Превърнахме Кърджали в столица на толерантността

Продължаваме да сме челници по усвоени средства от ЕС, казва кметът Хасан Азис

Превърнахме Кърджали в столица на толерантността | StandartNews.com

На 21 октомври преди 105 години Кърджали възкръсва за новата си история и става част от свободна България. Като граждани кърджалийци знаят, помнят и ценят миналото на града си и стореното от поколенията преди тях, но и отговорни за своето бъдеще. "Стандарт" потърси в навечерието на празника кмета на Кърджали Хасан Азис.

- Г-н Азис , отново е 21 октомври, деня на Кърджали. Празниците са и повод за равносметка за свършеното. Каква е тя за екипа Ви?
- Всяка година на 21 октомври кърджалийци, хора от различни етноси и религии, обединяваме чувствата си към родния град. На този ден засвидетелстваме почит към историята и традициите ни, преосмисляме действията във времето, в което живеем и изразяваме съпричастност към каузата да работим за просперитета на Кърджали.

През годините показахме, че можем да реализираме проекти за града, които да носят позитиви за десетилетия.Свършеното през последната годината ни дава повод за удовлетворение, но и за поставяне на нови цели. Кърджали продължава да запазва своето челно място в страната при усвояване на средства от ЕС, като по определени оси на оперативните програми сме на трето или четвърти място.

През април т.г. успешно приключи проект „Перперикон – минало за бъдеще" на стойност 748 203 евро от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.По проекта бяха консервирани и реставрирани сгради, съоръжения и урбанистични структури в археологическия комплекс. Проектът "Древните Родопи и Егея

– Културен коридор в подкрепа на развитието на региона" е одобрен за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 – 2020 г.

- Развитието на културно-историческия туризъм е сред приоритети на общината. Какви инвестиции са направени за водоснабдяване и поддържане на пътна инфрастуктура?
- За изпълнение на различни видове строително – монтажни работи на 23 обекта по ВиК в населени места през периода август 2016 - септември 2017 г. са инвестирани над 8, 1 млн. лв. Извършени са корекции на дерета и изграждане на дъждовни колектори за близо 1, 6 млн. лв. Към септември 2017 г. са извършени основни ремонти на 9 участъка с дължината 4 303 метра за около 700 хил. лв. Направена е 23 км маркировка на четири пътя, ремонтирани са 2 640 м. улици в 10 села за 400 хил. лв.

- Казвате, че приоритет на приоритети за екипа Ви е образованието. Колко са привлечените инвестиции?
- През септември подписахме договор за изпълнение на проект "Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали" за близо 14 млн. лв. Финансирането е по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. Дейностите ще се изпълняват в рамките на 24 месеца до октомври 2019 г.

Проектът предвижда обновяване на сградния фонд и прилежащите пространства, както и оборудване и обзавеждане на три от най – големите средни учебни заведения в Кърджали, също две основни и една детска градина. Така ще се създадат условия за качествено и достъпно образование на 4 723 ученици и 130 деца. Това ще бъде най-голямата инвестиция в образователната инфраструктура за последните 50 г.

Междувременно т.г. за първия учебен ден бяха ремонтирани 15 обекта от образователната инфраструктура - 12 детски градини в града и селата, две средни училища, също и сградата на ОДК за около 600 000 лв.

- Какви инвестиции бяха привлечени в реалния сектор през годината?
- Отчитаме, че това е много важен показател за нивото, компетентността и ефективността на местната власт. Без притеснение, може да кажем, че през последните години община Кърджали създаде нов отрасъл в икономиката на региона.
Ние съредоточихме в рамките на Кърджали автомобилостроенето и машиностроенето, а нашите фирми работят само за европейския и световния пазар, покривайки най – високите изисквания за качество на произведената продукция. Такива са "Теклас", "Пневматика - Серта". Община Кърджали продължава да е лидер в производство на пневматични цилиндри и на манометри, които се изнасят за САЩ, Китай, Япония, Европа.

По отношение на автомобилостроенето за Кърджали също знаят в много страни. Произведените части се използват за над 40 реномирани марки автомобили, а в завода работят около 3000 души на три смени. В Кърджали се изгражда и Център за иновации в автомобилостроенето, където ще се разработват най – новите технологи.

Привличането на частни инвестиции означава заетост за местните хора. Като пример ще посоча направената през септември т.г. първа копка на нов високотехнологичен завод за токозахранващи системи. Инвестицията е на стойност 32 млн. лв., като първоначално в него ще работят 120 квалифицирани специалисти. Според един от собствениците на българската фирма-инвеститор International Power Supply (IPS) , първата част на завода ще се изгради за 8 месеца, а втората част ще бъде завършена през 2019 г., когато броят на работните места ще достигне 600. Стъпването в Кърджали на една такава голяма фирма с ориентирано производство към 56 страни в света говори за инвестиционната политика на местната власт.

- Как общината съдейства за подготовка на висококвалфицирани кадри ?
- Водени от принципа, че без наука бизнесът не може да продуцира развитие и успехи, търсим контакти с водещи университети в страната. В началото на октомври Кърджали бе домакин на международна научна конференция с участието на водещи учени и изследователи от страната, Гърция и Румъния.

С ректора на ТУ-София проф.Георги Михов обсъдихме възможности за сътрудничество в областта на енергийната ефективност, използването на соларни системи за добиване на еленергия, генератори за производство на еленергия на Водното огледало. Желанието ни е да съдействаме за истинско партньорство между бизнеса и образованието, както висшето така и средното. В тази връзка община Кърджали инициира среща между бизнеса и ТУ-Габрово за обучение без откъсване от производството. Бизнесмени от Кърджали и региона, сред които фирми като „Теклас", „Пневматика-Серта", „Джебел 96" и „Ай Пи Ес", подкрепиха идеята, защото фирмите им работят с най-висок клас техника и изнасят на световните пазари, където изискванията са изключително големи.

Ректорът на ТУ-Габрово проф. Райчо Иларионов, коментира, че бъдещото обучението може да бъде както изнесено на място в предприятията, така и в университета.

- В момента Кърджали е една голяма строителна площадка. Как върви процесът на саниране?
- По Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради се санират 29 блока. Всеки един от одобрените блокове се санира от различна фирма, като срокът за изпълнение е от 3 до 6 месеца. Очакванията са, че фирмите ще се справят и строителните дейности ще приключат до зимата. Три сгради вече са напълно санирани. Курбан за здраве направиха живеещите в първия саниран блок в кв."Възрожденци". Имаме готовност да кандидатстваме и с други сгради на следващ етап.

- 2017 г. е успешна и за реализираните инвестициите в спортни обекти. Кои са те?
- Две важни спортни съоръжения в Кърджали ще бъдат готови за експлоатация до края на октомври т.г. Вложените средства са близо 4 млн. лв. по договор с Министерство на младежта и спорта и от бюджета на общината. Приключва ремонтът на закрития плувен басейн, както и на стадион „Дружба", който е първият след 40 г. от неговото изграждане. По мнението на специалистите той ще бъде един от най добрите за провеждане на футболни мачове. Общината е обърната към проблемите на спортистите.

Огромен интерес и много емоции предоставят футболните срещи на ФК „Арда", който с подновения си отбор и изключително добрия треньор продължават да завоюват успехи, като целта е влизане във втора професионална лига. Кърджали става център на офроуд състезания, плажен волейбол, а за първи път през септември т. г. се състоя и надпревара с джетове на Водното огледало.

- Миналата година в Националния конкурс „Кмет на годината" взехте приза в категория „Кмет на гражданите". Как приемате тази оценка?
- Това е една висока оценка, защото в конкурса гласуват всички жители в страната. Приех тази награда и като израз на добрата екипна работа в община Кърджали. Това ни задължава да бъдем ежедневно близо до хората и да търсим решение на техните проблеми.

- Казвате, че е голямо предизвикателство да си кмет в България. Защо? Как се управлява община, в която живеят хора от различни етнически и религиозни общности?
- Кърджали се отличава и като инфраструктура, и като отдалеченост, но най – вече като различни етнически и религиозни групи, които живеят в региона. Кметът на общината трябва да намира баланса между всички хора на всякакво ниво – етническо, политическо, религиозно, социално, културно.

Смятам, че през последните години, резултатите, които постигаме и като инвестиции, и като развитие на града и общината, са най–добрият показател за нашата работа. Аз продължавам да смятам и да работя за това, че Кърджали е столица на толерантността. Мечтите си за по-добър живот можем да осъществяваме само, ако сме обединени и съхраним чувството си за общност. Това го доказахме през изминалите години и днес с гордост можем да кажем, че сме жители на една европейска община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай