С радикални промени ще сложим край на бюрокрацията

ГЕРБ не затваря врати, но с БСП сме напълно несъвместими, казва Томислав Дончев

С радикални промени ще  сложим край на бюрокрацията | StandartNews.com

- Г-н Дончев, ГЕРБ се срещна с бизнеса вчера, за да представи управленската си програма и приоритетите си за следващ управленски мандат. Каква оценка за тях чухте от работодателите?

- Разговорът бе по инициатива на работодателите. Първо те изложиха пред нас своите виждания и поставиха въпросите си. Намерихме сходство между тях и управленската ни програма – по отношение на запазване на данъчния модел, приоритетът образование и реформата в сектора, облекчаване на административната тежест за бизнеса.
- ГЕРБ е записала като свой основен приоритет освен образованието, но и борбата с бюрокрацията. Каква е идеята ви, за да може тази административна тежест за гражданите и бизнеса наистина да падне?
- Ще започна с една историческа справка. До сега не е имало правителство, което да не се е борило с бюрокрацията, да не е искало ограничаване на административната тежест или пък да не си е поставяло за приоритет да подобрява работата на администрацията. Ефектът от това обаче винаги е бил един и същ - значима промяна не е имало и дори с течение на времето каквито и стъпки за облекчение да има, са се появявали нови административни актове. Заради това ние, като опитни хора, заемали ръководни позиции и командвали публични администрации, направихме един нов анализ. На базата на него взехме решение, че мерките в сферата на администрацията трябва да бъдат радикални. Основните акценти в тази посока са два. Нека да разгледаме една обичайна ситуация - гражданин иска да получи разрешение или какъвто и да е било документ. За да го направи обаче той трябва да събере 4-5 документа от други различни администрации, да ги окомплектова в една папка и да ги занесе на ресорната администрация, която най-сетне да издаде разрешителното. Ние решихме да обърнем процеса. Гражданинът или фирмата подава само заявление за нуждата си и декларира, че отговаря на изискванията. Задача на администрацията е по служебен път да провери дали това е така. И ако е така – да му издаде съответния документ. За целта вместо гражданинът да обикаля една или друга агенция, всички проверки се правят по служебен път. Тук не става дума просто за въвеждане на електронно правителство, защото то е само инструмент. Става дума да се обърнат отговорностите и със самата бюрокрация да се занимават администрациите. Другата мярка е т. нар мълчаливо съгласие, което налага на администрациите да работят в срок. Картината е следната - аз подавам заявление, че искам дадена услуга или разрешително и срокът за това е например 30 дни. Ако администрацията не възрази в рамките на този срок, се приема, че разрешителното трябва да бъде дадено автоматично. И двете предложения са много радикални. Те обръщат изцяло логиката. За това обаче са необходими редица законодателни и функционални промени в работата на самите администрации. Имаме амбицията не да само да ги лансираме като добри идеи, но и в рамките на следващите седмици да ги разработим на ниво изпълнение. В момента има екип от опитни хора и юристи, които правят план за необходимите законодателни промени, за да могат тези идеи да сработят. Но това, което е категорично – ако идеята се реализира, бизнесът и гражданите ще губят много по-малко време, общувайки с администрациите. Това от друга страна означава, че корупционният натиск ще бъде редуциран в пъти. Ще направим гражданинът господар на процеса.
- Какви са приоритети на ГЕРБ в сектор „Енергетика"? Как ще коментирате идеите на БСП за рестарт на АЕЦ „Белене"и нови реактори в АЕЦ „Козлодуй"?
- Възраждането на големи енергийни проекти, водено от такъв ентусиазъм просто да се строи, не е добра идея. Не, че ние имаме нещо против строителството. Най-малко ние можем да бъдем обвинени в нещо подобно. Това, срещу което сме, е да бъдат харчени милиарди държавни пари без никаква икономическа логика и възвращаемост. Помним с колегите как трябваше да плащаме за АЕЦ „Белене" и куп други глупости. Случаят „Цанков камък" например бе само преди няколко години. Тук се говори за проекти, които са грандомански, мегаломански. Единственото, което ги обединява, е, че в тях няма никаква икономическа логика. От ГЕРБ подкрепяме големи енергийни проекти, които са базирани само на пазарен принцип. Трябва да има сигурни гаранции за това, че те ще дават такава възращаемост през годините, която да успее да върне направената инвестиция. Това е валидно за всеки един сектор. По отношение на приоритетите ни в сектор „енергетика" основният акцент е енергийна сигурност и енергийна независимост.
- През последните няколко дни се заговори за спиране на европейските пари за образование и наука заради грешки по време на кабинета „Борисов 2" и по-специално в работата на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Като човек с голям опит в управлението на средствата от еврофондовете, можем ли да се притесняваме, че парите за образование ще бъдат замразени?
- Няма нужда някой да се притеснява. По въпроса с европейските средства за образование - трябва да бъде решен един структурен проблем в МОН. Претенциите на ЕК са, че са необходими гаранции за това, че управляващият орган по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", която трябва да договаря и да плаща, е независим от другите звена в МОН. Това не е чак толкова сложно и съм убеден, че може да бъде свършено в рамките на седмица. До момента кореспонденцията от ЕК е на ниво предупреждение и има достатъчно време да бъдат взети мерки. Темата не е нова. Аз самият съм имал възможност няколко пъти да я коментирам с г-жа Меглена Кунева.
- И като споменахме г-жа Меглена Кунева. През последните дни от страна на ГЕРБ чухме като отчетена грешка дадения ресор „образование" на Реформаторския блок. Те от своя страна ви призоваха „да спрете с приятелския огън, защото скоро пак ще сте си нужни".
- Аз не си спомням някой от ГЕРБ да е водил огън по когото и да е било. Дори и по темата за европейските пари за образование – вярвам, че ще отчетете усилията ми да съм максимално технически прецизен и обран, като коментирам въпроса без никакви политически нюанси. По отношение на коалициите – те не са обезателно нещо лошо. Трябва обаче ясна формула за това как се разпределя отговорността между всички политически субекти в коалициите. Опитът в това отношение за нас към момента не е особено радостен. Всеки от по-малките ни партньори е кристално съвършен и прав. Ако има нещо хубаво, то е негова заслуга, ако има нещо лошо, то си е отговорност на големия партньор. Този модел обаче на нас не ни харесва и не е особен стимул да се търсят варианти за коалиционно проявление в бъдеще. От ГЕРБ никога не затваряме врати. Ние се опитваме да водим такава политика и да общуваме по такъв начин, че да няма затворени врати. Особено с хора, с които поне идеологически и на ниво цели имаме сходни виждания. Но нова коалиция – един ден, след месеци, години ще минава през изключително ясна формула всеки да си носи отговорността за това, което е направил, предложил или пък не е.
- А затваряте ли вратата към БСП за коалиция?
- Тази тема е коментирана повече от веднъж. Първо – не виждам как, второ – не виждам защо. Степента на идейна несъвместимост е толкова голяма, че не виждам как може да се сглоби нещо работещо и нещо, което да не предизвика отвращение. Всяка подобна коалиция би изправила на нокти всички членове и симпатизанти на ГЕРБ. С основание би търпяла и всички упреци и критики, че нещо е абсолютно конюнктурно сглобено само и само да има достъп до властта. Такъв упрек ние не искаме и не можем да носим. Тук не става въпрос само за сглобяването на коалиция, тук става въпрос за работата. При условие, че голямата част от актива, от ключовите фигури, тези, които правят идеите, са на абсолютно диаметрално различни позиции, не си представям как може да има съвместна работа.
- Каква предизборна кампания ще води ГЕРБ?
- Отговорът на този въпрос е ясен – позитивна, близка до хората и т.н. Аз обаче искам да кажа нещо друго, защото да повтаряш това, което е вече казано, понякога е по-лошо от това да не кажеш нищо. Има сериозна опасност да се озовем в не особено комфортната ситуация да бъдем последните, които говорят с прагматични аргументи. От гледна точка на предизборния репортоар на различните партии нещата много се объркаха. Влезе се в един режим на наддаване за най-атрактивно звучащо предложение, отговарящо на цели, които никога не могат да бъдат реализирани и противоречат на икономическата и на политическата логика. Изкушението в такава ситуация да се опитаме да се влеем в този общ хор, да не би да изостанем, е голямо. Но нашият избор е да бъдем себе си, дори и от това да понесем щети. Трябва да останем една от последните надежи на мислещите хора, на тези, които използват разума си.
- Вие сте водач на две кандидатдепутатски листи на ГЕРБ – в 23-ти МИР в София и в Габрово. От партията обаче все още не са обявени официално листите, с които ще се изправите на вота. Грешка ли е това забавяне?
- Няма проблем в това. Предизборната кампания все още не е започнала. Има време. От сега е ясно, че и при нас ще има нови фигури в листите, но няма да влизаме в опитите да се представим като нещо различно от това, което сме. Този рефлекс сам по себе си е подозрителен. Мислим да играем себе си.
- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна притесненията си, че „трудно ще се направи правителство след изборите". Такава ли е и вашата прогноза?
- По този въпрос споделям позицията на г-н Борисов. Следейки политическата конюнктура сега, както и резултатите от социологическите сондажи, степента на сходство и коалиционните възможностите някой да работи с друг - съм силно песимистичен относно възможността бързо да бъде сглобено работещо правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай