Правим огромно спешно отделение в "Св. Анна"

Правим огромно спешно отделение в "Св. Анна" | StandartNews.com

Забрана за откриване на нови болници е абсолютна диктатура

Ужасяващо е, че в момента пациентите доплащат почти 48%, казва д-р Слави Близнаков

Как ще се отразят на болниците последните промени в здравеопазването? Пречат ли на клиниките лимитите от НЗОК? И ще се превърнат ли в места за социално слаби пациенти държавните лечебници? Отговор на всички тези въпроси потърсихме от д-р Слави Близнаков, новия директор на университетската болница "Св. Анна" в София.

- Д-р Близнаков, най-накрая здравната каса ще може да избира с кого да работи в регионите, където има повече клиники, добре ли е това?

- Здравната карта е напълно необходима, за да прецени реалната нужда от болнична помощ спрямо нуждите на населението. Възможността касата да избира с кого да работи означава, че се държи на високо качество. Тоест не може всяка една болница, която отговаря на минималните изисквания, да се конкурира с една по-добре оборудвана с хора и техника клиника.

- Не се ли притеснявате, че тази възможност може да доведе до по-бързото декапитализиране на държавните болници?

- Ако някоя болница се страхува от подобно развитие на нещата, не заслужава да има договор с касата. Всички трябва да положат усилия, за да изглеждат добре.

- По-добрият вариант за промени не е ли демонополизацията на НЗОК?

- Това е много дискутабилен въпрос, предимства имат и двата варианта.

България е прекалено малка, за да се нароят много здравни каси

но, ако има конкуренция, би било добре. Все пак демонополизацията подлежи на дискусия дали и как да стане. Това е политически въпрос.

- Разделянето на пакета на касата на две крачка ли е според вас към демонополизацията?

- Почти във всички здравноосигурителни системи съществува подобно разделяне. Реално и досега съществуваше възможност за промяна на пакета на касата, защото всяка година той се определя от министъра.

- Много специалисти смятат, че разделянето на основния пакет на две части ще увеличи доплащането в системата?

- В момента пациентите в България доплащат почти 48%, което е с 30% повече, отколкото в другите европейски страни. Тоест - то и сега е ужасяващо, целта е да се намали.

- Имате ли представа каква част от заболяванията, които покрива касата, ще останат в основния пакет?

- Все още нямаме крайна яснота.

- В закона за лечебните заведения се въведе и ограничение за договор с касата за новите болници в регионите, където са повече от нужното, ще спре ли това роенето им?

- Не можем да забраняваме разкриването на нови болници, това е абсолютна диктатура. Ако една болница е необходима и съумее да се докаже, има място на пазара.

- Защо да не може да се забранява откриването, на болници, във Франция режимът е такъв?

- Значи ние сме по-либерална държава.

- Отразяват ли се лимитите на работата ви? Как?

- Отразяват се, но не мога да бъда напълно точен, защото съм поел болницата от средата на годината. Мисля, че се справяме добре засега, не изпитваме съществени затруднения и успяваме да се справим, като се самоограничаваме. Но визирайки целите, които си поставяме, тези лимити няма как да ни устройват.

- Колко пациенти отлагате на месец?

- "Св. Анна" никога не си е позволила да отлага пациенти. Ние имаме около 40% прием от спешно отделение, което е реална спешност.

- Колко по-малко очаквате да са пациентите през болницата в сравнение с миналата година?

- Около 10%, което е съпоставимо с лимита ни. Искам да уточня, че не пренасочваме болни, а приемаме хора от други места. А тези 10%, са планирани и уточнени за лечение във времето.

- Къде имате най-голямо търсене и съответно листи на чакащи?

- В клиниката по кардиология, очната клиника.

- Догодина очаквате ли да има лимити?

- Като директор на болница за мен е важно да няма, за да мога да развивам дейността й. Сега на 14 септември открихме ново отделение по гастроентерология - трето ниво, тоест увеличаваме потенциалните си пациенти. През октомври трябва да открием още едно високоспециализирано отделение по ендокринология, което ще доведе до още пациенти.

- Лимитите отразиха ли се на заплатите в болницата?

- В сегашната ситуация заплатите зависят от дейността, а тя е намалена, това води и до понижаване на възнагражденията. Но лимитите не се отразиха сериозно, защото направихме някои вътрешни преструктурирания.

- Това не ви ли пречи да задържите добрите специалисти в болницата, частните клиники сигурно предлагат по-добри заплати?

- Частните болници също формират приходите си от касата и дейността си. Освен това една държавна болница има същите права да иска доплащане, както и частните. Но държавните нямат въведен чак толкова широк кръг от доплащания. Все пак

много лекари не работят само за пари

- Големите държавни университетски болници бяха лидери в здравеопазването, сега превръщат ли се в болници за социално слаби?

- Не, водещите продължават да са най-важната част от болничната помощ. Появиха се и добре работещи частни, но те са едва две-три.

- Колко време биха издържали държавните болници още да са водещи, има ли нелоялна конкуренция от страна на частните?

- Определено държавните болници са водещи, ние сме генератори на кадри, специалисти и когато изградим лекарите, частните ги вземат. Началниците на реанимации в най-големите частни болници са изградени в "Св. Анна". Ние продължаваме да създаваме кадри и да поемаме редица тежки случаи.

- Има ли възможност да се окомплектовате и с добра апаратура?

- През последните години в държавните и общински болници се наляха около 300 млн. лв. по европейски програми. Например "Св. Анна" няма проблеми с апаратурата.

- Ще имате ли дългове тази година?

- Тази година може би да.

Причината е в загубените пари в КТБ

Правим опити да си върнем средствата, но очакваме да се възстановят само част от тях.

- Със Закона за лечебните заведения се въведе изискване за комплексно лечение, притеснява ли ви?

- "Св. Анна" е лидер точно в комплексното лечение, ако други болници потърсят помощ от нас, ще я получат.

- Имаше едно обещание на МЗ, че ще проверят дали справедливо се карат пациентите от линейките, какви са вашите наблюдения?

- Нашите наблюдения са само от нашата камбанария. Ние на денонощие имаме 25-30 екипа, които идват с реално тежки пациенти. Дали в другите болници карат толкова болни, не знам. Но "Св. Анна" е голямата сестра и помагаме на другите.

- Кои са най-силните страни на болницата?

- "Св. Анна" предлага комплексност на лечението, тя е създадена от бившата Окръжна болница и бившия Институт за лечение на чуждестранни граждани. Това обединение, което години наред не успяват да направят в Стара Загора, тук го постигнахме. Съчетахме спешността на бившата Окръжна болница с академизма на института. В началото на процеса през 2004 г. имаше редица трудности, но успяхме да се справим. Тогава аз бях зам.-директор тук.

- Нов стандарт за спешна медицина се подготвя от МЗ, добър ли е?

- Проектът е много добър, но ми се струва, че се залагат малко нереалистично високи очаквания. Не виждам коя болница в страната би могла да изпълни критериите за обезпеченост с териториалните пространства, човешки ресурси и техника. Изискванията са доста завишени. Дори и "Пирогов" не може да отговори на всички, защото няма очна клиника, психиатрия, кардиохирургия. Реално трето ниво на спешно отделение не би могла да има почти нито една болница, коя може да си позволи отделение от 800 квадрата.

- Колко голямо е спешното отделение на "Св. Анна"?

- "Св. Анна" ще има страшно голямо спешно отделение съвсем скоро, защото правим ново на територия от 1 декар. Така че на това изискване ще отговорим, но изискването началник отделение да е лекар специалист по спешна медицина е трудно изпълнимо. Само 3 от областните болници в страната имат такива специалисти. Има възможност шеф да е и анестезиолог, но и те са много малко.

- Как ще оборудвате новото спешно отделение?

- То ще има два входа - за хора, дошли на собствен ход, и такива, докарани с линейки. Вътре ще има регистратура, триажна зала, после две противошокови зали и зала за стационарно наблюдение до 24 часа. Отделно ще има операционна и рентген. Трябва да започне да функционира тази година.

- С колко се очаква да увеличи потока от пациенти?

- Най-малко три пъти ще се увеличат спешните пациенти, сега идват над 150 души за денонощие. След отварянето му очакваме да станат 450. Сега хората се обслужват от два лекарски екипа, занапред планираме да са четири. Отделно цялата структура на болницата седи зад спешното отделение.

- Логичният въпрос е защо "Св. Анна" увеличава спешното си отделение, след като всички болници се оплакват, че губят от тази дейност?

- Защото "Св. Анна" работи в името на медицината и пациентите. Не търсим високооборотни и скъпи пациенти. Смятаме, че когато отговорим на високите медицински изисквания, пациентите сами ще дойдат.

- Предвиждате ли да откриете и други отделения?

- Да, предвиждаме да разкрием и отделение за лечение на мозъчно-съдови заболявания чрез интервенционални методи (чрез поставяне на стентове). Първо обаче трябва да купим третия ангиограф. Очаквам, че до края на 2016 г. ще сме готови.

- Няма ли да се занимавате и с онкология, много болници се насочват натам?

- Не, ще имаме съдействие от областния диспансер в тази област. Не може една болница да развива всички сектори на медицината. Но

до 1 месец смятаме да има и хеликоптерна площадка

в двора. Тя ще е на 20 м от единия вход на спешното отделение.

- МЗ подготви и индикатори за оценка на качеството, добри ли са?

- Критериите са абсолютно задължителни. Трябва да си поставяме високи цели за лечение и болниците трябва да ги покриват.

- Не си ли поставяме често високи, цели без да ги спазваме?

- "Св. Анна" и всички работещи тук се опитваме да ги спазваме. Надявам се, че успяваме. Тези, които не ги спазват, правят компромис със собствената си съвест.

- Да, но няма последствия за тези, които не ги спазват?

- Затова сега се повишава контролът и се въвежда възможност за селективно договаряне. Най-важното в една болница са хората, без тях тя не може да функционира.

- Как хората да разберат коя болница е добра, по какво да се ориентират?

- Бих им казал да дойдат в "Св. Анна", ако имаме съответната специалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай