Протягаме ръка на легалния бизнес

Върнахме отдела за борба с наркотрафика и хванахме с 50% повече дрога, доволен е Павел Тонев

Протягаме ръка на легалния бизнес | StandartNews.com

Павел Тонев е директор на Агенция "Митници" от края на 2013 г. 48-годишният пловдивчанин завършва "Счетоводство и контрол" в УНСС-София, а после и "Право" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Постъпва в митническата администрация на 12 август 1991 г. Работи последователно като митнически инспектор, главен инспектор, началник на митническо бюро в "Пловдивски панаир", началник на отдел в РМУ-Пловдив, зам.-началник и шеф на Митница - Пловдив. В периода от 2002 до 2009 г. оглавява Регионална митническа дирекция-Пловдив.

С какви реформи се е заел? И кои са първите успехи, с които може да се похвали? Павел Тонев отговаря пред "Стандарт".

- Г-н Тонев, успяхте ли да направите снимка на състоянието на агенцията, след като я оглавихте? Какво очаквате за първата половина на годината?

- Визията ми е да гледам напред и да не се обръщам назад към дейността на предшествениците ми. Приоритет за мен е да постигнем поставените цели. Но важно е и на каква база стъпваме. Предстоят проверки в различни области, например на извършените обществени поръчки, на кадровата политика, на редица процедурни правила и др. При установени грешки се стремим да ги коригираме. Пример, който лично аз считам за една от най-големите грешки от предишния период, е закриването на отделите за борба с наркотрафика. Грешка, която вече поправихме. Доброто е, че тези структурни промени вече носят резултати.

- През първото тримесечие на 2014-а заявихте резултати в борбата с контрабандата, които са в пъти по-високи от тези в предишните години. На какво се дължи това - на добрата ефективност сега или на слабата преди?

- Броят задържания на наркотични вещества за първото тримесечие на 2014 г. са с 50 на сто повече отколкото за същия период на 2013 г. и 2012 г., а количествата са между 5 и 10 пъти повече. Задържаните наркотици и прекурсори са общо 1960 кг. Емблематични случаи са задържанията на 940 кг прекурсор APAAN на Митница-Свиленград, както и на 602 кг марихуана на ГКПП Илинден. Това е най-голямото количество от този наркотик, задържано от 1998 г. насам. Статистиката показва, че заловените хероин и марихуана са в пъти повече от същия период на предходните 2 г. Отдавам тези резултати на професионалната убеденост и мотивираност на служителите. Убеден съм, че възстановяването на отделите за борба с наркотрафика тепърва ще носи още по-добри резултати.

- Сякаш за първи път МВР, митници и НАП работят рамо до рамо. Какво още трябва да се направи, за да стане тази симбиоза най-ефективна?

- С главния секретар на МВР подписахме съвместна заповед за общи мобилни екипи. Когато проверките са във вътрешността на страната, представителите на МВР са от ГД "Национална полиция", а когато са в зоната на ГКПП - съответно от ГД "Гранична полиция". По отношение на оперативното взаимодействие с НАП и МВР, Агенция "Митници" предоставя експертни анализи и генерирани в нашите структури информационни ресурси. Взаимодействието между отделните контролни органи е предпоставка за успех и това, което се случва, ме прави оптимист за бъдещето.

- Защо не обявихте количествата заловени цигари, а се криете зад проценти?

- Напротив, и в областта на борбата с контрабандата на тютюневи изделия резултатите са много добри и няма причина да се спестяват. Освен това статистиката се обявява периодично на сайта ни. За първото тримесечие на 2014 г. са задържани 14,793 млн. къса цигари или 1479 мастърбокса.

- Но това е малко повече от тир и половина все пак...

- Но пък е 2,4 пъти повече от същия период на 2012 г. и 2 пъти повече за трите месеца на 2013 г. При нарязания тютюн показателите са още по-впечатляващи - задържахме 86 685 кг, което е 34 пъти повече от трите месеца на 2012 г. и 3 пъти повече от 2013 г. При горивата - задържаните количества са 38 839 л, което е 36 пъти повече от 2012-а и 7 пъти спрямо 2013-а, а при алкохола - 10 845 л, или 2,5 пъти повече от трите месеца на 2012 г. и 65% повече от 2013 г.

- Във финансов аспект какво се очаква от митниците?

- Изискванията към митническата администрация са завишени, като планът е увеличен с 10,7 на сто спрямо миналогодишните приходи до 8,881 млрд. лв. Планът е доста напрегнат, но сме набелязали мерки, чрез които се надявам да го изпълним. За първото тримесечие събраният акциз е с 49 млн. лв. в повече от същия период на 2013 г., а митата с 3 млн. повече.

- Планирате ли промени в законовата рамка, които ще направят дейността по приходите по-ефективна?

- Политиката на правителството, а оттам и на Агенция "Митници", е да създаде предпоставки за развитие на легалния бизнес, а не неразумно да се стреми към псевдоувеличаване на правомощията на митническата администрация. Дълбокото ми убеждение е, че добрите резултати се постигат в сътрудничество с легитимния бизнес и със съответните браншови организации. Потвърждение на това е отмяната на Наредба номер 3 от 2010 г. за средствата за измерване на акцизни стоки и приемането на новата Наредба Н-1 от 22 януари 2014 г. Това доведе, от една страна, до намаляване на административната тежест върху бизнеса, а от друга - до осъществяването на по-ефективен контрол от митническите органи. Предстои да се подготви и нов Закон за акцизите най-малкото защото от приемането му през 2005 г. до момента този е претърпял 29 изменения и допълнения. Вече има създадена работна група, която съвместно с дирекция "Данъчна политика" на Министерство на финансите работи по проекта и отново това се прави в тясното взаимодействие със съответните браншови организации.

- Не е ли това отстъпление в драконовския контрол, който бе наложен върху акцизните складове?

- Премахнати бяха единствено абсолютно неоправданите изисквания, като огромният брой ненужни уреди и пломби в данъчните складове, но не и самият контрол. Т.нар. драконовски контрол доведе до парадокси. Например - явни технологични аварии с опасност за хората и околната среда да не могат да се отстранят без административна регулация, без да присъства митнически служител. В този смисъл имаше фрапиращи практики. За времето на действие на старата Наредба номир 3 командированите служители във връзка с нейното прилагане са 3315, което е почти колкото целия числен състав на Агенция "Митници". За командировките са разходвани 495 581 лв.

Не подлежи на коментар необходимостта от засилване на контрола, за което са нужни главно две предпоставки - кадрови потенциал и съвременни технически средства. От друга страна, с новата Наредба Н-1 се залага принципът на по-ефективен контрол и по-малки разходи на бизнеса и администрацията. Вече направихме промяна и в правилника за прилагане на Закона за акцизите и намалихме изискванията за обезпечения на данъчните складове за горива със 70 на сто, а на останалите акцизни складове с 60 на сто. Това са освободени ресурси, които биха могли да се влеят в реалния сектор. Протягаме ръка към исканията на бизнеса и очакваме те, на свой ред, да действат в законовите рамки. Ние ще ги контролираме и ако не са изрядни - ще търпят санкции. Това е нормалната логика.

- Имаше обвинения, че е премахнато конкурсното начало в Агенция "Митници"? Какво се случи с тестовете за психологическа пригодност и лоялност от времето на Ваньо Танов?

- Критерият за кариерно израстване ще бъде професионализмът, а той се установява по един-единствен начин - трябват ти опит и познание. Добър митничар не се става за година-две. А за ръководния състав трябват минимум 5-10 г. опит в администрацията. Използването на тестове за лоялност и пригодност е възприето от хора, които не познават митническата администрация. А и трябва да се прецени по-внимателно икономическата обоснованост на този метод. Има становище на инспектората на Министерство на финансите, а и няколко писма от омбудсмана, че тези тестове противоречат на нормативната уредба по принцип и поради тази причина бяха отменени. Тестовете са метод за оценка, който не бива да се игнорира, но и не бива да се фетишизира. Иначе конкурсното начало не е отменено - отворете страницата на Агенция "Митници" и ще се уверите.

- Правителството отпусна допълнителни 20 млн. лв. на Агенция "Митници". Цялата ли сума ще бъде използвана за закупуването на рентгени?

- В продължение на политиката за засилване контрола на външните граници на ЕС правителството отделя значим финансов ресурс, което неминуемо ще доведе до по-голяма ефективност. Осигуряват се средства за дейности, свързани с оптимизиране процеса на митнически контрол - за усъвършенстване на митническата лабораторна мрежа, за техническо обслужване на извънгаранционната техника. В тази връзка освен структурните промени предприехме и мерки за възстановяване на работата на наличните неработещи рентгенови системи. Проучваме възможностите за закупуване на още. Тези технически средства, заедно с новата структура на "Митническо разузнаване и разследване", която кореспондира с аналогичните дирекции в болшинството европейски митнически администрации, ще ни дадат възможност да бъдем още по-ефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай