Пунчев: Украинският конфликт е втора Карибска криза

Пунчев: Украинският конфликт е втора Карибска криза | StandartNews.com

Петър Пунчев е сред най-популярните водещи на нощния блок на "Хоризонт" и един от неговите създатели. През 1992 г. с трима съратници основава първото частно радио - "FM+".

През 2007 г. Пунчев напуска България и работи като експерт и мениджър - първо в Украйна, а по-късно и в Сърбия.

Димитър Генчев, www.ArtRandom.net

- Петьо, ти дълги години си живял и работил в Украйна и познаваш отлично обстановката там, но и в Русия. Преди да говорим за хипотези около трагедията със самолета, искам да те попитам за твоята гледна точка по генезиса на конфликта между Киев и Москва като цяло.

- Русия трудно понесе излизането на Украйна от от съветския калъп. С независимостта си през 1991 година и особено с Оранжевата си революция Киев видимо се изплъзваше от тоталния руски контрол. Разбира се, въпреки това, само преди 6-7 години не можеше да става и дума Украйна да се кандидатира за член на ЕС и НАТО, дори и при прозападното "оранжево" държавно ръководство, защото животът в тази близо 50-милионна страна беше контролиран от проруски настроени чиновници и агенти на всички нива. Украинци и руснаци съжителстваха обаче чудесно заедно. За дългите месеци и години на живот в Киев лоша дума за Русия и руснаците не съм чул. Нямаше и намек за сепаратизъм, въпреки ясното разграничение на проруска и прозападно ориентирана Украйна. Това беше времето на първата грешка на Киев: в онези условия времето беше идеално за обявяването на руския за втори официален национален език. В желанието си за ускорено държавно самоутвърждаване украинските власти бяха безкрайно толерантни в практиките си, но недалновидни в законодателно отношение! Същевременно Украйна закъсня и с федерализацията. Преди 4 - 5 години това щеше да стане безболезнено и трайно, днес вече е акт, който заплашва съществуването на цялата украинска държава.

- Доколко конфликтът в Украйна е локален и доколко световен и до какво може да доведе?

- Ако говорим за рисковете, този конфликт не е локален, нито регионален, той е световен! Русия не желае повече да се съобразява с достойната, но умерена роля, която демократичният световен ред й налага. Тя избива комплексите си от близо 20 години на потиснатост и унизеност, от вътрешна и външна слабост. Русия естествено се тревожи от приближаването на НАТО до нейните граници, но неестествено очаква от бившите си съветски съюзници раболепие и неувяхващо желание да живеят и обичат вечната Руска империя. Това не може и няма да стане. Но Путин заложи цялата си доктрина на великоимперската карта, възроди символиката и амбициите й и подпали у унизените руснаци старото чувство за изключителност и манията им за превъзходство. Украйна е една голяма хапка, но не е нито първата, нито последната за амбициите на Путин. Голямата битка тепърва предстои.

- На времето в цирка имаше едни машинки, на които разни юнаци си мереха силата на удара за пред мацките. Според теб - колко му е силата на този конфликт?

- Огромна, разрушителна!
Светът не е бил на подобен рубеж от времето на Карибската криза. С други думи казано, на крачка от унищожителна война.

- Кой според теб събори малайзийския самолет над Украйна, или пак ще си говорим за Бермудски триъгълници?

- Не бих искал да коментираме сериозно този въпрос, преди по него да са се произнесли независимите експерти. От мъглата на глобалната информационна война изплуват много косвени доказателства за това, че самолетът е свален от украинска територия, но от сили, поддържани и въоръжавани от Русия. Това обаче все още предстои да бъде доказано и ако наистина е така, ще го коментираме отново.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай