Прекрояването на ВСС не е панацея

Прекрояването на ВСС не е панацея | StandartNews.com

Димитър Гочев, бивш конституционен съдия

- Г-н Гочев, необходимо ли е свикване на Велико народно събрание (ВНС) за промени в конституцията, или те могат да бъдат направени и от обикновено?
- Има някои промени, които могат да бъдат направени от ОНС, но има някои, които трябва да бъдат направени от ВНС. Когато се касае за промени в устройството на държавата, статута и функциите на един конституционен орган, би трябвало да се произнесе ВНС. Това е от времето, когато приехме в Конституционния съд тълкувателно решение в тази насока.

- Предвижда се мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 3 г. Как гледате на тази идея?
- Не виждам какъв е смисълът, но може би има някакви съображения, които оправдават едно такова намаляване на мандата. Но дали ще бъдат 3 години, 4, 5, сигурно има някакво значение, някой си е направил сметката за това. Да не би да се съвпада с мандата на НС, може би или мандата на президента - не мога да преценя какви могат да бъдат тези съображения. Но по принцип не е недопустимо това нещо да се направи - да се намали мандатът.

- Може би въпросът е доколко работата ще пострада, ако бъде намален мандатът на ВСС?
- Искам да подчертая, че съм убеден, че ВСС има твърде малка роля по отношение преодоляване на тези недостатъци в съдебната система, които цялото общество вижда. Защото ВСС нито решава дела, нито организира съдебния процес. Той определя само кадровите въпроси в системата - избира председателите на съдилищата, избира съдиите, повишава, уволнява и т.н. Тъй че не виждам защо е необходимо ВСС да бъде в центъра на вниманието на съдебната реформа. Има толкова много неща, които трябва да бъдат направени и това всички го виждат. Става дума за подобряване на процедурите, става дума за редица организационни мерки, става дума за ефективна борба срещу корупцията. Тези неща са на дневен ред. Едва ли прекрояването на ВСС ще реши проблемите на съдебната система.

- Чуха се идеи за даване на възможност за отзоваване на главния прокурор. Как гледате на това предложение?
- По принцип е положително. Според мен това може да стане, защото всички висши длъжности по конституция в републиката могат да бъдат подложени на едно предсрочно прекратяване на мандата им. Това нещо би трябвало да важи и за главния прокурор. Защо не? Разбира се, при наличието на конституционни условия за това.

- Друг от дискутираните въпроси е ВСС да взема всички свои решения с явно гласуване.
- Това се предлага, за да се елиминира евентуална зависимост на членовете на ВСС. Но и явното гласуване също може да бъде свързано с упражняването на зависимост по отношение на тях. Тъй че това е, мисля, че е нож с две остриета. По времето, когато бях член на ВСС, ние гласувахме тайно. Щом има такава зависимост на членовете на ВСС, тази зависимост може да бъде проявена и упражнена по най-различни начини.

- Ваши колеги смятат, че инспекторатът към ВСС трябва да получи много повече правомощия.
- Аз също смятам, че трябва и би могло да играе много добра роля по отношение на разкриването на подводни зависимости от най-различно естество. Тъй че споделям тази идея.

- Оптимист ли сте за съдебната реформа в сегашния й вид?
- Надявам се, защото действително имаме нужда от продължаване на съдебната реформа. Тя започна още преди 25 години и непрекъснато добавяме нещо. Сега се налага да правим реформа на реформите. Особено що се касае до някои проблеми на процесуалните закони или от друг организационен характер. Трябва да си преценим нещата къде сме сбъркали в тези години.

(Пред радио "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай