Реформаторите уж са десни, а не приемат правото на избор

Реформаторите уж са десни, а не приемат правото на избор | StandartNews.com

Интервю с Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание

- Г-н Главчев, промените в пенсионната реформа май предизвикаха драма в коалицията. Вие сте един от вносителите на промените, кажете какво се случва и изненадан ли сте от изказването на Радан Кънев от трибуната на парламента?

- Чак драматизъм и раздор са прекалено силни думи. Аз съм доста изненадан от реакцията на г-н Кънев. Още повече, че ако забелязвате, драматизмът нарасна, но той не е в отношенията между партньорите, по скоро по казуса. Г-н Борисов, заедно с вицепремиера Калфин и финансовия министър Горанов, както и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова се срещнаха с представители на синдикатите в Министерския съвет. Но аз не мисля, че може да става дума за нещо скрито, покрито или задкулисно. Още повече когато една среща се провежда в сградата на Министерския съвет или в друга институция. Изненадан съм от реакцията по темата, защото, след като беше постигнато съгласие, ние внесохме своите предложения, заедно с други колеги. А същността на предложението е, че се дава право на избор.

- Обвиняват ви в национализация и в елегантна кражба на средства.

- Това не само че е спекулация, това е откровена лъжа. Няма нищо такова в предложението. А аз пак искам да кажа, че съм крайно изненадан от реакцията на нашите партньори, които се смятат за десни, защото промяната дава право на всеки да постъпи както иска със своите пари за пенсия. Защото това сега не може да стане с действащия пенсионен модел. Сега човек може само между фондовете да си мести средствата, но това може да стане само пред нотариус. И затова аз не мога да се съглася с термина национализация.

Промяната предвижда гражданите, които за първи път постъпят на работа след 1-ви януари, да могат в срок от една година да си изберат къде да им се съхраняват и управляват парите. Ако не го сторят, то те ще отидат автоматично в НОИ. Сега ние въвеждаме права, които досега хората не са ги имали.

- Какъв е моделът в другите европейски държави?

- В още четири държави е имало подобни проблеми, защото моделът е бил като у нас. Това са България, Полша, Чехия и Унгария. В Унгария знаете, че наистина национализираха пенсионните фондове, което ние не го приветстваме. Останаха Полша и Чехия. Там е въведено правото на избор. И така ние сме последната държава, която стои в стария си вариант.

- От стенограмата на заседанието на кабинета в сряда стана ясно, че вицепремиерът Меглена Кунева е спокойна за коалицията и твърди, че проблем няма. Днес обаче излиза съпредседателят на РБ Радан Кънев и чете декларация, която не кореспондира с нейните изказвания.

- След срещата в Министерския съвет имаше делегация, водена от премиера Бойко Борисов, която замина за Берлин. Част от делегацията бяха и Кънев, и Кунева. И явно през цялото време докато са били с премиера, нищо не са казали. И сега се получава някаква хиперактивност. И е странно дясна партия да реагира така остро на даване на право на избор.

- Усещате ли се рекетирани?

- Не, но е странно. И все пак за стабилността на държавата най голямата отговорност я носи мандатоносителят.

- Чуха се мнения, че реформаторите бягат от реформата?

- Ако няма реформа всички са обречени на малки пенсии. И аз съм сигурен, че колегите от Реформаторския блок разбират това. Смятам, че капиталовият модел носи доходност и пенсионните фондове трябва да се рекламират. И да се обяснява на хората, като ти прибирам парите, какво получаваш срещу това.

- А ясно ли е вече мнението на левицата?

- Даването на право на избор е изключително дясна мярка. Ако действат логично, левите би трябвало да подкрепят сигурността на държавния модел, който ще се предложи с това вноските да отиват в НОИ.

- Вие кой модел ще изберете?

- За собствената си пенсия, ако я доживея, ще си запазя парите в универсалния частен фонд.

- Да очакваме ли среднощни заседания и ожесточени спорове за бюджета?

- Чак ожесточени, не знам. Но очаквам от всички парламентарни групи да има участие и изказвания.

- От кога до кога ще е ваканцията на депутатите за празниците?

- Като свършим с бюджета, тогава. По правилник е от 22 декември до 10 януари.

- Каква е равносметката ви в края на първата парламентарна сесия?

- Безгрешни хора няма. Може би не съм бил толерантен доколкото съм искал, но има много колеги народни представители, които в изказванията си злоупотребяват с права. Излизат за една процедура и говорят друго. Имаме общо 13 приети закона и 61 решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай