул идват забрадени, брадясали хора, докато световният туризъм просто открива хората, прави ги щастливи, нещо, което ядосва и не може да бъде прието от хората, които извършват атентатите.

- След като България е в призовата четворка по посещаемост на туристи, може ли да се окажем мишена на тероризъм?
- Много теми бяха изговорени напоследък по отношение на нашите туристически обекти, дали били шумни, дали били безшумни. Аз си мисля, че подобни теми са сигурно важни, но те са по-скоро за вътрешна консумация. Ние просто трябва да видим темповете, с които се развиват курортите, които се стремим да достигнем. Барселона е с 10 милиона годишен туристически оборот, за което на този етап ние можем само да мечтаем. Сигурността трябва да бъде на първо място по отношение на място, където се събират много хора. Жертвите на атентата са от 38 националности. Това е нещо безпрецедентно.

- Можем ли да търсим връзка между изтласкването на „Ислямска държава" от Сирия и Ирак и терористичните нападения?
- Естествено. Това е желание на "Ислямска държава" да докаже, че тя не е умряла, че не е в миналото, че не е победена. Напротив, резонансът на подобни атентати е огромен. Неслучайно е избрана Барселона - на първо място, това е туристическо място, на второ- място, където футболът е на почит. Невероятен ефект имаха постингите на футболните звезди от отбора - Меси, Пике. Посланието на този атентат беше насочено към милионите последователи, които да бъдат убедени, че "Ислямска държава" не е умряла. Мишената е подбрана много, много интелигентно. Не случайно това не е Мадрид, не е Севиля, а е точно Барселона.


- Възможно ли е да се търсят пропуски в антитерористичните мерки, предприети от испанските власти?
- Всеки едни допуснат атентат, който има дори една жертва, това вече е пропуск на службите. Да, те са били предупредени, те са предотвратили множество такива атентати. Статистиката в европейски мащаб сочи, че на всеки 5 атентата, 4 се предотвратяват, но един за съжаление не бива париран. Така че испанските служби до този момент са се справили брилянтно. Джихадистите са изключително активни, изобретателни. Според мен извършителите са цяла клетка, която е поне около 10 човека. Те са военизирани, това не е вълк-единак. Дали това са местни джихадисти, испански граждани, дали са граждани на други държави, които имат законно пребиваване в кралството или това е клетка, изпратена от някои от съседните държави, ще покаже времето. Възможно е това да са френски граждани или на някаква друга европейска държава и да са получили подкрепа отвътре. По-скоро обаче смятам, че са външни хора, тъй като джихадисткият контингент на Испания е не повече от стотина човека, той е много малък.

- Докога ще продължават атентатите?
- Въпросът е реторичен. Тероризмът не е изкореняем, той може да бъде ограничен. Може да бъде сведен до някаква маргинализация. Но е наивно да вярваме, че може да бъде тотално изкоренен.

- Като анализатор, можете ли да прогнозирате кои са евентуалните потенциални мишени в бъдеще?
- Трудно е човек да влезе в начина на мислене на тези хора. Жертвите са мирни хора, те обикновено са хора във ваканция. В Берлин това бяха хора, които бяха на коледен пазар, в Ница - хора, които се разхождаха по крайбрежната алея. Това са хора, които нищо не подозират. Рядко са такива, които са в силовите структури, както беше последният атентат във Франция. Френският тероризъм има друг генезис. Значимите атенати са срещу мирни хора, които нищо не подозират

- Според вас живеят ли хората в страх от атентати?
- Терористите се опитват да сплашат, да всяват ужас, но това няма как да стане.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай