С новите ни планове Смарт роумингът за ЕС остава в миналото

Включените минути за разговори в страната вече са валидни и за останалите страни-членки, твърди Стефан Хинков, старши мениджър „Продукти и услуги" във Виваком

С новите ни планове Смарт роумингът за ЕС остава в миналото | StandartNews.com

Темата за регулацията на цените на роуминга е на дневен ред вече повече от година, за да стигнем до момента, в който беше обявено, че от 15 юни, роуминг вече няма да има. Така ли е наистина?
След 15 юни потребителите ще ползват услуги в роуминг така, както ползват у дома. Допълнителни такси в роуминг ще се заплащат само в случай, че потребителят надвиши прага на разумно потребление съобразно тарифния му план при ползване на достъп до интернет.

Как ще се отрази това на телекомите, готови ли сте вече за новите правила?
Готови сме преди всички. Както винаги сме се стремили, изпреварваме тенденциите и очакванията на пазара и потребителите. Тази седмица стартирахме нови Смарт тарифи, с които даваме на потребителите си много повече, отколкото ни задължава регулаторната рамка. Цели два месеца преди въвеждането на регулацията на цените в роуминг за страните – членки на Европейския съюз, ние предлагаме нова тарифна линия с планове, при които всички национални минути са валидни и в роуминг без надценка, когато клиентът е в страна от Европейския съюз. Осигуряваме спокойствието му в чужбина и с това, че плановете включват до 7 500 MB за безплатно сърфиране в роуминг в ЕС. За още по-голяма свобода на комуникацията, плановете имат включени минути както към мобилни, така и към фиксирани мрежи в ЕС. Вярваме, че това ще е много полезно за хората, които имат роднини в тези европейски страни. За първи път създадохме и една революционна услуга за България с неограничени MB на максимална скорост в България, без разделение към различни сайтове и приложения, и неограничени минути за страната и за целия Европейски съюз. Това е планът Smart U. Всички тарифни планове от новата линия включват неограничени минути за разговори в мрежата на VIVACOM.

За кои потребители ще важат новите планове и как ще говорят и сърфират в чужбина клиентите ви на други тарифни планове?
Клиентите ни са различни, всеки е уникален. Но и всеки може да подбере най-подходящия за него план от новата Смарт линия. Тя е валидна както за частни лица, така и за бизнес клиенти. Линията предлага разбнообразие от 9 плана, което я прави гъвкава и добър избор за клиенти с различни навици на потребление. Младите и активни хора, които слушат музика, правят стрийминг и споделят в социалните мрежи докато пътуват, биха предпочели план с повече мегабайти за сърфиране, докато докато бизнес ориентираните потребители, които пътуват предимно по работа, имат нужда от много минути за разговори с международни партньори и биха избрали друг план от новата ни линия. Затова казвам, че новата ни тарифна линия наистина е „умна". Не само заради името й, но и заради това, че успява да отговори на различни потребности. А ако клиентите са с договор за съществуващи тарифни планове, то те ще се възползват от прилагането на европейската регулация от 15 юни нататък.

Ще се наложи ли старите клиенти да преподписват договорите си, за да се възползват от новата Европейска регулация?
Не, целият процес е максимално улеснен на клиентите. Промените в правилата за таксуването в роуминг влизат в сила автоматично. Но аз бих ги посъветвал да проверят настоящите си договори и да помислят за възможно най-ранно преподписване с новите планове, за да се възползват максимално от тях - те дават много повече, отколкото предвижда регулацията.

Очаквате ли, че ще има много потребители, които сключват договори в страните с най-ниски цени и говорят в други държави, където цените на местните телекоми са по-високи?
Ние сме телеком компания, целта ни е да даваме възможност на хората да общуват повече и по-свободно. Разбира се, възможно е да има такива случаи, но и затова има предвидено решение в регулаторната рамка. В такива случаи те трябва да представят доказателство за продължително пребиваване в дадена държава – дали са студенти там или работят, или прекарват значителна част от времето си по други причини.

Като говорим за пътувания, може би най-важната услуга за потребителите е мобилният интернет. Къде се намира страната ни по качество на тази услуга и как гарантирате на потребителите си стабилна връзка, когато пътуват в чужбина?
Само преди няколко месеца проучване на международната организация Open signal показа, че България е на трето място в Европа и на 6-то в света по скорост на 4G. Вярвам, че потребителите ни които обичат да пътуват сами са се убедили в качеството на услугата у нас, сравнявайки я с други страни. А конкретно ние във Виваком винаги поставяме клиентското възприятие за услугите ни на първо място. Миналата година подменихме цялата си мобилна мрежа, за да предоставим надеждна 4G връзка, без да влошаваме качеството на съществуващите услуги. Изградихме новата инфраструктура рекордно бързо сред останалите оператори на пазара у нас, а днес вече имаме над 90% покритие на населението и продължаваме да го разширяваме. Защото това е другият важен аспект на една услуга – колко хора обективно могат да я ползват – и ние работим усилено в тази посока. А що се отнася до сърфирането през 4G в чужбина, към момента ние сме операторът с най-много LTE роуминг партньори: 89 оператора в 53 държави.

Новите Смарт планове на Виваком са:
Два месеца преди старта на новата регулация
Първата тарифна линия в България, в която всички включени национални минути са валидни и за разговори в страните-членки на ЕС без надценка
Много повече MB за безплатно сърфиране в роуминг, в сравнение с регулаторните изисквания – до 7 500 MB
Неограничени минути за разговори в мрежата на VIVACOM
Избрани планове имат безплатни минути към фиксирани и мобилни мрежи в ЕС
Разнообразие от девет плана от "S" до "U" на цени от 9,99 лева на месец до 49,99 лева
Тарифен план с неограничени MB на максимална скорост в България и неограничени минути за разговори у нас и в ЕС – SMART U

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай