Проф. Ботев: За гърците такъв трус не е проблем

Проф. Ботев: За гърците такъв трус не е проблем | StandartNews.com

Проф. Емил Ботев, ръководител на Департамент "Сеизмология" В БАН

- Проф. Ботев, земетресението около Халкидики днес сутринта събуди и стресна много наши сънародници, които почиват там. Имат ли основание за притеснение и занапред?

- Няма място за притеснение. Няма никаква опасност. Активността около Халкидическия полуостров е достатъчно висока и такива земетресения се случват по десетина годишно. Стотици са тези, които се усещат от хората специално около този полуостров. Трусът от петък сутринта е продължение на земетръсната активност, която стана малко по на изток с магнитуд 7 около остров Самотраки. То бе последвано от афтършокова серия, която се е разпространила както в източна посока към Саровския залив в посоката на Турция, така и в западна - към Халкидики. Тогава за около седмица имахме около 1000 микротруса по целия този северноегейски ров, който маркира границата между егейската плоча и Родопския масив. Развитие на този процес може да застраши единствено и само живущите около Халкидики. Земетресението около Халкидики вчера сутринта е 1000 пъти по-слабо по енергия в сравнение с това при Самотраки.

- Колко време ще продължи тази активност там?

- Може би повече от година. Гръцките жители са свикнали и по никакъв начин не се притесняват от това. Такова земетресение с магнитуд около 5 по Рихтер не представлява никаква опасност, дори на психическа основа. Единствено ние, българите, преживяваме тази внезапна промяна на стабилната основа.

- Усетено ли е земетресението от Халкидики у нас?

- Ние нямаме данни да е усетено на територията на нашата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай