Провинили се магистрати ще могат да сключват споразумения

Провинили се магистрати ще могат да сключват споразумения | StandartNews.com

В САЩ това е практика от половин век, вече масово се прилага и в Европа, казва Светла Петкова

- На посещение в България бе експертна мисия на Еврокомисията по механизма за сътрудничество и оценка. Разговаряхте ли за дисциплинарната дейност на ВСС и отчетохте ли резултати за унифициране и подобряване на дисциплинарната практика?

- Едни от основните въпроси към членовете на дисциплинарната комисия на ВСС бяха предприетите мерки за уеднаквяване на дисциплинарната практика на съвета и гарантиране на последователност и предвидимост при образуване, разглеждане и приключване на дисциплинарните производства срещу магистратите.

ЕК бе запозната с решението на ВСС за създаване на работна група за изработване на критерии при налагане на дисциплинарни наказания. Извършен бе анализ на дисциплинарната практика на ВСС и на постановените решения на ВАС за 5-годишен период. Проведоха се срещи по апелативни райони с председатели на съдилища от всички нива, на които се обсъдиха проблемите по ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдиите. Разисквани бяха теми, свързани с действията на административния ръководител преди привличане на магистрата към дисциплинарна отговорност, мотиви на предложението за налагане на дисциплинарно наказание, събиране на доказателства и възможност за упражняване правото на защита на привлечения към дисциплинарна отговорност магистрат. Предстои провеждане на подобна среща с административните ръководители на прокуратурите.
На сайта на ВСС е публикуван проект на методика за дисциплинарната дейност на ВСС, предстои обсъждането му от Гражданския съвет към ВСС.

- Бяха ли запознати експертите от ЕК с методиката и с нейните цели?

- Вниманието на експертите бе насочено към постигнатото от ВСС за уеднаквяване на дисциплинарната практика и изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК от януари 2014 г. в дисциплинарната дейност. Част от извършеното е изготвянето на проекта на методика, която има за цел да установи стандартите и очертае правната рамка за провеждане на законосъобразна и единна дисциплинарна практика от ВСС .
Предстоящите разисквания с Гражданския съвет, който заяви изключителен интерес и открои важността на темата, ще помогне за усъвършенстване на проекта преди окончателното му приемане до края на октомври т.г.

- Кое налага приемане на методика за дисциплинарната дейност?

- Уредбата на дисциплинарните производства в ЗСВ не е изчерпателна и на практика някои въпроси поставят нееднозначни отговори, което е предпоставка за постановяване на противоречиви решения при ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистратите. ВСС предложи на Министерство на правосъдието законопроект за изменение и допълнение на ЗСВ, включително за дисциплинарната отговорност. Надяваме се, че приемането му ще бъде сред приоритетите на новия парламент.

От друга страна, се отчита ръст на дисциплинарната дейност на ВСС. Докато през 2012 г. образуваните и приключили дисциплинарни производства са 14, през 2013 г. са образувани 36 и приключили 26, а от 01.01. до 31.07.2014 г. са образувани 26 дисциплинарни производства и приключили 4. Съветът е разгледал заповеди на административни ръководители за налагане на дисциплинарни наказания на магистрати: за 2012 г. - 19, за 2013 г. - 6, и от началото на 2014 г. - 18.

На трето място, необходимостта от приемане на методиката е отговор на нарасналите изисквания при упражняване на дисциплинарната дейност от ВСС и съобразяването й с практиката на ВАС. Съществуват и други причини, но главното е, че приемането на такъв акт съответства на принципите на чл. 13 от АПК за последователност и предвидимост.

- Какво ръководеше работната група при изработване на методиката? Посочете някои конкретни разрешения.

- Водеща бе трайната съдебна практика на ВАС, от която са възприети правните изводи и са възпроизведени точно и ясно. Направено е изброяване на принципите за определяне дисциплинарната отговорност на магистратите, тъй като същите са дефинирани в различни нормативни актове и събирането им на едно място гарантира познаването и прилагането им в дисциплинарната практика по ЗСВ. Така посоченият в методиката принцип за защита от дискриминация при дисциплинарната отговорност е въведен от Закона за защита от дискриминация, предвиждащ прилагане на еднакви критерии при дисциплинарните наказания, без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1. Други относими към дисциплинарната отговорност принципи са законоустановеност; съразмерност, добросъвестност и справедливост при определяне на наказанието; еднократност; безпристрастност, последователност и предвидимост при упражняване функциите на дисциплинарно наказващия орган; равнопоставеност при сходни по вид и тежест нарушения; равенство на страните в дисциплинарното производство.

Акцент в проекта е провеждането на дисциплинарно производство от административно наказващия орган при условия на обвързана компетентност, с изключение на правомощието му на оперативна самостоятелност при определяне вида и размера на дисциплинарното наказание.

Разгледани са преклузивните срокове за образуване на дисциплинарно производство и последиците от пропускането им, началният им момент и предвидените от закона изключения. Съобразена е съдебната практика, че членове на ВСС вносители на предложението за образуване на дисциплинарно производство могат да участват в дисциплинарния състав, както и членовете на дисциплинарния състав да гласуват при приемане на решение от ВСС за налагане на дисциплинарно наказание.
Даден бе отговор и на друг разрешен от практиката въпрос за участието на главния инспектор на ИВСС в разискванията на ВСС по определяне на наказание на магистрат при отсъствието на последния. Прието е, че главният инспектор не е част от дисциплинарно наказващия орган и участието му в разискванията на ВСС по предложението за налагане на дисциплинарно наказание в отсъствие на привлечения магистрат нарушава принципа за равенство на страните в дисциплинарното производство.

- В методиката се въвежда възможност за постигане на споразумение в дисциплинарното производство. Какви са съображенията за това предложение?

- Споразумението е алтернативен способ за бързо приключване на дисциплинарните производства по ЗСВ, приложим по силата на препращащата към АПК разпоредба на чл.328 ЗСВ. Споразумението е уредено в чл. 20 и 178 АПК и доколкото в ЗСВ не се съдържат други правила, няма пречка за прилагането на този институт в дисциплинарното производство по ЗСВ. Условие за валидност на споразумението е да не противоречи на закона. В съответствие с АПК в проекта са посочени два начина за сключване на споразумение: първият - между вносителя на предложението, привлечения магистрат и ВСС като дисциплинарно, наказващ орган, и вторият - между вносителя и привлечения магистрат, като ВСС одобрява постигнатото между тях споразумение. Независимо от начините на постигане споразумението е в пределите на оперативната самостоятелност и дискреционна власт на ВСС.

Предимствата за приключване със споразумение на дисциплинарното производство са израз на основния правен принцип, че най-лошото споразумение е по-добро от най-доброто решение.

Въведеният с АПК способ за бързо и справедливо решаване на споровете чрез споразумение, постигнато във всеки един етап на производството, е залегнало в Програмата за изпълнение на Стратегията за реформа в българската съдебна система. Като способ за разрешаване на правни спорове - трудови, наказателни, административни и др., споразумението е сред приоритетите на ЕС и в тази насока са приети редица общностни актове. Правните системи на отделни държави отчитат прилагането им като изключително ефективно. В Холандия, където са предвидени само две наказания (предупреждение за уволнение и уволнение), всички дисциплинарни производства срещу магистрати с изключение на едно са приключили със споразумение. В съдебната система на САЩ се прилага институтът на споразумението повече от половин век, а от две десетилетия тази практика придобива бързо развитие в редица европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай