Президентът свика съвета, за да лансира закона на БСП

Това обяснява отсъствието от КСНС на някои знакови фигури, казва Борис Ячев

Президентът свика съвета, за да лансира закона на БСП | StandartNews.com

Борис Ячев е заместник-председател на НФСБ и шеф на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. Пред "Стандарт" той коментира липсата на лидерите на Обединените патриоти на проведения вчера КСНС и очакванията за антикорупционния закон.

- Господин Ячев, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров не присъстваха на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това бойкот от "Обединените патриоти" на президента ли е?
- Не мога да говоря от името на тримата, за които говорите. Доколкото знам, г-н Сидеров отсъства не само от София, а и от страната. Но "Обединените патриоти" имаха своя представител в лицето на Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание. Така че по този начин ние демонстрираме отношение към сериозната тема, свързана с антикорупцията и съответното законодателство. Този КС се свиква сега, когато вече са налице два проектозакона, за съжаление единият силно политизиран. Имам предвид този на БСП, който е изготвен в партийна централа, не в някое от ведомствата, не е внесен за обсъждане, не е гледан.

- Беше подложен на публичен дебат все пак...
- Да, дотолкова, доколкото този дебат беше организиран само в рамките на парламентарната група на БСП. Мисля, че да се свиква КС за разглеждане на два проектозакона, единият от които, говоря за този на правителството, доста дълго време изготвян с участието на известни конституционалисти, на различни ведомства, обсъждане в комисии, подложен на обществено обсъждане на сайта на Министерство на правосъдието и срещу него един законопроект, който просто е политическа рожба, струва ми се, че нещата са несъвместими. И по този начин си обяснявам и може би и липсата на някои знакови фигури, защото няма как да легитимират един политически проектозакон, какъвто е този на БСП. А може би просто чисто лична ангажираност на тримата е попречила да присъстват. Важното е, че ние заявихме нашите отношение към темата "антикорупция". Тя е била важна и в предишното Народното събрание, ние може би бяхме от най-активните парламентарни групи тогава като Патриотичен фронт при обсъждането на законопроекта, изготвен от Меглена Кунева и нейния кабинет. За съжаление това беше един бутиков законопроект, изготвен малко в стил "събрали са едни хора и изплели нещо като дантела". Беше чудно плетиво от законодателни инициативи от повечето европейски държави.
И съответно този законопроект не мина.

- Кога да очакваме, че антикорупционният закон на кабинета ще бъде разгледан в парламента ?
- Мисля, че до края на октомври той ще влезе в комисии и ще бъде разгледан.

- Все пак управляващата коалиция ще се опита ли да вкара в проекта и елементи от варианта на БСП за антикорупционен закон, за да има по-голяма подкрепа сред депутатите ?
- Не виждам нещо, което БСП да са измислили като "топла вода" или колелото, с изключение на онова, за което те безкрайно много настояват - изборът на председател на комисията от президента. Само че тук се получава нещо, което взаимно се изключва - "избор от страна на президента". Президентът не може да избира, той назначава, т.е. ще имаме назначение на този орган от страна на едно лице. А ние, ОП, в предишния антикорупционен закон най-много бойкотирахме и не приемахме два съществени елемента. Първият беше желанието на госпожа Кунева да бъдат включени анонимните сигнали. И второто беше ръководството на този орган да бъде назначаван от премиера. Сега БСП въпреки че тотално се опитаха да се отдалечат от законопроекта на Реформаторите, всъщност взимат най-съществения елемент от него - назначаемостта на ръководството на този антикорупционен органи и по този начин да го предпазят от контрола на парламента. Ние срещу това сме против.

- Посочете няколко неща за новия законопроект, които са съществена отлика от това, което е правено досега ?
- За първи път е дадено легално определение на деянието корупция. Аз съм по-скоро "за" разширяване на кръга от лицата, заемащи висши публични длъжности, които трябва да подават декларация и да бъдат обект на разследване от антикорупционния орган. Например една голяма болница има бюджет от 20 до 30 млн, т.е. 10-15 пъти повече от една малка селска община. Не е нормално кметът да бъде разследван, а шефът на болница, да не може. Изборът на председател от страна на Народното събрание също е стъпка във вярната посока, защото по този начин цялата комисия ще бъде под непрекъснат парламентарен контрол. Винаги сме били "за" да не могат да бъдат разглеждани анонимни сигнали. И не на последно място дискусионният въпрос с т.нар. разследващи функции, които новият антикорупционен орган ще има. Тук трябва да сме особено предпазливи, защото ако бъдат детайлно разписани възможностите, които са дадени на антикорупционния орган в областта на оперативно-издирвателните функции, тогава, да, възможно е, стига те да имат необходимия кадрови ресурс да извършват това. Ако обаче, както е записано, намираме хора и в зависимост от неговото образование и ценз му вменяваме длъжности, тук сме категорични ,че не трябва да се подхожда по този начин.

- Оглавяваната от Вас комисия е и по парламентарна етика. Как оценявате поведението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в пленарна зала, както и в студиото на Нова тв ?
- С г-н Тодоров работя отлично в антикорупционната комисия. Той е един много информиран човек, прям и откровен, което в политиката не винаги носи дивиденти. Каквото му е в главата, това му е и на устата. Оценявам го като добър професионалист. Мога само да изкажа съжаление за решението му да подаде оставка.

- А какво ще кажете по отношение на ултиматума, който лидерът на НФСБ Валери Симеонов даде на медиите - не беше ли грешка?
- По отношение на г-н Симеонов има една позиция, която народните представители от НФСБ изготвяме. Тя е в посока на това да бъде спазено правото на всеки един български гражданин, независимо от това дали той е политик или не, да може да изразява свободно мнението, без това да се тълкува като натрапване, заплаха, сплашване или по някакъв друг начин и чрез манипулация да му бъде търсена отговорност. Мисля, че г-н Симеонов правилно постъпи в момента. Вместо да обикаля телевизиите и да се изяснява какво е казал, как го е разбрал, той е предпочел да си заведе дела за оклеветяване срещу няколко големи медии. Убеден съм, че при едно нормално съдораздаване, тези дела ще бъдат спечелени. Ако се стигне до осъдителна присъда по тези дела, това ще бъде обица на ухото за онази част от журналистите, която не е голяма, но е много по-креслива, по-арогантна и по-натрапваща мнението си.

- Ще разклатят ли властта скандалите за роднински назначения, които периодично се огласяват от БСП ?
- Такива скандали винаги е имало. Това е стара тактика на БСП. В момента, в който властта се стабилизира да се търси нещо, което да я разклати. БСП прибягваше до подобни прийоми, когато имаше вътрешни проблеми- около избора на лидерката Корнелия Нинова, когато имаше неудобни въпроси, включително от нейни съпартийци, тогава пак се прибягваше до пушилки. Това е методът на сепията, която пуска мастиления облак и бърза да се отдалечи от опасното място. Така че няма основания за клатене на властта. Иначе проблемът с назначенията не проблем само на ГЕРБ. Тук ОП може да говорим с най-чисто лице за назначенията, защото с изключение на онова, което имаме като министри, заместник министри и заместник-областни управители, оттам -нататък наши назначения няма. Но това е стара порочна практика - смяната на политическата власт да води до смяна на кадри на най-ниско ниво. Бил съм депутат в 40-о НС, много добре си спомням Тройната коалиция в лицето на БСП, НДСВ и ДПС какви чистки правеше по места.

- Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че са заделени 700 млн. лева за средно 10% увеличение на бюджетните заплати догодина. Обединени патриоти ще се борят ли пенсиите да станат 300 лева също още догодина ?
- Това е наш приоритет, който върви като приоритет на общото управление с ГЕРБ. Стъпката в тази посока е увеличението на 200 лв, защото и това се смяташе за невъзможно допреди няколко месеца. Две са възможностите, за да се намерят необходимите средства за увеличение до края на мандата. При всички случаи ще търсим възможности това увеличение на 300 лв да стане още следващите две години. Втората стъпка е борбата със сивата икономика и с контрабандата. Тук едно стабилно, силно, ефективно и добре работещо антикорупционно законодателство ще допринесе още повече приходите да могат бъдат събрани в пълен размер.

- Според социологически проучвания ОП губят рейтинг като част от управляващата коалиция. Ще изхаби ли властта трите патриотични формации до следващите избори ?
- Сигурен съм, че не, защото ние сме във властта, за да провеждаме активна политика и да постигнем онова, с което сме влезли в НС. Имаме програма, вървим по нея. Може би с по-бавни стъпки, но те са във вярната посока. Убеден съм, че хората ще оценят, когато имаме реални резултати, а вече ние имаме видими резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай