Проф. Илчев: Има шуробаджанащина в научните журита

Проф. Илчев: Има шуробаджанащина в научните журита | StandartNews.com

На празника на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ректорът проф. Иван Илчев коментира пред журналисти най-належащите промени във висшето образование и в раздаването на научни степени и звания, както и очакванията за бюджета на Алма матер.

Илчев: СУ не преви коляно пред никого

"Нашият университет премина през доста изпитни, но вярвам, че запази достойнството си и не преви коляно пред никого". Това заяви ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев по време на патронния празник на университета. Той подчерта, че по последни данни научните изследвания на учените от Алма матер са цитирани с 30% повече от тези на колегите им в следващата научна институция. 43 проучвания на учени в СУ пък са сред върховия един процент от най-често цитирани изследвания в света. Ректорът припомни, че учени от Физическия факултет са съавтори в проучвания на Нобеловите лауреати за физика за 2014 година.

На празника бяха връчени и дипломите на новите професори на Алма матер. Пред журналисти проф. Илчев поясни, че СУ предвижда и бонуси за преподаватели, които разработват бакалавърски и магистърски програми на чужди езици и успяват да привлекат студенти в тях.

- Проф. Илчев, как ще коментирате стратегията за висше образование, която се предлага от МОН?

- Стратегията е изключително важна и се радвам, че имаме пълно съгласие в Съвета на ректорите, с ръководството на БАН и, слава Богу, с последните министри на образованието. Тя е готова и се надявам, че много скоро ще бъде приета. В нея са заложени механизми, които ще позволят българското висше образование да се оценява съобразно качеството на продукта, който дава, а не съобразно някакви измислени количествени показатели.

- Министър Танев иска промени в Закона за развитието на академичния състав, като очаква предложенията да дойдат от гилдиите. Какво трябва да се промени там?

- Ние сме дали предложения. Като колегия бяхме категорично недоволни от целия закон. Протестирахме на всички възможни нива, включително и пред Народното събрание, и предсказахме какво ще се случи. Този закон беше направен в името не на това да се премахнат изкуствените пречки пред израстването на научните работници, а в името на това да бъде лесно това израстване, което за мен е порочна философия от самото начало. Ето сега аз съм член на две научни журита като научен ръководител на съответния докторант. Добре, представяте ли си мач, в който единият отбор започва с технически резултат едно на нула? Горе-долу това е. Според нас абсолютно излишно бяха намалени журитата. Те са от пет души. Не искам нищо да казвам, но аз се натъквам на фрапантни случаи на шуробаджанащина при определянето на тези пет души. При наличието на големи научни съвети от 20-25 души, както беше преди, все пак възможностите за натиск бяха много по-малки. Сега случаите в различни висши училища са ужасяващи. Снощи ръководството на БАН и софийските ректори имахме среща с министъра на образованието и казахме, че най-важната задача в момента е Стратегията за висше образование на първо място, на второ място оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", и на трето място е този закон. Обсъждахме темата за закон за висше образование. Задачата е много сложна, може би по-разумният път ще бъде да се направят най-належащите поправки в следващите няколко месеца в сега съществуващия закон и след това да се тръгне към нов закон.

- Какви са очакванията Ви за новия бюджет?

- Бюджетът едва ли ще се промени съществено, особено в кризисна година. Надявам се, че ще бъде спазено едно обещание, прието при служебното правителство от зам.-министъра по финансите г-н Ананиев, който минава за най-добрия бюджетар и който запази тази позиция и в това правителство. Ненормална е ситуацията, за която съм говорил многократно, СУ да не получава и стотинка за втората по големина национална библиотека в страната. Ненормално е за поддръжката на всички сгради на СУ да получаваме абсолютно същата сума - не като размер, а като принцип - както, да речем, Тутраканския университет. Тези сгради са национално достояние на България.

- Нали няма да се стигне до повторение на кризата?

- Ние не сме излезли от кризата. Успяхме да възстановим по-голямата част от дълговете. По сметките на нашия финансов отдел в сравнение с бюджета от 2008 г. през изтеклите оттогава години СУ е недофинансиран с около 60 млн. лева. Миналата година, когато сегашният министър на финансите г-н Горанов не беше министър, той присъства на една среща при обсъждане бюджета на СУ, той каза "Ясно е, че вие сте недофинансирани с около 15 млн. лева годишно за сметка на другите университети". Това бяха неговите думи, надявам се, че не ги е забравил сега, като министър на финансите.

(Пред журналисти от различни медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай