Разследване от Костов до Стойнев за енергийния провал

Разследване от Костов до Стойнев за енергийния провал | StandartNews.com

Държавата да инвестира в туризма, който да издърпа икономиката, казва Георги Първанов

- Г-н Първанов, във вашата програмна реч при учредяването на партията казахте, че България е в безпрецедентна политическа криза. Какъв е изходът?

- Възраждането или поне реабилитацията на политиката предполагат активен идеен живот преди всичко. За съжаление българските партии са в тежък идеен дефицит и настоящата кампания го показа. Освен АБВ, която като партия има разгърната платформа, не се сещам за много други, които предлагаха конкретни работещи ангажименти. Второ много важно е да се възстанови нормалната политическа култура. На хората им омръзна от агресия, от омраза. Твърдя, както обикновено, че конфронтацията е силната храна на слабите политици. А е дошло време на добри управленци, надявам се избирателите да го оценят. Има партии, които мислейки си, че имат преднина, се опитват да я поддържат, задушавайки дебата, бягайки от него.

- Вашето мото е "За силна държава, успяваща нация и достоен живот за всеки", какъв е пътят към това?

- Ако приемем, че целите са свързани с достоен живот и успехът на нацията, ключът е възраждането на държавата. Ние спорим с либералите, с десните, вече повече от 20 години, че държавата е образно казано "нощният пазач" на собствеността. Докато аз твърдя, че държавата трябва да има активна регулираща роля - така както бе в САЩ и Германия в началото на кризата и сега тези страни вървят напред. Държавата трябва да определи приоритетите и ако трябва, да инвестира във водещите от тях - примерно в енергетиката или в туризма, за да може тези сектори да издърпат икономиката като цяло.

- Споменахте енергетиката, това в момента е най-горещата тема, какви са правилните стъпки там?

- Смятам, че ДКЕВР в този си състав няма моралната легитимност да взима решения с такива сериозни последствия, както е в случая с увеличаването на цената на тока за потребление. Второ, ние ще предложим като парламентарна група в новия парламент една анкетна комисия, която да разследва и анализира всички причини от времето на Иван Костов до Драгомир Стойнев за провала на енергийния сектор, защото бяха подписани договори неблагоприятни за България по отношение на "Мариците" и ВЕИ-тата. Калпаво е управлението, то е партизирано с тези апаратчици в бордовете. Източва се енергийният сектор. Всичко това трябва да бъде пресечено и, разбира се, в позитивен план, за мен решението е в свалянето на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене", чийто първи реактор трябваше да работи още през тази година и тогава делът на евтината ядрена енергетика в микса щеше да бъде по-голям, т.е. нямаше да има толкова много причини за повишаването на цената на тока.

- Как бихте отговорили на твърденията, че произвеждаме предостатъчно ток? Включително и служебният министър го каза.

- Служебният министър Васил Щонов може да приказва каквито си иска нелепости. България е задоволявала 40-50% от енергийния пазар на Балканите. Тоест ние може да произвеждаме повече и да печелим от това. Второ, да, икономиката ни сега е в тежко състояние, т.е. не е необходима много енергия, но така ли ще бъде след 10-20-30 години? Впрочем, ние тотално изоставаме от първата голяма задача - продължаване живота на V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй".

- Служебният кабинет готви актуализация на бюджета и взимането на нов външен дълг в размер на 4.5 млрд. лв., каква е вашата гледна точка по казуса?

- Служебното правителство се занимава с твърде много несвойствени за него решения. Актуализация на бюджета вероятно ще се наложи, но това ще направи новият парламент, след като анализира всички вътрешни резерви, които има сега действащият бюджет - в това число и да анализира реализацията на онези 500 млн. лв., които бяха отпуснати на общините по времето на кабинета "Орешарски", за които има съмнения, че не са усвоени в голямата си част. Нека не влизаме в заробващи заеми без конкретни аргументи.

- Очаквате ли кабинетът "Близнашки" да успее да проведе честни избори?

- От служебното правителство се очакваше предимно това, а то се разпиля в решаването на много други задачи. Най-вече силовите министри, особено този на МВР, трябва да следят внимателно за големия риск, който се реализира на последните избори за Европейски парламент - за покупко-продажба на гласове, на манипулация на вота. Опасявам се, че процесът на купуване на гласове вече в основни линии е приключил. Поне така се чува навсякъде, където обикалям. Партиите с големите пари вече са си напазарували и то на високи цени, гарантирали са си не само ромския, но и вота на много други хора и затова ще сме свидетели на една деформация и на тези избори.

- Каква е вашата прогноза, какво ще се случи след изборите? Ще се стабилизира ли политическата ситуация?

- Това зависи много от политическата и от коалиционната култура на партиите, които ще бъдат в парламента, и това до колко са съвместими техните идеи, до колко са готови на компромиси. Във всеки случай, мога да кажа, че АБВ ще работи конструктивно, като един коректив ще бъде нейната парламентарна група, независимо дали ще имаме ангажимент към управлението, или ще бъдем една по-радикална опозиция.

- Какви са вашите приоритети, от които няма да отстъпите?

- Те са в онази анкета, с която направихме допитване още в началото на кампанията и която като позиция бе подкрепена от повече от 90 хил. души, които отговориха позитивно и допълниха нашите предложения. Във всеки случай, бих поставил акцента върху социалната политика - ние не бихме работили с едно правителство, което отново загърбва пенсионерите, така както го направиха ГЕРБ по време на тяхното управление. Правителство, което не поставя в центъра на своята политика демографската криза и нейното разрешаване, не бихме били подкрепяща сила, ако едно ново управление откаже да разсъждава и да търси разрешение на политическата криза, респективно с промяна на държавното устройство, с промяна на начина на гласуване по посока на мажоритарен елемент, ако не се отговори на нашите очаквания за борба с корупцията по високите етажи. Тогава ще бъдем радикална опозиция.

- Говорите за президентска република, това се възприема като даване на еднолична власт. Дали това би се възприело в България, дали нямаме лош спомен от такива управления?

- Е, имаме добър спомен, ако имате предвид цар Симеон Велики - той е бил едноличен управленец, това в кръга на шегата, разбира се. Аз имам лош спомен от управлението на ГЕРБ, когато имахме еднолична премиерска република - без това да е записано в конституцията. Тоест, ние предлагаме да има решение, което да е легитимно, което хората да подкрепят на един референдум и да знаят после, когато избират президента, че това е наистина човекът, който има и властта, и отговорността. Другото е използване на скрити механизми, на т.нар. задкулисие.

- Какъв резултат очаквате на изборите и кой резултат би бил незадоволителен?

- Аз очаквам голяма част от нашите водачи на листи да влязат в парламента, може би и някои от хората след тях. И което е най-важното - да направим най-силната в качествено отношение парламентарна група.

- Поддържате ли връзка с ръководството на БСП?

- Поддържам връзка с много хора от ръководството, ако имате предвид колективния орган, там са обаче 180 души. Чуваме се с някои от тях, но официални контакти няма. Ние сме в кампания и сега сме конкуренти. Аз съм казвал много пъти - основният ни опонент е ГЕРБ и Борисов, но партии като БСП са ни конкуренти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай