Резервациите за почивка в Гърция паднаха с 50%

Резервациите за почивка  в Гърция паднаха с 50% | StandartNews.com

Ще загубят ли българските туристи, които са решили да прекарат празниците в съседна Гърция, резервациите си и съответно почивката си? Какво да правим, ако това се случи? Има ли някой интерес от блокадите и цирковете по южната граница - за това попитахме Татяна Велинова, собственик и управител на Агенцията за пътуване и туризъм РАД-ФЕСТА ЕООД. Фирмата е с доста опит в дестинацията Гърция - миналата седмица се навършиха 18 години от основаването.

Шепа фермери няма да застрашат туризма, който храни съседите ни

Ваканция през август се плаща на 100% сега, защото е по-евтина

Пренасочваме записвания за нашите курорти, имаме 40% ръст в търсенето на СПА

- Госпожо Велинова, какво се случва в туристическия бранш, ако гръцките фермери не вдигнат блокадата на границата до 3 март, когато заради повечето почивни дни десетки хиляди българи ще тръгнат на юг?
- Аз лично нямам опасения, че ще се случат кой знае какви лоши неща, защото би трябвало трезво да се разсъждава по въпроса. Нашата фирма изпраща много туристи всяка година към Гърция, но тази година наистина продажбите ни намаляха доста заради това, което се случва на границата. От друга страна пък имаме постоянни клиенти, които за нищо на света не биха си сменили почивката на гръцкото море за друга дестинация. Имаме резервации за лятото, които са предплатени на 100%, тъй като в тези случаи хората ползват сериозни отстъпки от гръцките хотелиери и туроператори. Но ако тази ситуация продължава, нещата ще станат много тежки. Финансова загуба за туроператорите не би следвало да има, защото ние се разплащаме с доставчиците и по договора за пътуване загубите при форсмажорни обстоятелства се покриват от застрахователната компания, с която сключваме застраховка "Туроператорска отговорност" за тези случай, когато не по негова вина туроператорът не може да предостави всички услуги.
- Защо тогава туроператорите заявяват на клиентите си, че не могат да им върнат парите, тъй като има форсмажорни обстоятелства и проблемът не е в тях? Хората, които вече са си платили, са притеснени много от това.
- Истината е, че туроператорите по закон не са длъжни да върнат предплатените суми, защото вината те е тяхна. Ние сме се разплатили с доставчиците и не ни е възможно да възстановим суми, които вече сме платили.
- Да, но вие ще получите застраховката, която ще ви компенсира плащанията, а тези, които са дали парите, няма да получат нищо - не е справедливо.
- Има процедура, по която клиентът кандидатства за изплащане на обезщетение пред застрахователната компания, при която туроператорът се е застраховал. Друга възможност е, ако самият клиент се застрахова в случай на отмяна на пътуване. Това даже задължително влезе в закона - всеки туроператор, който има собствен продукт, да предлага на клиента и такава застраховка. Тя е за най-различни случаи и предвижда и при отмяна на пътуването, включително и при форсмажорни случаи.
- Ако не сключи такава застраховка, клиентът трябва да се обърне към застрахователя на туроператорската фирма, за да си получи предплатената сума от застраховката на туроператора, така ли?
- Да, така е, защото се има предвид, че операторът не носи отговорност, ако възникнат форсмажорни обстоятелства. Тези случаи са описани подробно в закона - природни бедствия, стачки, политически сблъсъци и т. н.
- Тази процедура ще затрудни ли много клиентите на туроператорските фирми и какво ще им струва?
- Разбира се, че ще ги затрудни - първо, ще им се провали почивката, което е най-важно, защото за повечето хора тя е веднъж в годината. Второ, връщането на средствата, които са платили, ще им бъдат забавени във времето. А сега екскурзиите дори се предплащат на 100 процента - парите се дават януари за ползване на услуга през август. Тези пари не стоят и при туроператора, защото с тях ние се разплащаме с доставчиците - хотелиери, превозвачи, ресторантьори. За това клиентът ползва доста сериозни отстъпки - за ранно записване например е около 20%.
- Какво правят вашите колеги в Гърция, за да облекчат положението, защото те също търпят загуби? Чух например, че съответната туроператорска агенция е заплашила фермерите, че ако махнат тракторите, няма да им изкупуват продукцията за ресторантите си през лятото, вярно ли е?
- Поддържаме с колегите си от Гърция всекидневни контакти, разработваме планове А, Б, С и т. н. Всички, които работят в туристическия бранш, са съпричастни и не желаят такива ексцесии. Имаме готовност да откараме хората с български автобуси до границата, те да преминат пеша, а там да ги чакат колегите с гръцки автобуси. Но това не е решение, то затруднява всички. Ами тези, които пътуват индивидуално и също са си предплатили още през зимата? И аз знам за заплахите от ресторантьорите към фермерите, защото не може една малка група да разиграва толкова хора. Аз обаче съм убедена, че точката на кипене премина, години наред такива неща се случват през януари и февруари, а в началото на март вече са по нивите си. Едва ли ще си позволят да попречат на гръцкия туризъм, той храни цяла Гърция. Те са добре информирани за нашите почивни дни и съм сигурна, че през тях всичко ще е наред.
- Имате ли очаквания, че ще има проблеми от българска страна - превозвачите се заканиха, че ще направят контраблокада и за 3 март, и на Великден, за да им го върнат?
- Дано не се случи, защото това не е решение на проблема. Щом се възмущаваш от действията на някой, не трябва да ги повтаряш по същия начин. Ще направят лошо на нас, на туристическия бизнес, който като тях се бори сам за оцеляването си. Мисля, че здравият разум повелява да се търсят законови средства за справяне в кризата. Справедливо е и да се дадат обезщетения, защото транспортните фирми и техните клиенти търпят всяка година големи загуби. Тези неща трябва обаче да се регламентират категорично със закон.
- Чувствате ли се защитени от държавата, усещате ли рамото й в този труден момент - отнася се не само за вашия бранш, но и за превозвачите?
- Определено да - министри и други отговорни фактори показаха, че имат отношение. Но не се чувствам чак защитена. Лошото е, че не получихме ответно отношение от страна на Гърция, което мен лично много ме разочарова.
- Изчерпани ли бяха възможностите за търсене на помощ от Европа, направи ли държавата всичко възможно, за да се въздейства на Гърция и по линия на нарушаване на основните принципи на ЕС?
- Ние нямахме никаква помощ от Европа, не видяхме никаква конкретна позиция или дори реакция. Никакво съдействие, помощ, коментар даже.
- Има ли доста отказали се от пътувания заради блокадите по границата?
- Отказали се няма, но имаме рязък спад в продажбите и резервациите спрямо миналата и по-миналата година - над 50 процента. Хората се страхуват, създава се чувство за нестабилност, дори паника, че почивката им ще бъде осуетена. Не се правят резервации въпреки намаленията, които са доста чувствителни сега. Записванията се забавят именно заради страха.
- Защо според вас не затвориха браздата с Македония, Сърбия - те не са членове на ЕС?
- Не смятам, че има специално отношение към България и трябва да се изострят отношенията между двете държави. Особено в туризма - точно обратното - вече много от големите гръцки туроператори правят комбинирани почивки на своите руски и други туристи с посещения в България и нашите курорти - Банско, Сандански. Те също биха пострадали, ако се затворят границите.
- Мислите ли, че проблемът с блокадите ще остане и за Великден и дори за летните отпуски?
- Не вярвам да се стигне до психоза, защото всички ще загубим.
- Какви са алтернативите, накъде ще тръгне българинът, ако продължават да го правят на маймуна на гръцката граница?
- Моите наблюдения са, че българите все повече се обръщат към родните курорти, поне по отношение на летните ваканции. И в момента пренасочваме резервациите си към България. Предпочитат се спа дестинациите - в сравнение с м. г. имаме ръст от 30-40 процента. Повишава се интересът и към Българското Черноморие, но само към определени курорти, които са малко на брой. Те са се доказали като много добри места с качествено обслужване, без да правят компромиси с изискванията. За няои от тези комплекси ръстът на ранните продажби е дори доста над 50 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай