Правим карта на риска за сигурността в училище

Правим карта на риска за сигурността в училище | StandartNews.com

Независим от МОН орган да анализира резултатите от матурите

Поне 5 на сто от брутния вътрешен продукт да бъде за образование, настоява Самуил Шейнин

Самуил Шейнин е директор на Професионална гимназия по техника и строителство в Перник. Той бе председател на Съюза на работодателите в областта на народната просвета, а в момента е почетен председател на организацията. Училището, което ръководи, е много иновативно по отношение борбата с агресията - включително като директор тича редом с учениците в голямото междучасие.

- Г-н Шейнин, вашето училище е едно от малкото, които демонстрират модели за сигурност и мерки срещу агресията. Неотдавна във вашата професионална гимназия се проведе и форум на тази тема. Какви решения се взеха?

- По обективни причини през последните шест месеца в медиите се чуха и прочетоха много мнения по темата "Сигурност, пропускателен режим и агресията в училищата". Чу се думата на работещи в системата на средното образование и на специалисти по темата, но не и на учениците. Поради тази причина, по предложение на нашата Професионална гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов" МОН обяви два конкурса, чрез които учениците могат да покажат своята гледна точка към темата за сигурното училище. За учениците до 8-ми клас бе обявен конкурс за рисунка на тема "Моята представа за защитен училищен двор". За по-големите ученици от 9-12 клас конкурсът бе за мултимедийна презентация на тема "Защитата на училищата и прилежащите около тях пространства - гаранция за здравето и сигурността на учениците". Бяха поканени ученици от четири държави, а МОН, община Перник и нашата гимназия организираха заключителния етап.

- Имаше ли интерес към тях?

- Участие взеха

над 500 ученици от България, Словакия, Сърбия и Македония

100 от тях бяха поканени на заключителния етап. Участниците имаха възможност да се запознаят със стоте най-добри рисунки от общо 420 и да изслушат 21 презентации от общо 43. Форумът взе и решение за разширяване на обхвата и размера на средствата по Национална програма "Достъпно и сигурно училище" от 2017 г. Решено бе също да се изготви оценъчна карта за степента на риска на училището. Тя ще бъде направена от експерти, като се вземе под внимание броят на учениците, районът, в който се намира училището, и други критерии. Взето бе и решение да се приемат правила за безопасност и да се ограничи достъпът в районите на училищата и детските градини, а МОН да препоръча на училищните ръководства да търсят съдействие на родителите и учениците за всички дейности, свързани със сигурността на училищните сгради и дворове. Тези решения в срок до 30 юни трябва да се връчат от група ученици от страната на председателя на комисията по сигурност Цветан Цветанов в Народното събрание.

- Много се говори по темата за повишаване качеството на образованието. Какво е Вашето виждане в тази насока?

- Основният измерител за качеството са реалните оценки по всеки един предмет. За съжаление резултатите от външното оценяване на 7. клас и матурите не са повод за успокоение. Причините са комплексни - държавният образователен стандарт, учебните планове и програми, учебниците, наредбите и правилниците. Както и мотивирането на учениците за учене и мотивацията на учителите за работа. Като изключим последното, за всички останали причини се говори много, изхарчени са много средства и се надяваме, че този път резултатите от тяхното прилагане ще бъдат по-добри. Похвална е инициативата на МОН за изработване на учебни помагала за типови грешки в обучението по БЕЛ и математика.

Но ако те не вървят в комплект с фуния за наливане на знания, не може да се гарантира очакваният резултат, защото най-сериозният проблем не само за България, но и за света, е мотивацията на учениците за учене. А тя преминава през

мотивацията на учителите за работа

Много пъти съм се питал какви учители ни трябват. Ако трябва с една дума да ги характеризирам, тя е всеотдайни. Това са хора, които обичат да работят с учениците, не поглеждат часовника си по време на работа и не питат защо трябва да са осем часа в училище. Това са хора, които не просят уважение, защото знаят, че със закон не могат да се накарат учениците да ги уважават. Те не се молят, те работят и дават резултат. Уважението към учителската професия трябва да се демонстрира от министъра на образованието, от всички работещи в системата и от цялото общество, но не само на думи, но и с реални действия. В тази връзка ще си позволя няколко предложения към министъра на образованието. Едното е да препоръча на директорите на учебните звена да не прекратяват трудовите правоотношения с учители, навършили възрастта за пенсиониране преди септември 2016г. Тези учители заслужават да получат двете допълнителни заплати при пенсиониране съгласно новия закон за предучилищно и училищно образование. С това реално показваме своето уважение към българския учител. Другата ми препоръка е да събере всички добри училищни практики за мотивация на учениците за учене и да ги направи достояние на всички ни. Да разширява и усъвършенства външното оценяване и като възможност за обективно оценяване на знанията на учениците, а анализът на резултатите от него да се извършва от независима от МОН институция. Оценката, която МОН дава за успеха на едно училище, трябва да е съобразена с динамиката на развитие на успеха - тоест с ръста на резултата спрямо предишните.

- Ще стигнат ли средствата за промените, които предстоят? Какви промени според вас трябва да бъдат направени във финансирането?

- За да се реализират всички изменения, предвидени в новия закон, те трябва да бъдат финансово обезпечени. За тази цел за 2017 година средствата за средното образование от БВП на страната трябва да бъдат не по-малко от 5% и всяка следващата година да нарастват с 1% от 2020 година. Основно изискване е тяхното разумно изразходване. Продължавам да мисля, че най-високоплатената професия в една държава трябва да бъде учителската, но задължително възнагражденията на учителите трябва да бъдат обвързани с техните резултати.

Но всичко, посочено по-горе, няма да даде очаквания резултат без активното участие на родителите в живота на училището. За съжаление те все повече се дистанцират от това свое задължение и трябва много да сериозно да се работи за тяхното приобщаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай