Психолог: Атанаска лъже, че е убила от обида

Вероятно е прикрила друго престъпление, смята криминалният психолог Тодор Тодоров

Психолог: Атанаска лъже, че е убила от обида | StandartNews.com

Интервю с криминалния психолог Тодор Тодоров.

- Г-н Тодоров, как можем да си обясним факта, че една майка може да убие дете?

- Ако говорим за убийството на малката Александра, ще ви отговоря с уговорката, че все още разследването на убийството е в начален етап и от МВР няма информация за мотивите за това престъпление, за да коментираме. Това, че жената е майка, няма никакво значение в случая. Нека да не бъркаме тази роля - житейска, социална, с конкретната постъпка. Най-често, когато посягаш на дете, го правиш по две причини - за да прикриеш друго престъпление, и другата е, най-общо казано, психическа неуравновесеност или някаква клинична картина в човека.

- Ако е вярно това, че сред мотивите за извършване на престъплението е обида от страна на Александра към децата на Атанаска, възможно ли е това да бъде мотив за убийство?

- Това е рационализация. Опит на извършителя да обясни постъпката си, опитвайки се по някакъв начин да я оправдае и до известна степен да я оневини. Ако това е така, означава със сигурност, че този човек има някакъв психичен проблем. Ако обаче лъже за това, това означава, че за нещо друго иде реч и с това си обяснява постъпката. Къде са й децата?

- Доколкото ми е известно, за двамата й синове се грижи изцяло бащата, те живеят далече от майка си.

- Защо се е развела?

- Не е ясно. Напуснала ги е.

- Тогаво това не може да е сериозен мотив - момиченцето да е обидило децата и затова да го е убила, при положение че майката не се интересува от тях. Ако си загрижена за твоето дете, ще се обидиш сериозно.

- Все пак е майка...

- Ако е майка, щеше да си е при децата. Една майка, ако иска да бъде около децата си, ще изкопае трапища. Особено, ако иска да си ги отвоюва от мъж. Не мога да ги вържа в този случай нещата. Тя не се грижи за децата си, в същия момент се обижда, че някой им казва нещо. Ако това го е казала, значи лъже. По-скоро причината за убийството е друга.

- Възможно ли е жената да е натрупала гняв срещу родителите на детето, които са й съседи, живеещи в охолство?

- Дори да има нещо подобно въобще, говорим за същото, защото човек може да е гневен и да завижда на много хора, но не може да убива.
Доколко е изяснено обаче, дали всъщност детето не е жертва на друго престъпление?

- В момента се води разследване и нямаме информация за това.

- Ако мислим рационално, ако тя иска да накаже родителите, ще убие детето и ще направи така, че то да бъде открито по-бързо. Защото целта е наказание на родителите. А това, че го крие под леглото, ако това е вярно, по-скоро означава друго нещо.

- Какво?

- Не знам. По-скоро ми прилича като премахване на свидетел, примерно. Или пък в случая се говори за някаква клиника при тази жена. Но тя не бих казал в никакъв случай, че е луда. Това, че е оставила детето под леглото, т.е. тя е прикрила трупа, означава, че си дава сметка за това, което е направила. И пак отиваме на факта, че вероятно е убийство за прикриване на друго престъпление.

- Удушила го е с найлонов плик и го е стегнала с тиксо - за какво говори това?

- Доста садистично като цяло. Може ли да се каже нещо по отношение на механизма на причиняване? Има ли някакви защитни наранявания по трупа?

- Нямам представа. Заради разследването няма информация по случая.

- Когато МВР оповести повече информация, тогава ще може да се направи по-пълен и точен анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай