Проучвайте внимателно партньорите от Турция

Проучвайте внимателно партньорите от Турция | StandartNews.com

При дестабилизация на финансовата система може да се забранят транзакциите, както бе в Гърция

Несигурността в южната ни съседка ще доведе инвеститори у нас, казва Милена Виденова

Милена Виденова е управител на Кофас за България - част от глобалната мрежа на Кофас Груп, световен лидер в кредитното застраховане, който предлага решения за управление на търговски вземания. Всяко тримесечие Кофас публикува своите оценки на риска на 156 страни на база на познания за платежоспособността на компаниите, както и благодарение на оценката на 250 експерти в кредитния риск. В България Кофас има опит в управлението на кредитния риск от 1994 година.

- Госпожо Виденова, има ли риск за фирмите, които имат бизнес отношения с Турция заради това, което се случва в южната ни съседка?

- Като цяло геополитическите събития и това, което се случва в Турция, биха имали отражение в дейността на фирмите в различни сектори. Това са основните рискове в геополитически план. На първо място е как ще се развие дебатът по отношение на Конституцията в южната ни съседка, и в частност, даването на повече правомощия на Ердоган. Не по-малко важно е отношението основно със Съединените американски щати. Във връзка с ефекта върху бизнеса, негативите върху туризма ще продължат и ще се задълбочават, тъй като той заема голям дял от брутния вътрешен продукт - 5 процента. От началото на годината в този сектор има спад около 20 процентни пункта. След сегашните събития постъпленията и туристите ще продължат да се свиват. Ще забавят растежа си и секторите, които са свързани с туризма. Ще има затруднения и при транзакциите в традиционна валута. Ще има ръст на несъстоятелност на турски фирми, това е неизбежно при такива катаклизми. Това вече се вижда от резултатите от първото полугодие, още преди да се включи ефектът от опита за преврат. Защото отражението е от отлива от началото на годината от руските и другите туристи заради атентатите. Този процес рязко ще се задълбочи. Затруднения ще има в селското стопанство, което е голямо перо в обслужването на туризма, тъй като осигурява изцяло изхранването, също и в текстила. Причината е, че 75 процента от задълженията са в чужда валута, една основна част е в долари. Зависи много как ще се въздейства върху тези рискове, кое как ще се интервенира и се надявам те да бъдат добре управлявани, така че ефектът да бъде по-малък.

- Ще има ли проблеми на най-ниско ниво - при търговията между фирмите, да кажем?

- По отношение на търговските партньори, хубаво е те да се проучват добре и да бъдат постоянно на мониторинг. Турция и преди тези събития си беше един пазар с рискове - със забавяне на плащанията, на стоките. Надявам се обаче постепенно нещата да се стабилизират и да няма такова силно влияние върху фирмите.

- Ще нарасне ли този риск от неплащане (защото това е най-големият кошмар на бизнеса), ако нещата в Турция не се оправят бързо и хаосът се задълбочи?

- Въпросът е какво ще бъде развитието, дали ще има съответни мерки, които да доведат до стабилизация и да няма такова голямо движение, опасни флуктуации, за фирмите. Голям негативен фактор обаче е, че в Турция намаляват чуждестранните инвестиции. Този процес е засегнал глобално света и при най-малки подобни вълнения инвеститорите се отдръпват още повече. Както знаем, парите обичат тишината, спокойствието, а стрелби по улиците, улични вълнения ги плашат. А този район и без това е нестабилен и дали ще има ограничения по отношение на капитали или на транзакционно разплащане - такова, каквото имахме временно в Гърция например. Помните, че при голямата криза миналата година, по едно време дори при търговска сделка парите, събрани в Гърция, не можеха да бъдат изнесени зад граница. Слава Богу, това се нормализира, защото бяха временни ефекти, но предизвика доста напрежение след бизнеса. Представете си, че от днес за утре държавата реши да затвори границите или че няма да се изнасят капитали по никакъв повод - това е голям удар за бизнеса. Това може да стане, ако например се забележи, че има дестабилизация на финансовата система, което се надявам, че няма да се случи. Възможните ефекти са различни, засега много условни, но биха довели до смущения в икономиката и в частност в правенето на бизнес с Турция. Засега това са само хипотези.

- Има доста турски фирми в България, изградени изцяло с турски капитали, но в тях работят предимно българи и тези предприятия са решаващи за поминъка на цели региони. Възможно ли е те да се изтеглят от България, или да изпаднат във финансови затруднения?

- Това, което наблюдавахме с Гърция по време на кризата там, бе, че фирмите, които се изнесоха в България, се увеличиха. Защото ако не са въведени някакви ограничения от чисто търговски и инвестиционен характер, бизнесът търси възможност да мигририра на по-спокойно място, към по-добри инвестиции. България е с ниски данъци, с нисък риск и затова предполагам, че бизнес ефектите от последните събития в Турция ще са благоприятни за нас. Възможно е интересът за мигриране, а не за напускане на компании от България, да се засили. Но зависи и какво е състоянието на инвеститора, защото ако в страната майка настъпи някакъв катаклизъм, тя може да се откаже от инвестиционния проект. Другият вариант е да реши да инвестира, за да диверсифицира инвестицията, да не е само на едно място. Така че събитията в Турция не е задължително да заплашват България, би могло да има и положителен ефект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай