Преборихме неграмотността, а пенсиите вече са $700

Преборихме неграмотността, а пенсиите вече са $700 | StandartNews.com

Разчитаме на България за селското стопанство и лекарствата

Ориета Капони, посланик на Венецуела

- Венецуела извървя дълъг път към суверенитета. Какво се промени в републиката през последните години?

- Президентът Николас Мадуро заяви публично, че, въпреки, че спадът на международната цена на петрола от 30% да е значителен, Венецуела „има начин да продължим напред."Тази година са предвидени инвестиции от 64% от националния бюджет за изграждане на социални жилища и за субсидиране на социални програми. Независимостта на Венецуела е резултат от 10 години кървава война, за да се прекъснат колониалните връзки. Поради неолибералните мерки прилагани през последните години са били загубени повече от 300 000 работни места в сектора на селското стопанство. Производство на храни е било почти нулево и е зависелоизцяло от вноса.

Петролна компания, PDVSA, също беше приватизирана и значителни печалби отиваха в чужбина, без да се реинвестират в полза на венецуелския народ. Революционното правителство превърна Венецуела в страна, свободна от неграмотност (ЮНЕСКО обяви Венецуела за територия без неграмотност на 28ми октомври 2005г). Откриха се възможности за образование: основно, средно и университетско за хора, които по-рано са били напълно изключени от системата на образованието. Бяха раздадени необработваеми земи от латифундиите, на колективи и кооперативи на селяни, на които държавата отпусна кредити и съвети за възстановяване на земеделска продукция, национализира основните услуги, комуникациите и електричеството, на разумни цени, печалбите от нашите петролни компании се използват главно за социални политики, в полза на население.

Организацията на ООН по прехраната (ФАО) е присъдила две награди на Венецуела защото е в групата на 15-те страни, които са постигнали изключителен напредък за намаляване на недохранването. Последната наградата бе връчена на 7 юни тази година.

Нашето правителство изгражда с помощта на кубинското правителство, система на общественото здравеопазване, като се започне от първичната медицинска помощ във всеки квартал, построяваното на модерни Интегрални диагностични центрове, с медицинска техника от ново поколение, извършване на реформи и оборудване на болници, като по този начин осигурява здравни услуги с най-високо качество, всичко това напълно безплатно. Между 1999 г. и 2014 г. публичните инвестиции в здравеопазването са се увеличили 59 пъти.

Също така направихме и реформа в образователните институции. Построихме нови училища. Правителството даде на учащите безплатни лаптопи. Между 1999 г. и 2014 г. държавните инвестиции в образованието са увеличени 39 пъти. Между 1999 г. и 2014 г. публичните инвестиции в жилищното строителство са увеличени 43 пъти. През последните четири години са построени и доставени повече от 700 000 жилища на лица с ниски доходи и хора от средната класа. Венецуела по време на Боливарското правителството премина от средно човешко развитие към високо (0.76), и продължителността живот се увеличи от 72 година през 1998 г. на 75 години през 2014.

В системата за пенсиониране между 1999 г. и 2014 г., публичните инвестиции за социално осигуряване се увеличиха 99 пъти. Боливарската държава направи пенсиите равни на минималната работна заплата, като всяка година се увеличават, и сега са в размер на 700 щатски долара.

- Дипломатическите отношения между България и Венецуела са от 1974. Има ли съществени промени в тяхното развитие през тези 40 години?

- След 40 години на официалните връзки, двустранните отношения между двете страни остават верни на принципите на равенство на държавите, взаимно зачитане на суверенитета и териториалната цялост, ненамеса във вътрешните работи на други държави и на мирно съвместно съществуване на народите.
Усилията на двете правителства направени в политиките на сближаване са довели до договарянето на общо 37 документа. Връзките са задълбочават след подписването през 2002 г. на Меморандума за разбирателство и за създаване на Смесена венецуелско-българска междуправителствена комисия, с подписването на различни инструменти на сътрудничество в различни области.

България и Венецуела взаимно подкрепят своите кандидатури в международни форуми и организации. Нашата цел е реализацията на V заседание на българо – венецуелската Смесена комисия за сътрудничество: икономическо, индустриално, в науката, техниката и културата. За тази цел ние сме се ориентирали към няколко области за евентуално подписване на двустранни споразумения за сътрудничество: инфраструктурата, науката и технологиите, икономиката, образованието, енергетиката и правните въпроси, в полза на двата народа.

- На какво ниво са търговските и икономическите отношения между двете страни? От какви стоки се интересуват венецуелците и българските предприемачи?

-Аз вярвам, че търговските отношения между двете страни следва да бъдат увеличени в полза на двата народа. Това е моята основна цел: да се развие и задълбочи двустранното сътрудничество.

България има много какво да предложи на Венецуела, например, във връзка с развитието на селското стопанство, технологиите в тази област. Сътрудничество в областта на консервирането на храни, в която България има огромен опит, ще бъде много важно за Венецуела. Друга важна област ще бъде износът на български фармацевтични продукти. България произвежда генерични лекарства с високо качество на разумни цени.

От друга страна, българските предприемачи се обръщат към посолството и проявяват интерес към внос на венецуелски продукти като: ром, какао, шоколад, кафе, тютюн и тропически плодове.

- В момента в България тренира венецуелски отбор по борба класически стил. Как върви спортния обмен ?

Вече няколко години, България оказва значителна подкрепа в подготовката на наши спортисти в различни области на спорта, като например бокс, свободна борба и борба класически стил.През последните две седмици тук беше група венецуелски атлети, които тренираха с български специалисти във връзка с бъдещи състезания.
България ни оказва важна помощ в подготовката на наши атлети в различин видове спорт. Мисля, че това трябва да продължи и да се разшири, като се подпише договор за двустранно съструдничество.

- Какви са отношенията в областта на културата и образованието?

- От пристигането ми в тази страна през август 2014 г., оргинизирам съвместно с персонала на посолството поредица от културни събития, събрания и конференции, с цел да популяризирам моята страна, обичаите, музиката, занаятите и венецуелската кухня.

Например, преди малко повече от месец в Перник бе организирана вечер на Венецуела с изложба на художествени предмети, видео за различните региони на Венецуела, филм за нашата страна и дегустация на храни на някои традиционни ястия. Имахме голяма аудитория и успех. Надявам се, от септември да проведем подобни събития в други населени места, защото има голям интерес от страна на българското население, което желае да научи повече за Венецуела.

В нашите планове е предвидено насърчаване на развието между институциите, например споразумение за сътрудничество между Софийския университет "Свети Климент Охридски" и "Боливарския университет на Венецуела",обмен на преподаватели и студенти.

- Г-жа Капони, как се чувствате в България в навечерието на националния празник на независима Боливарска република Венецуела, 5 юли?

- 05 юли 1811 е датата, на която е обявена независимостта на Венецуела и на тази дата ние празнуваме нашия национален празник. Въпреки това, борбата за независимост продължава, защото страната ни все още е под постоянен тормоз от страна на имперските апетити.

Доказано е, че Венецуела притежава най-големите залежи на петрол в света, има и други важни природни богатства, големи запаси от вода и голямо био разнообразие, което я прави много привлекателна за имперските апетити, но най-важното е, че е страна с един достоен народ, народ на освободители, който днес както и вчера не понася външна намеса, и който е готов да защитава заедно със своето правителство суверенитета на своята родина.
Предвид гореизложеното, желая да кажа на вашите читателите, че Боливарска република Венецуела, се нуждае от международната солидарност. Външната политика на Боливарското правителство се основава на търсенето на мир и зачитане на суверенитета и самоопределението на народите.

По-голямата част от венецуелците под ръководството на президента Николас Мадуро се борят, и следват идеите и принципите на Команданте Чавес, за постигане на окончателната независимост на страната, което означава да се използват природните богатства за благото на целия народ, както е казал нашият Освободител СИМОН БОЛИВАР през 1819: „Най-добрата система на управление е тази, която осигурява най-голямото възможно щастие, най-голямата социална сигурност и най-голямата политическа стабилност." За постигането на тази цел и днес ние венецуелците продължаваме да се борим, 204 години след подписването на Акта за независимост на 5 юли 1811 г..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай