По-ниски лихви за малки фирми, ако наемат млади

Консервативните правителства загубиха поглед върху цената, която хората плащат, казва Шулц

По-ниски лихви за малки фирми, ако наемат млади | StandartNews.com

Ще гарантирам справедливост за Шенген и "Южен поток", казва Мартин Шулц

За пръв път заедно с изборите за Европейски парламент гражданите на ЕС ще могат да участват косвено и в избора на президент на ЕК. Досегашният председател на ЕП Мартин Шулц е единната кандидатура на ПЕС за върха на ЕК. Как ще се върне доверието на европейците? Защо се засилва евроскептицизма в ЕС? И ще успее ли ПЕС да надделее в титаничния сблъсък с ЕНП? Тези и още въпроси постави Стандарт пред Шулц.

- Г-н Шулц, за пръв път заедно с изборите за ЕП в Европа върви паралелна кампания за президент на ЕК. Но наблюдаваме паритет между силите на ПЕС и ЕНП. Ще успеете ли да промените посоката?

- Приликите между ПЕС и ЕНП са силно надценени. Консервативните партии управляваха Европа през последните пет години, докато Партията на европейските социалисти води опозицията срещу политиките, които значително утежниха финансовата криза и предизвикаха несигурност и отчаянието на милиони европейски граждани.

Наследството от икономическата политика на консерваторите от последните пет години са 26 милиона европейци без работа, близо четвърт безработни младежи и 120 милиона живеят на прага на бедността.

Вместо да инвестират в реалната икономика, в достойни работни места и растеж, за да защитят обикновените граждани да не усещат кризата, десните отговориха чрез защита на банките и насърчаване на политиката на строги икономии, които доведоха до големи съкращения в публичния сектор и повишаване на безработицата.

ПЕС води усилена борба срещу тези мерки и срещу тази политика през последните години. Ние искаме да върнем справедливостта отново в центъра на европейските политики. Ние сме тези, които въведоха и водиха отдадена кампания и борба за въвеждане на младежката гаранция и ще се борим за по-голямо финансиране и за ефективно прилагане на схемата в рамките на следващия Европейски парламент. Ние сме тези, които искаме да създадем милиони работни места чрез насърчаване на малките и средните предприятия и чрез интелигентни инвестиции и реиндустриализация. Ние сме тези, които се борим за равенство, единство в многообразието и солидарността между страните, регионите и гражданите.

Ако успеем да се превърнем в най-голямата група в парламента и ако бъда следващият председател на Европейската комисия, Европа ще види и усети промяна на посока, промяна към по-добро.

- Защо призовавате Европа да завие наляво и сочите десните правителства за виновници за кризата, след като най-добрият икономически пример - Германия, се управлява точно от християндемократите на канцлера Меркел?

- Германия извоюва предимства в резултат на реформите, направени преди повече от десет години от ГСДП под ръководството на Герхард Шрьодер. Неговата визия и стратегия позволиха да се преструктурира икономиката на страната и предостави платформа за бъдещ икономически растеж. ГСДП е отговорна и за една от най-важните нови политики в Германия, която е създаването - след дълга борба - на система на минимална работна заплата в защита на работниците.

Това, което направиха консервативните правителства е, че загубиха поглед върху цената, която обикновените граждани заплатиха в резултат на техните политики. Те говорят за възстановяване и растеж на компании, банки и финансови системи, без да мислят и да говорят за по-големите заплахи от бедност и безработица, както и нарастващото неравенство в цяла Европа. Не искам Европа на две скорости. Това не е визията на ПЕС за това как можем да се възстановим и излезем от кризата.

- Наследството от ЕНП са 10 млн. повече безработни, каза наскоро президентът на ПЕС Сергей Станишев. Какво предлагате като бързи решения и алтернатива?

- Като председател на Комисията моят абсолютен приоритет ще бъде създаването на работни места и в тази посока първите действия, които трябва да бъдат предприети са насочени към младите хора без работа. През следващите пет години с всяко действие, което предприемаме, трябва да се запитаме как това ще повиши заетостта. Преди всичко бих предложил увеличаване на финансирането на Младежката гаранция, борбата с младежката безработица фронтално и да се гарантира бързото й прилагане в страните, където нуждата е най-голяма.

Малките предприятия са в основата на европейската икономика и имат потенциала за създаването на милиони работни места. Докато консерваторите са фокусирани върху най-големите корпорации и харчат милиарди за банките, ние като социалисти искаме да помогнем на малкия и средния бизнес за истинското икономическо възстановяване в Европа. Тези предприятия често се борят за достъп до кредит от банките. Ще предложим по-благоприятни кредитни условия за тези, които наемат млади хора. Подкрепяме по-ниските лихвени проценти и по-дългите срокове за погасяване на кредити от малки фирми, които могат да докажат, че създават заетост за млади хора.

Данъчното облагане също е предизвикателство за малките предприятия, тъй като те се конкурират с мултинационални компании, които са в състояние да се възползват от данъчните убежища и по този начин намаляват разходите си. Ще работя с националните правителства за налагането на нови правила. За мен държава, която печели е тази, която прилага справедливо данъчно облагане. Това би направило животът по-справедлив за всички граждани и би довело до по-справедлива конкуренция между всички дружества, компании и фирми. Всички тези мерки взети заедно, бързо и ефективно ще се отразят позитивно на растежа на БВП и заетостта в Европа и ще гарантират по-справедлива данъчна система.

- И вие твърдите, че европейските институции се отдалечиха от хората. Какво ще направите, за да върнете доверието на европейците?

- Това е въпрос на приоритети и комуникиране. Хората са уморени от политици, които говорят за неразбираеми суми пари. Милиардите за спасяване на банките и програми за подкрепа вече не означават нищо за нашите граждани. Особено, ако заплатите им, не позволяват да свързват двата края. Ще се уверя, че тези хора са наш водещ приоритет.
Като бивш кмет на малък град разбирам, че някои решения трябва да бъдат делегирани отново от европейско ниво на регионално и местно такова. Европа трябва да се бори с младежката безработица, изменението на климата, търговията, регулирането на финансите и т.н. - а не да регламентира водата в канализацията.

Искам да променя културата в европейските институции. Още през май гласът на европейските граждани ще се чуе първо с избора им на председател на Комисията, но и с избора им на политика. Като председател на Комисията ще се уверя, че Брюксел работи за хората, а не обратно и ще се уверя, че всички в моята Комисия говорят ясно на европейците, на разбираем език - така ще е по-лесно да се види какво правим и какво дискутираме в Брюксел.

Хората са отзивчиви към прозрачни и разбираеми институции, към институции, за които чувстват, че могат да променят нещата. Имам намерение да накарам институциите да достигнат тези стандарти и да покажа на гражданите, че техният глас наистина е повлиял на избора на председател на Комисията.

- Защо според вас евроскептицизмът в ЕС се засилва и кои са аргументите ви спрямо говоренето на лидерите на крайнодесните и крайнолевите партии?

- Аз разбирам, че гражданите са обезверени и разочаровани от европейския проект. Споделям техния гняв и разочарование, защото аз също съм недоволен от посоката, в която Европа е поела през последните години. Но ние трябва да насочи гнева си към политическите избори, които ни поставят в тази ситуация, а не към институциите, които са били използвани, за да се осъществят тези политики.

Отговорът на недостатъци в Европа не е в призоваването за край на ЕС, а да се промени политическата насока и политиките на Съюза, което можете да направите, като гласувате за прогресивни партии. Популистките и екстремистките партии нямат никакви решения, само гневни съобщения и обвинения. Ние в ПЕС имаме реален проект за промяна.

- Вие сте защитавал неведнъж тезата, че България трябва да влезе в Шенген, тъй като страната ни е изпълнила критериите. В какви срокове можем да очакваме реалното разширяване на Шенген до нашите граници?

- Топката е в полето на Съвета, в който няколко държави изразиха своите притеснения през последните години. Като председател на Комисията ще гарантирам, че всички страни членки биват третирани равноправно и в съответствие с действащите правила.

- Важен за страната ни проект като "Южен поток" бе засегнат от гласуваната резолюция за Русия и Украйна в последния пленарен ден на Европарламента. Какви са очакваните последици, защо десните наложиха приемането на въпросната резолюция?

- Вярвам, че Европа се нуждае от енергийна политика, която намалява зависимостта ни от внос в дългосрочен план, но осъзнавам, че не можем да изключим външните доставки "от днес за утре". Тази резолюция изразява една от различните гледни точки по въпроса в Европа. Като председател на Комисията гарантирам, че внимателно ще преценявам ползите и недостатъците на всички опции за енергийни доставки. Всеки проект ще получи еднакво и справедливо отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай