През юли ще обявим Апостол на българщината

През юли ще обявим Апостол на българщината | StandartNews.com

- Г-жа Шопова, разкажете за сдружение "Пазители на българщината", в което вие сте една от воеводите учредители?
- Официално сдружението бе учредено на 26 юли 2014 г. на първия събор "Войводска среща" в Жеравна, където войводите учредители положиха публично тържествена клетва.
Учредители са 64 нови български войводи - достойни българи патриоти с авторитет в обществото от 20 области на страната.

Стремежът на новото гражданско сдружение е да обедини по необичаен начин съвременните българи в желанието им да работят за запазване на родовата памет, история, традиции и фолклор. Според приетия устав войводите в сдружението са действащи или почетни. Сдружението приема и помощта на значими дарители и съратници. При всички свои публични мероприятия войводи, четници и съратници ще бъдат облечени в народни носии, хайдушко облекло, четнически и старинни военни униформи.

Основната цел на "Пазители на българщината" е организирането и провеждането на ежегоден национален събор "Войводска среща" в почивните дни около рождената дата на Васил Левски - 18 юли. На този събор членуващите в сдружението войводи и чети обявяват пред всички патриотичните каузи, които са решили да осъществят "в ползу роду" до събора следващата година.

На всеки събор "Пазители на българщината" връчват своето отличие "Апостол на българщината", което се присъжда на най-заслужилия според сдружението български патриот. По изключение отличието за миналата година бе присъдено на двамата учредители и почетни войводи - на директора на НИМ Божидар Димитров и на мецената Ян Чарлз Андерсон. Председател на Управителния съвет на "Пазители на българщината" е Христо Димитров - създател и продуцент на ансамбъл "Българе" и войвода на чета "Българе".

- Как става приемането на нов войвода в сдружението?
- Само с препоръка на поне един от войводите учредители. На първото общо събрание за 2015 г. на 4 април във Велико Търново бяха приети 4 почетни и 2 действащи войводи на чети от Русе и Пловдив, както и първият член на младежката секция на сдружението.

- Има ли и други жени войводи?
- Заедно с мен жени учредители на сдружението са още три дами - Елена Андерсон, която е действащ войвода на Първа Шуменска чета "Панайот Волов", Неда Карска - действащ войвода на Първа Ямболска чета "Стефан Караджа", и Тодорка Енева - почетен войвода от Сливен. Трите са бизнес дами с висока патриотична нагласа. Четата на Елена Андерсон вече изпълни първата си поета кауза - на 3 март спусна 25-метрово знаме на фасадата на МБАЛ-Шумен.

- Колко са членовете общо в България? Какви задачи сте си поставили в близките месеци и до края на годината?
- В "Пазители на българщината" членуват вече 70 войводи от 21 области на България. До настоящия момент своите каузи са изпълнили 2 чети и двама от почетните войводи, някои от каузите ще бъдат отчетени през следващите 2 месеца.
Аз, като действащ войвода на женската чета "Гердани", следвам изпълнението на поетата кауза - подпомагане на талантливи деца в неравностойно положение в развиването на талантите им. Участничките в четата ми са дами предимно от Пазарджик, свързани чрез идеите на "Лайънс" общността. В момента като арт директор на ансамбъл "Българе" съм емоционално потопена в кампанията "Аз харесвам българските танци!" и работя за патриотичната кауза, която може да създаде нов имидж на България пред света.

Исак Гозес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай