С 4G ще качваме данни до 10 пъти по-бързо

С 4G ще качваме данни  до 10 пъти по-бързо | StandartNews.com

Очакваме скоро регулаторът да ни отпусне още честоти, казва Владимир Радойчич

Миналата седмица българският телеком "Теленор" официално обяви старта на 4G мрежата си. За възможностите на новата технология, трудностите и екипа, отговорен за въвеждането й, потърсихме коментар от технологичния директор на компанията - Владимир Радойчич.

- Г-н Радойчич, с какво 4G е по-добро от 3G?

- 4G използва много по-ефективно съществуващия радиочестотен спектър от 3G. Ако разглеждаме експлоатацията на един определен отрязък от спектъра, получаваме следното: чрез 4G мрежа сваляме данни до 2 пъти по-бързо, отколкото чрез 3G и качваме информация от 5 до 10 пъти по-бързо. И естествено, ping-ът, времето за връзка със сървъра, което е изключително важно за потреблението на интернет, е значително по-малък от преди. Което означава, че клиентът има много по-добро и приятно цялостно изживяване.

- "Теленор" предоставя 4G в т.нар. LTE стандарт. Защо избрахте него, а не конкурентната му версия WiMAX?

- WiMAX стандартът беше разработен преди около 10 години. Той така и не успя да се развие успешно в световен мащаб. LTE е международно признатият стандарт за 4G. По мое мнение той предоставя много по-добри възможности във всяко едно отношение.

- От технологична гледна точка, какви са най-големите трудности, свързани с промяната от 3G на 4G?

- Бих казал, че при нас всичко премина много леко.

Най-трудната част беше обучителният процес

Първо, хората да се вслушат в това, което инженерите им казват, т.е. какво трябва да се направи. После да се запознаят и научат да боравят с новата технология. След това нагледно да видят дали работи. Също така за нас беше много важно и доста голямо предизвикателство всичко това да се случи бързо. За наша радост, и тази на клиентите ни, успяхме да приключим наистина много, много бързо с техническата страна по въвеждането на мрежата.
Само искам да припомня, че завършихме пълната си 3G мрежа с национално покритие някъде април-май с помощта на партньорите ни от Huawei. И ето, че само 6 месеца по-късно, заменяме 3G с 4G. Така че наистина най-голямото предизвикателство за мен и технологичния екип на "Теленор" беше скоростта. Беше поискано от нас да извършим тази смяна за един наистина много кратък период от време. Горд съм, че с технологичния екип успяхме да го направим. Да реагираме толкова бързо.

- Как протече самата технологична подмяна?

- Първо, планирахме внимателно целия процес. После отидохме на терен и извършихме необходимото в базовите станции.

За радост не се наложи смяна на антени и изобщо на хардуера

Само добавихме няколко платки и направихме фини настройки. След това се върнахме в офиса, хванахме си честотата и пуснахме 4G мрежата. Звучи доста елементарно, когато го обяснявам, но ако попитате някой от хората ми, той ще ви заяви, че е малко по-сложно от това.
Новата мрежа, която инсталирахме с Huawei, ни позволява да реагираме наистина бързо във всякакви ситуации. Точно това е и причината изобщо да сме в позиция да пуснем 4G мрежа с обхват 56,7% от територията на България и съответно за гражданите в тези региони.

- LTE стандартът по принцип позволява максимална скорост от 100 Mbps. Защо в България получаваме 75 Mbps като таван?

- Радиочестотният спектър налага това ограничение на теоретичната максимална скорост. Но изобщо не мислим да спираме тук и да се примирим с това положение. Очакваме скоро Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ да ни отпусне още честоти от 1800 MHz-та лента. Това, предполагам, се подразбира - ще увеличи цялостния потенциал на 4G мрежата на компанията - както като териториален обхват, така и като максимална скорост на трансфера.

- Защо на този етап трансферът на глас остава в рамките на 3G мрежата, а 4G служи само за трансфер на данни?

- 4G поддържа трансфер на глас. Името на самата технология е Voice over LTE(VoLTE). На този етап не я пускаме в употреба, но, разбира се, планираме да го направим. Защо не сега? По-рано споменах за темпото, в което трябваше да работим. Когато имаш толкова кратко време, понякога се налага да се откажеш от даден компонент. Преценихме, че

тъй като VoLTE не е достатъчно добре разработена и узряла в световен мащаб, е по-добре да я отрежем като функция за сега

за да не компрометираме качеството на 4G услугата, която предоставяме на клиентите си.

- Кога очаквате пълно национално покритие?

- Това е поне няколко години напред във времето, защото не е толкова лесно да се направи. За да постигнем подобно покритие, зависи доста и от това кога честоти от по-ниските радиочестотни ленти ще бъдат предоставени на мобилните оператори. За следващата година фокусът на развитието на 4G мрежата ще е насочен повече към повишаване на скоростта, отколкото към увеличение на покритието. Няма да спрем през 2016. LTE 4G e бъдещето ни в дългосрочен план.

- Разкажете повече за технологичния екип на "Теленор", който вие ръководите. Работят ли възпитаници на българските университети в него и достатъчно ли е образованието, което се предлага в тях, за създаването на наистина добри млади специалисти?

- Технологичната ни дивизия не е толкова млада, колкото хората може би си мислят. Наистина зависи как гледате на въпроса. Аз смятам, че на моята възраст още съм млад, но надали се вписвам добре в дефиницията на обществото за думата "млад". Но наистина, изобщо не става въпрос за възраст. Имаме няколко ветерани, имаме и доста младежи. Микс сме и от гледна точна на култура, националност, пол и т.н. По-голямата част от технологичния екип на "Теленор" България се състои от българи. Изключително съм горд от този факт. Всички, освен 2-3 души, са възпитаници на български университети. Това, което открих тук, идвайки от Сърбия, е, че

образованието и технологичните умения на инженерите са просто отлични

Много съм доволен от това. Дали се дължи на университета, дали се дължи на тях самите - не знам. По-скоро си мисля, че е комбинация от двете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай