С билетите за находките да плащат на археолозите

С билетите за находките да плащат на археолозите | StandartNews.com

Диана Гергова, археолог

- Проф. Гергова на дискусията, организирана от "Стандарт" в Разград, бе съобщено, че тази година държавата дава 2,3 млн. лв. за археология. Как оценявате факта, че бюджетната инжекция е в пъти по-голяма от обичайните суми?

- Приветствам решението на правителството и Министерството на културата, което е съумяло да договори такова финансиране. Но веднага репликирам, че няма никакъв напредък и подобрение в методиката, според която се разпределят средствата между отделните експедиции. За моя екип, който ще работи в резервата "Сборяново", тази година са отпуснати 20 хиляди лева. Бяхме отправили искане за 60 000. Не мисля, че трябва да напомням отново, че край Свещари стоят непроучени обекти с изключително значение, като в последните години там открихме уникални неща. Това обаче видимо не е достатъчно според експертите, които преценяват значимостта на отделните експедиции и нашата пак е с минимално финансиране. Сега се налага да променям плана за работа, защото ще разполагаме с три пъти по-малко средства, от тези, които очаквахме.

Като прибавим и обстоятелството, че финансирането на археологическото лято тази година стартира в края на юли, за нас половината сезон е пропуснат. Проектите на всички експедиции бяха представени в министерството отдавна, защо не дадоха парите в началото на лятото не е ясно. Имам колеги, които са си осигурили частно финансиране и забавиха проучванията си, заради неясния размер на държавната помощ, която до вчера не знаехме каква е. Така бе пропуснато ценно време.

- Какви са целите на вашата експедиция това лято?

- Ще продължим проучванията на Голямата Омуртагова могила в "Сборяново", където през 2012 г. открихме златното съкровище. Миналото лято се натъкнахме на останки от средновековна керамика, които свидетелстват, че там има исторически пластове от ранното българско средновековие. Ще опитаме да работим и по околните по-малки могили, където има много разрушения и може би много безвъзвратно загубени артефакти.

- Как ще се справите, след като отпуснатите ви пари са три пъти по-малко от очакваното?

- Аз съм свикнала от години да си търся и осигурявам сама финансиране. Когато открих съкровището, експедицията беше изцяло на частни разноски. Сайтът за "Сборяново", който е разработен на два езика, се поддържа със спонсорство. И тази година в експедицията ми ще работят студенти от университета в Женева, за които ще плати швейцарската държава.

- Не се ли притеснявате от упреци, че независимо от щедрия държавен бюджет излиза, че археолозите пак са недоволни и искат още пари?

- Просто обясних каква е ситуацията с проучванията в Свещари. А за да се избегнат въобще подобни спекулации, предлагам просто решение. Археологическият комплекс "Сборяново" е международно известен и посетителите в него са около 50 хиляди годишно. Билетите за всяка визита струват средно по 10 лева. Става дума за приходи от 500 хиляди лева годишно. Нека една част от тях, да се връща обратно за нови проучвания, защото става дума за терен, който крие много съкровища, които тепърва трябва да открием. И всяка нова находка ще донесе още слава, посетители, приходи и икономически ползи и на местната икономика в Лудогорието, и на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай