Раздробеното ляво може да се окаже опасно за ГЕРБ

Раздробеното ляво може да се окаже опасно за ГЕРБ | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

- Проф. Константинов, може ли да очакваме бежанският проблем в ролята на „Костинброд" в навечерието на изборите, с което резултатът да бъде преобърнат?

- Чак „Костинброд" не бих го нарекъл, въпреки че имаше такива опити това да се направи, но това е очевидно един от основните проблеми, които ще се дискутират преди настоящите избори. Нещо повече, това е една от основните точки в дневния ред на всички европейски държави и все повече ще се засилва значението на този проблем, тъй като бяха извършени фатални грешки от неадекватното западноевропейско ръководство до този момент.

- Сам казвате, че бежанският проблем ще бъде в центъра на дискусиите, това означава ли, че сигурната победа на ГЕРБ, поне така, както я прогнозират още от преди месеци социолозите, е под въпрос?

-Нищо на този свят не е съвсем сигурно. Всички помним преди 15 години, след като всички предсказваха победа на Петър Стоянов, но за съжаление на десницата, той беше победен тогава от Георги Първанов. Но тъй като няма особена разлика, в отношението на различните политически сили към мигрантската, нашественическата вълна, не мисля, че толкова много ще се променят позициите в очакване на предстоящия вот. Всички са на мнение, че този проблем трябва да бъде овладян, доколкото все още е възможно. Всички са съгласни, че трябва да има твърди действия по този въпрос, а ако трябва и законите да се променят. Аз не мога да повярвам, че една държава не може да се справи с едни орди, които пресичат границата.

- По думите на Корнелия Нинова правителството залага етническа промяна на България. Допускате ли, че заиграването със страховете на хората по темата „бежанци" всъщност ще бъде основната линия оттук нататък в навечерието на президентските избори?

- Аз не го наричам това заиграване. Страховете на хората са реални и това, което виждаме е реално. А това, където щяло да се променя етническия състав е несериозно. На опозицията това й е работата – да критикува за каквото се сети, било то вярно или невярно, правителството. Така че госпожа Нинова е права да говори така, защото така тя печели според нея някакви политически предимства. Но това просто не отговаря на истината.

-Досега бяхме свикнали лявото да бъде относително единно, не съвсем така стоят нещата след кандидатурата на Пламен Орешарски за президент. Инспирирана ли е тази надпревара отвътре, от самите леви сили?

- Аз не съм чак такъв привърженик на конспирацията, че да предположа някакви кой знае какви замисли за тази кандидатура. Искам да кажа, обаче, че това раздробяване на лявото може да се окаже една много голяма опасност за ГЕРБ, ако те не я осъзнаят. Какво имам предвид? Вярно е, че на първи тур лявото ще се яви разединено, но ще има и втори. И част от тези хора ще отидат на втори тур да гласуват за останалия ляв кандидат. Аз може да съм гласувал примерно за Дончева, която не влиза на балотажа, но след това отивам и гласувам за Радев. Тоест това раздробяване на лявото означава също и мобилизация на лявото.

Ситуацията хич не е толкова решена, въпреки че, разбира се, най-големи шансове има все още неизвестният кандидат на ГЕРБ.

- Кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок има ли шанс да стигне до балотаж, каквито заявки направиха?

- Много ми е мъчно да го кажа, но аз не ги виждам тези шансове, макар че аз съм десен избирател и бих искал да има десен балотаж ГЕРБ – Реформаторски блок. Но мисля, че няма как да се случи. Първо, защото левицата очевидно има повече гласове, отколкото РБ. Каракачанов хич не стои зле с една потенциална подкрепа от 300-400 хиляди гласа. Така че виждам вече силни двойки, които могат да вземат първите три места. И за съжаление Реформаторите не са сред тях.

- Проучване на „Екзакта Рисърч" сочи, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара. Това означава ли, че за ГЕРБ всъщност няма никакво значение кого ще издигнат?

- Не, не означава. ГЕРБ трябва да се отнесат изключително сериозно към предстоящите президентски избори, за да не получат неприятна изненада. ГЕРБ има 4 силни кандидатури, аз ги наричам каре аса. Това е самият Борисов, който според мен не е изключил своето участие като кандидат. След това следват две много силни мъжки кандидатури – Томислав Дончев и Димитър Николов, и разбира се госпожа Фандъкова, която е изключително успешен кмет на София. Всеки от тях ще се представи много добре. А кой от тях ще бъде избран, аз не мога да отговоря. Има, разбира се, минимален шанс това да е някой извън карето аса, но тогава вече става много трудна задачата на ГЕРБ.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай