С България имаме общи интереси в енергетиката

С България имаме общи интереси в енергетиката | StandartNews.com

Кшищов Краевски, посланик на Полша

- Ваше превъзходителство, в разговорите във Варшава на българския президент Росен Плевнелиев с полския му колега Бронислав Коморовски преди дни за двустранните връзки беше използвана характеристиката "специални отношения". Какво практически означава това?
- На първо място бих искал да подчертая приятелските отношения между нашите президенти, проличали в сърдечната атмосфера на разговорите. Като участник в посещението мога да кажа, че двамата се разбират с една дума. Тези приятелски контакти са резултат именно от споменатите "специални отношения" между Полша и България. Както каза президентът Коморовски, двата народа си приличат. Свързват ги любовта към свободата, толерантността и гостоприемството. По тази причина имаме близки, даже идентични позиции по въпроси, свързани с ЕС и НАТО и с процесите, протичащи в тяхното съседство. Затова подчертаваме необходимостта от тясно полско-българско сътрудничество, обогатено с възможно най-близки контакти със страните от югоизточния фланг на НАТО и югоизточната част на ЕС.
- Какви бяха акцентите при обсъждането на българо-полските отношения и тяхната перспектива?
- Диверсификацията на енергийните доставки и намаляването на цените им бяха сред основните теми. Тези цели могат да бъдат постигнати благодарение на Европейския енергиен съюз - проект, който бе категорично подкрепен от двамата президенти. Особено внимание бе обърнато и на отбранителния сектор. Политическото сътрудничество в тази сфера може да доведе до важни решения, включително за бизнеса. Ще си сътрудничим и в образованието, науката и културата. Предпоставка за това е подписаният във Варшава протокол между научните академии на двете страни.
- За какво се договориха Полша и България в рамките на регионалното сътрудничество и като партньори на ЕС?
- Виждаме необходимостта от подкрепа за страните от "Източно партньорство" и засилване на европейската интеграция, в това число на Балканите. И двете страни имат интерес да бъдат реализирани решенията от срещата на НАТО в Уелс. Те са добра база за по-близко сътрудничество: двустранно и в рамките на Вишеградската група, с която България си сътрудничи все по-активно. Полша и България ще работят и за развитието на транспортната инфраструктура по направлението "Север-Юг".
- Най-интензивна част от двустранните ни връзки явно е търговията, чиито обем в двете направления надхвърля 1 млрд. евро и бележи 23% увеличение през 2013 г. Има ли потенциал за разширяване на стокообмена и с какви стоки?
- За този потенциал свидетелства фактът, че до август т.г. двустранната търговия е нараснала с 9 процента. Интензивното търговско сътрудничество е резултат от възстановяването на контактите от миналото, икономическия растеж и растящата атрактивност на двете икономики.
- Какви полски стоки се продават у нас?
- България е добър пазар за полски фирми от хранително-вкусовата, текстилната, химическата и отбранителната промишленост, както и от машиностроенето. Много български градове искат да модернизират обществения си транспорт, а нашата оферта в тази област е много привлекателна. В Полша се реализират мащабни инфраструктурни проекти и за полските фирми от този бранш България може да бъде интересна дестинация. През 2013 г. бе създадена Българо-полска търговска палата, която ще работи за задълбочаване на търговските ни връзки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай