Раздаваме 30 безплатни почивки чрез томбола

До 10-ти декември в лотарията може да се включи всеки, който представи касов бон за резервация извън активните месеци, съобщи министър Николина Ангелкова

Раздаваме 30 безплатни почивки чрез томбола | StandartNews.com

За втора поредна година България може да се похвали с рекорден туристически ръст. На какво се дължат тези успехи и какви усилия ще положи Министерството на туризма да ги надгради, отговаря специално за "Стандарт" ресорният министър Николина Ангелкова.

– Г-жо Ангелкова, за второ поредно лято статистиката отчита рекордни приходи и брой туристи. Какви са очакванията ви зимния сезон?
- Очакванията ни за зимния сезон са той да е доста успешен и да надградим миналогодишните постижения. Прогнозите ни са да отбележим нарастване от между 5 и 10% в посещенията на чуждестранни туристи в сравнение със зимните месеци на миналата година. Искам обаче да отбележа, че това са първоначални данни и по-точни прогнози ще може да направим по-късно през ноември.
Една от причините да предвиждаме добри резултати са данните от трите големи летища Пловдив, Варна и Бургас. Информацията за планираните полети до тези три аеропорта показват, че на тях се очаква да пристигнат повече от 150 хил. пътници. Според предварителните данни през зимните месеци на летище Пловдив пътниците ще са близо 2 пъти повече спрямо миналия зимен сезон. Прогнозите са морските ни аеропортове Варна и Бургас да посрещнат съответно 52 и 31 процента повече пътуващи в сравнение със същия период година по-рано. Искам да отбележа обаче, че на тях пристигат около 10% от всички туристи, които се очаква да дойдат у нас през зимния сезон 2017/2018. Много от гостите идват с лични автомобили, а все още очакваме и информация от летище София.
Относно зимен сезон 2016/2017 година той беше най-успешен за туризма ни от влизането на България в Европейския съюз. Общият брой посещения на чуждестранни туристи беше 1, 476 млн., като се постигна ръст от 19,6%. Очакванията са през предстоящия сезон тези резултати да се запазят, надградят и да постигнем устойчиво развитие.

– Ръст от кои държави очакваме?
- Традиционно сериозен интерес имаме от съседните държави Гърция, Турция, Македония, Румъния, Сърбия. Тази година обаче очакваме доста посещения през зимните месеци и от Великобритания, Германия и др. Обичайно най-много гости идват, за да карат ски и пътуват към курортите ни Банско, Боровец и Пампорово. През зимен сезон 2017/2018 нашите предвиждания са да има и увеличение в броя на посещения с цел градски и културен туризъм.
Този зимен сезон ще имаме изключителния шанс да привлечем туристи и благодарение на председателството на България на Съвета на ЕС и безспорно очакваме това да има благоприятен ефект върху сектора. Освен официалните делегати и прогнозираните над 32 хил. нощувки само в София то ще допринесе и за рекламата, и популяризирането на българския продукт в чужбина. Освен това ще спомогне за развитието на бизнес туризма у нас.

– За втора поредна година организирате годишните туристически награди в туризма, с които отличавате общините за добрите им инициативи. По-ожесточена ли е конкуренцията през тази година? Колко са до момента кандидатите?
- С вторите Годишни награди в туризма даваме изключително добра възможност за популяризиране на дестинации и събития, които могат да привлекат все повече туристи и така да стимулират и икономическото развитие на района. Наградите се приемат много добре, както от участниците, така и от публиката, която има възможност да направи своя избор за най-привлекателна дестинация, събитие, журналистически материал и т.н. Десетки кандидати вече се включиха в надпреварата, но аз искам да поканя всички останали, които смятат, че имат какво да покажат пред България и света да вземат участие в конкурса. Крайният срок за кандидатстване за вторите Годишни награди в туризма е 10 ноември 2017 г. Категориите, в които може да се кандидатства са "Туристическа атракция/обект", "Туристическо събитие", "Духът на България", "Специализиран туризъм", "Туристическа дестинация", "Иновации", журналистически материал в печатна медия, онлайн медия, интернет блог, радио, телевизия, "Община на 2017 г. за планински туризъм", "Община на 2017 г. за морски туризъм", "Община на 2017 г. за балнео и СПА туризъм", "Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм" и "Изборът на българите"

– С колко се увеличиха приходите от концесии и наеми на плажове през тази година?
- Общият размер на очакваните приходи от концесии и наеми на морски плажове е около 19 млн. лв., което предполага значителен ръст от близо 5 млн. лв. или 30% ръст в сравнение с изминалата година. През 2016 г. действащи са били общо 66 договори за отдаване на морски плажове под наем, като в резултат реализираните приходи от възлизат на общо над 3 609 000 лв. От действащите 55 концесионни договори събраните средства възлизат на над 10 570 000 лв. Общият размер на събраните приходи за държавата от концесии и наеми на морски плажове за 2016г. възлиза на 14 180 589 лв. За тази година планираните приходи от концесии са 10 613 999 лв., а събраните към настоящия момент са над 7 476 860 лв. До момента събраните суми от наеми са близо 7 774 485 лв. Общият размер на приходите за държавата към този момент са 15 251 348 лв. До края на календарната година предстои да бъдат реализирани приходи от втора вноска по концесионните плащания. Събраните неустойки са над 219 760 лв.

– Предстои ли отдаването на нови ивици през 2018-та година?
- Търговете, които предстои да стартират сега са за плажовете Крапец - север част 2, Фичоза част 2, Шкорпиловци юг, Несебър изток, Малък плаж Лозенец, Къмпинг Ахелой, Дюни Алепу, Липите, Сарафово юг, Лахана 1, Варвара, Каварна част 2 и Царево централен.

– Има ли вече интерес от инвеститори към обектите включени в създадената от Министерство на туризма инвестиционна карта?
- Това е проект на Министерство на туризма, който стартира в момента. Вече е подготвен т. нар. инвестиционен тийзър, който ще бъде представен пред потенциални инвеститори. Чрез посредничество Министерство на туризма ще даде реална възможност за привличане на инвестиции към общини с по-ниски икономически показатели. Тази възможност ще получат и конкурентоспособните общини, които пък ще могат да доразвият привлекателни за жителите си и за туристи обекти. От 2 години подготвяме тази инициатива, която е изключително важна за общините, които ще получат възможност да бъдат пряко облагодетелствани от нея. В "Картата на инвестиционните проекти в туризма в България" влизат 30 обекта и тя ще бъде промотирана на местни и чуждестранни инвеститори. Ще предложим на инвеститорите конкретни обекти, които са атрактивни за инвестиране. Целта ни е да насърчим и улесним вложенията в сектора. Сътрудничихме си активно с органите на местното самоуправление и други заинтересовани лица. Предложихме на всички райони и общини в България да се включат в проекта ни. Обектите ще бъдат представени на инвеститорите както чрез сайта на Министерство на туризма, така и в специална брошура. Сред общините, които присъстват с обекти, има големи и конкурентни като Столична община, Варна, Бургас, но има и такива на които силно се надяваме да помогнем чрез посредничеството си с инвеститорите. Например в картата ще бъдат включени обекти от общините Пещера, Златоград, Елена, Челопеч, Доспат. Картата е проект, който подкрепя устойчивото развитие на сектора в България. Убедена съм, че тяхната реализация ще донесе реална икономическа полза както на бизнеса, така и на всеки един потенциален потребител на туристически услуги.

– Какви рекламни кампании на чужди пазари планирате през 2018-та година?
- Една от основните ни цели е да превърнем България в разпознаваема дестинация за туризъм в четири сезона. Затова Министерството на туризма работи последователно в промотирането и популяризирането на страната, като имаме разработена годишна програма за национална туристическа реклама. В нея пред следващата година са предвидени редица маркетингови кампании на целеви и перспективни пазари чрез различни елементи на комуникационния микс. Планирали сме през 2018 година да бъдат реализирани подобни кампании в повече от 20 целеви и перспективни пазара. Основната им роля е на тези места да бъде разпространена надеждна и актуална информация за възможностите за туризъм в България и да си гарантираме по-пълно на разнообразни форми на туризъм през всички сезони, които могат да се практикуват у нас. По този начин очакваме също, че ще се повиши ефективността на националния маркетинг и реклама. До края на годината ще бъде обявена обществената поръчка за реализация на проекта, тогава ще има и по-конкретна информация кои са тези пазари.
Бих искала да отбележа, че всяка комуникационна кампания се разработва на база на резултати от проведени пазарни и потребителски анализи и е насочена към предварително определени целеви групи. Предвиждаме да се използват разнообразни канали, методи и похвати, които да са съобразени със спецификата на аудиторията към която ще е насочен даден продукт. Планираме да използваме онлайн реклама, телевизионни излъчвания, външна и печатна реклама, публикации в пресата, пресконференции, информационни мероприятия, B2B срещи, уъркшопи и форуми. Подготвяме и кампании за насърчаване на продажбите, които ще бъдат осъществени чрез партньорства с водещи туроператори на целеви пазари. В тях комуникационният фокус ще е върху дигиталната реклама и in-store маркетинг активности, както и публикации в списания, печатни медии и онлайн каталози на туроператорите.

- Какви ще са усилията ви за насърчаване на вътрешните туристи?
- Стартира кампания „Неочаквана ваканция", с която ще се насърчава вътрешния туризъм и крилата на сезона, като началото бе поставено на 10 октомври. Инициатива се разработва съвместно с бранша и предвижда чрез томбола да бъдат раздадени като награди 30 почивки. В жребия могат да се включат всички туристи, които са направили резервация за ваканция в периода извън активните месеци. Участниците ще трябва да представят направена резервация за почивката за осъществени поне 3 нощувки в което и да е място за настаняване в страната. Срокът за участие е 10 декември 2017 г., а победителите ще бъдат изтеглени не по-късно от 15 декември. Сайтът, на който ще бъдат обявени наградите и на който ще могат да се регистрират участниците в играта, е https://www.neochakvanavakancia.bg/. Там са обявени и условията за участие.

– До колко човека успяхте да изпратите поздравителни картички за това, че са избрали за почивката си България и получихте ли обратно също картички от доволните туристи?
- Стартирахме инициативата с голямо желание и увереност, че тази форма на изразяване на благодарност към туристите ще бъде ефективна, че по този начин ще покажем стремежа си към предлагане на високо качество в туризма. Това е личен жест към тези, които са избрали България за своята почивка. Целта ни е да привлечем повече туристи и те да останат с положителни спомени от пътуването си, да споделят на своите близки и приятели тези емоции. Изпращането на картичките е един различен маркетингов подход, редица чуждестранни медии отразиха тази инициатива положително.
Туристите, получили картички са приели много добре този жест на лично внимание. Това споделиха и хотелиери, раздавали картички на заминаващите си гости. До колко човека сме успели да достигнем реално ще можем да проследим следващата година, когато видим колко от тях ще се върнат и ще изберат отново България за своята почивка. По тази статистика ще можем да преценим дали сме направили добро впечатление на туристите.
Не очакваме да получаваме благодарствени картички от туристите. Ние им благодарим за избора и ги каним отново да се върнат тук. Една от целите на визията на картичките е и да покажем, че България е привлекателна туристическа дестинация за четири сезона. Дизайнът на картичката повтаря визията на марката посветена на "2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие". Достойно представяме културно-историческото наследство на България с изображенията на Рилския манастир и Тракийската казанлъшка гробница, двата обекта са част от списъка с недвижимо културно наследство на ЮНЕСКО. Филателното издание беше и посланието на България по време на 22-рата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН в град Чънду, Китай.

- Страната ни се подготвя да е домакин и на второто издание на Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути догодина. Какви резултати очаквате от това събитие?
- Това ще е второто събитие, в което страната ни си партнира организационно със Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН. Първият Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм се проведе през 2016 г., а предстоящото второ издание ще се проведе в края на 2018 г. Това е прекрасна възможност за пореден път да покажем България като атрактивна туристическа дестинация. Предвиждаме България и София да се превърнат с средище на редица лидери в областта на туризма. На събитието ще бъдат поканени всички министри на туризма на държавите, които членуват в СОТ. Поканихме известния водещ на CNN Ричард Куест за модератор на конгреса. Основната идея е да покажем, че туризмът не е просто забавление. 2018 г. е Европейска година на културното наследство, което прави уместен акцентът, който искаме да поставим върху културно-историческия туризъм.
Близо 60% от пътуващите по света избират културата или културното наследство като причина за своите екскурзии. За да насърчим развитието на този тип туризъм, разработихме съвместно с общините осем културно-исторически дестинации, които обхващат над 70 населени места и се попълват с нови обекти. Усилията ни са насочени към надграждането на тези дестинации.
Друга основна цел на подобни инициативи е да поставим акцент върху това, че туризмът е изключително важен сектор за икономиката на всяка държава. По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през 2016 г. в отрасъла и свързаните с него икономически дейности в България е формиран брутен вътрешен продукт на стойност над 11,6 млрд. лв., което е близо 13% от показателя за страната. За този период работещите в сектора и свързаните с него отрасли са били 363 хил. души, което е близо 12% от всички заети лица в България. Туризмът е сред най-динамично развиващите се отрасли в българската икономика. Седем от всеки 100 евро, инвестирани у нас, са вложени в туризма. Цифрите са достатъчно показателни за перспективите на сектора, това ще бъде и един от фокусите на предстоящото мащабно събитие през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай