Политиците ни да узреят за компромиси

Политиците ни да узреят за компромиси | StandartNews.com

Проф. Божидар Димитров

- Проф. Димитров, как възприемате наградата "Апостол на българщината"?

- Приятно ми е, разбира се, няма защо да се правя на излишно скромен. Моите приятели Христо Димитров и Валери Симеонов може би преувеличиха някои неща, но все пак това е признание за моите кажи-речи вече половинвековни усилия в тази област.

- Какво трябва да направим, за да възродим националното самочувствие у младите хора?

- Много е лесно. Например, знае се, че келтите са имали държава в земите на днешна България в продължение на 60 и повече години. Ще се поразровя и ще напиша една книга, в която да докажа, че сме част и от тази цивилизация.

- Защо не доведохте съпругата си за това тържество?

- Ама наистина не знаех, че ще се кажат толкова хубави думи за мен. Разчитам на телевизиите и на в. "Стандарт", дано се увери, че наистина е така!

- Получавате наградата си в навечерието на Деня на народните будители. Но тази нощ мнозина тийнейджъри ще бродят по улиците, маскирани в чест на Хелоуин. Защо стана така - да празнуваме един чужд празник, срещу който се обяви и католическата църква?

- Нищо не можем да направим! Светът се глобализира и никой не може да спре този процес. В крайна сметка, лошо няма - ще празнуваме и двата. Важното е да не забравяме нашия. Чуждестранните пътешественици - шпиони и дипломати, които са минавали през наши смесени селища по османско време, са писали в отчетите си: "Щастливи са тези хора, защото празнуват и християнските, и мюсюлманските празници заедно - и Великден, и Рамазана". Както виждате, българският етнически модел не е измислен от сегашните политици.

- Те не загърбиха ли българщината, не дават ли лош пример?

- Наистина, в тежки моменти в миналото нашите партийни лидери са намирали сили да се обединят в името на България. През 1918-1919 г. Теодор Теодоров прави кабинет от всички партии - без либералите, които са довели страната до национална катастрофа, и без комунистите. И отказва да подпише Ньойския договор. Наследилият го на премиерския пост Александър Стамболийски поема тази отговорност и го подписва, защото знае какво следва - окупация от страна на сърби и гърци, но чупи писалката в знак на протест. Ние днес не чупим и писалката.

- Сега не сме ли в същата катастрофална ситуация?

- Е, не чак дотам. Но наистина сме изправени пред не по-малко опасни предизвикателства - дезинтеграция на държавата, масово обедняване, външни конфликти, които могат да засегнат България - и от север, и от юг. Затова е нужно политиците ни да намерят компромис. България не започва с тях и не свършва с тях. Правителство трябва да има, и то здраво.

- Не сте ли прекален оптимист?

- България не е пред закриване, както напоследък пророкуват някои песимисти. Днес не може току-така да бъде закрита държава, особено пък по финансови причини. Никой не се кани да закрие Гърция с нейните 300 млрд. евро дълг.
Но е необходимо да живеем достойно. Не може да сме най-древната държава в Европа и същевременно най-бедната.

- Как се чувствате в тези дрехи?

- За пръв път обличам национална носия и трябва да кажа, че е била доста уютно и практично облекло. Проблем беше само да ми намерят съответния размер. Явно прадедите ни са били доста по-слаби и стройни от мен.

Константин Събчев 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай