Пощите ще продават винетки по границите

Надяваме се компенсацията ни за догодина да е 20 млн. лева

Пощите ще продават винетки по границите | StandartNews.com

Какво е състоянието на "Български пощи" една година след заплахите за масови уволнения на служители и стачки? Какви са резултатите от изпълнението на краткосрочната програма за оздравяване на дружеството? Докъде стигна въвеждането на електронен пенсионен картон и откога пенсионерите ще могат да получават пенсиите си навсякъде в страната? В колко пощенски станции могат да се пускат фишове за "Българския спортен тотализатор"?

За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към новия изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Станислав Дочев, който беше назначен на 22 август 2014 година.

До месец пенсиите ще могат да се получават по електронен картон, казва Станислав Дочев

- Г-н Дочев, в какво състояние заварихте "Български пощи" и как се чувствате начело на дружеството?

- Чувствам се на мястото си. Все пак аз не съм нов за това дружество. Тук бях и преди малко повече от две години, когато излязох от него като зам. изпълнителен директор. После известно време бях директор на специализираното предприятие "Булпост", което предполага известно отдалечаване от проблемите на централното управление. Все пак много по-лесно ми е да се ориентирам в обстановката, тъй като имам по-добра представа за нещата тук, доста по-добра, отколкото всеки външен, който идва в "Български пощи" за първи път.

Заварих дружеството на минимална счетоводна печалба. Икономическите показатели от дейността не са се променили много в сравнение с предишните години, т.е. няма някакви значими бизнес проекти, които да са донесли големи печалби за дружеството, специално от същинската пощенска дейност, както и от търговската дейност.

Но пък за сметка на това има приходи от финансирания, които бяха подготвени година и половина или две по-рано. Имам предвид факта, че от последните месеци на 2013 г. "Български пощи" започна да получава регулярно компенсацията за универсалната пощенска услуга от страна на държавата. Тази година Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията превежда всеки месец на регулярни траншове сумите за компенсацията. По тази причина дружеството е на счетоводна печалба. Което е доста добре, тъй като тези пари ние сме ги похарчили в минали периоди и те чак сега ни се възстановяват.

- Нали забавянето на компенсацията е две години и сега я получавате за 2012-а?

- Точно така. Компенсация за 2013-а ще получаваме през следващата година.

- Каква е тя?

- Размерът на компенсацията за 2012 г., която сега получаваме, е около 14 млн. лева. Какъв ще бъде размерът на компенсацията за 2013 г., която ще получаваме догодина, все още не знаем. Заявили сме малко над 20 млн. лв., но предстои решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на база извършен одит.

- Каква все пак е минималната печалба на БП?

- 250 хил. лв. към 31 август. Това е финансовото състояние на дружеството. Ние имаме огромни амбиции да го подобрим значително, но за съжаление чудеса в живота не стават. Затова ще се постараем стъпка по стъпка да анализираме направеното досега и ако открием някакви действия, които са били в грешна посока, ще ги отстраним. Като същевременно, ако открием добри практики, ще се постараем да ги засилим.

- Една от идеите за оздравяване на БП преди година беше намаляване на разходите чрез значително съкращаване на персонала. Какви са плановете ви по този въпрос?

- В едно дружество като БП винаги има текучество. Тук работят малко повече от 11 хил. души. Едни се пенсионират, други напускат по собствено желание и всичко това е естествен процес. Със сигурност ние нямаме чак толкова раздута администрация, но въпреки всичко смятам, че трябва да се направи оптимизация на организационната структура на дружеството, вследствие на което може да се стигне до някакви малки размествания или съкращения. Ако, разбира се, се стигне до такова нещо, то ще е в рамките на естествения процес. Що се отнася до експлоатационния персонал, за него не предвиждаме съкращаване, тъй като той е в рамките на необходимото. Естествено, в бъдеще, когато бъдат въведени по-добри системи за управление, които сега ни липсват, съобразени с ИТ технологиите, тогава най-вероятно ще възникне необходимост от оптимизация.

- Как върви изпълнението на краткосрочната програма, която трябваше да оздрави БП до края на 2015 година?

- Изпълнява се, особено в онази част, която е създаване на нови услуги, за предоставяне на гражданите на допълнителни улеснения.

- Една от идеите беше въвеждането на електронен пенсионен картон. Докъде стигна тя?

- Работи се и в момента по въвеждането му.

- Колко пощенски станции предлагат услугата?

- Тече експерименталният период, през който се опитваме да установим детските болести на софтуера. Услугата все още не се предлага на пенсионерите. Вътре в системата на "Български пощи" ние вече имаме електронен картон, но все още го дублираме с хартиен, който разпечатваме и на който се подписват нашите клиенти.

- Значи един пенсионер от Севлиево, например, ако дойде при внуците си в София, няма да може да изтегли пенсията си от станцията в "Люлин"?

- Все още не, но скоро вече ще може, ако предварително заяви времето, през което иска да си получава пенсията в София. Все пак трябва да е ясно, че става въпрос за движение на парични потоци, които трябва да бъдат управлявани в една защитена мрежа, затова ще е необходимо поне малко време и подаването на малко предварителна информация.

- Откога все пак ще започне прилагането на новата система?

- Предвиждаме картонът да влезе в употреба за гражданите около 31 октомври.

- В цялата страна?

- Да. Експериментираме вече няколко месеца в цялата страна, като отстраняваме грешките. Ще пуснем електронния пенсионен картон, след като се гарантира минимален риск от объркване или някакви други негативни последици. Ние държим хората да се възползват от услугата при максимално спокойствие и комфорт. Това е и причината пробният период да се разтегне във времето.

- Как се изпълнява договорът с Българския спортен тотализатор за приемане на фишове?

- Лиценз за дейността вече имат 139 станции, но реално фишове приемат и печалби изплащат само 84 от тях. Във всичките 2981 пощенски станции в страната обаче се предлагат т.нар. моментни игри на тотализатора.

- Докъде стигна развитието на т.нар. хибридна поща за предоставяне на данъчни известия?

- Работим и в тази посока. Колегите преди мене са увеличили броя на общините, които се обслужват с данъчни известия по линия на "хибридна поща", от 123 през миналата година на 148 - през тази, като се надявам да продължим да разширяваме тази услуга.

- В какви други посоки ще работите за увеличение на приходите на дружеството?

- Най-напред ще се съсредоточим върху оптимизацията на паричните потоци, за да използваме по най-добрия начин компенсацията от държавата. Второ, ще се постараем да подобрим показателите от дейността чрез сключване на нови търговски договори и чрез увеличаване на продажбите на нови артикули. Като най-прост пример мога да посоча увеличаването на броя на касите за плащане на сметки за ток, телефон, вода и пр. в нашите пощенски станции в цялата страна. Работим и за увеличаване на продажбите на пощенски марки с винетки - една услуга, приходите от която само през последната година нараснаха със 100%. Ще разширяваме и продажбата на винетни стикери за автомобилите, ръстът от която през последната година е 22.5%. За целта възнамеряваме догодина по-засилено да присъстваме на ГКПП-тата, където масово се продават винетки. Сега имаме изнесено пощенско работно място на Дунав мост 2, но имаме желание да открием такива станции и на други ГКПП-та. Ще се постараем "Български пощи" да направят стъпка към по-доброто си бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай