С милион фантоми няма смисъл от задължителен вот

С милион фантоми няма смисъл от задължителен вот | StandartNews.com

Мнението на проф. Михаил Константинов

- Проф. Константинов, какъв е коментарът и впечатленията ви относно посещението на генсека на НАТО Йенс Столтенберг и срещата му с Росен Плевнелиев?

- Това е една рутинна среща, която обаче е интересна по отношение на перспективата за предстоящата война с "Ислямска държава". Взето е решение за унищожаване на това "раково заболяване" и то вероятно ще се случи в близките няколко месеца. В този случай България ще бъде важен плацдарм за авиацията на НАТО, т.е. тук ще има интензивен трафик на бойни самолети на алианса. Знаете, че с Турция има известни проблеми. Тяхната лоялност към НАТО не е на 100% и затова България става все по-важна.

- Президентът заяви, че очаква актуализация на бюджета за отбрана. Смятате ли, че това ще се случи?

- Българският бюджет за отбрана е малък и това е очевидно. Смятам, че армията се намира в жалко състояние, но в България не са проблем малкото пари, а това, че много се краде. Същото важи и за българското здравеопазване. Имам хипотеза, че ако още два пъти увеличим парите за здравеопазване, то ще изчезне.

- Как оценявате свършената от президента работа, тъй като той отчете дейността си и отбеляза три години от встъпването си в длъжност?

- При Росен Плевнелиев нещата не тръгнаха особено убедително. Той обаче имаше трудни задачи. Искам да отчета, че все пак за две години и половина трябваше да прави два служебни кабинета. Георги Първанов преди него за цели 10 години не му се наложи нито веднъж. В този смисъл периодът на управление на Плевнелиев е един много труден за България и света. Това обяснява и някои негови колебливи действия. Не е работа на една държава в нашия мащаб по този начин да говори с лидера на една велика сила. Това не показва сила. Тя не се състои в това да кряскаш срещу другия. В този смисъл, мисля, че г-н Плевнелиев ще си извади поуки. Той е български президент и трябва да се държи с уважение към останалите държавни лидери. А да дразниш Путин напразно, бих казал, че е доста глупаво. Това важи и за другите български държавници. Ние сме лоялни съюзници на НАТО, членове сме на ЕС, но сме и партньори с Русия. Ние получаваме почти 100% от енергоресурсите си от там. Само това говори, че трябва да се държим прилично.

- Според вас трябва ли да се въведе задължително гласуване?

- Тук и европейската практика е противоречива. Има и плюсове, и минуси. Трябва много внимателно да се анализира една подобна мярка. Имам една малка забележка - когато имате 1 милион фантоми в избирателните списъци, няма смисъл да се говори за задължително гласуване.

- Какво е мнението ви относно електронното гласуване?

- Категорично "за". Само че трябва да уточним за кое електронно гласуване. Има два вида - машинно електронно гласуване в секциите и интернет дистанционно гласуване. За мен първото гласуване не е интересно. Важно е обаче интернет гласуването. Убеден съм, че рано или късно такъв вид гласуване ще бъде достъпен за всеки български гражданин. Най-ранното възможно експериментиране трябва да се извърши за президентските избори през октомври 2016 година.

- Според вас каква е вероятността Росен Плевнелиев отново да бъде избран за президент?

- Това за момента изобщо не е и хипотеза и не мога да го обсъждам. Плевнелиев не е кандидат за президент. Нито Бойко Борисов е кандидат.

Добре е като наближат изборите и излязат кандидатурите, тогава да ги обсъждаме.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай