Покемон манията владее от тийнейджъри до 50-годишни

Покемон манията владее от тийнейджъри до 50-годишни | StandartNews.com

Илия Темелков, отговорен редактор на сп. "HiComm"

- Господин Темелков, как стана така, че виртуалната игра " Pokemon GO", се превърна в мания?

- Манията по Покемон е факт от доста време. Това е франчайз, който съществува от 20 г. и расте постоянно. Започва с игри за конзолите на "Нинтендо", след това има анимации, филми, комикси, играчки и всякакви продукти, които са брандирани с покемони. Хората, родени през 80-те и началото на 90-те години, реално са отраснали с покемони, с идеята за това приключение - да вървиш и да търсиш тези същества, да станеш Покемон мастер. В момента в ерата на мобилните телефони това е второто мобилно приложение на "Нинтендо" и първата игра, която се очакваше от много време от феновете на възраст от 15 до 50-годишни.

- Кое прави играта интересна за толкова различни поколения ?

- Самата игра работи чрез връзка с истинския свят, т.е. за да имаш някакъв напредък, трябва да излезеш от дома си и да имаш интеракции с разни обекти, които може да не си забелязвал никога преди. Като места, от които да събираш разни предмети, които да ти помагат в играта. В София има някакви елементи от сгради, графити, паметни плочи, неща, които хората в ежедневието си може да не забелязват. Така, играейки, опознаваш района, в който живееш. От друга страна, съществува социалната интеракция, което за много хора звучи наистина странно - как така с игра, в която си със забит в телефона нос, може и да общуваш. Истината е, че т.нар. покестопс, от които се събират предмети и могат да привличат покемони, са места, на които се събират много хора. В София пред НДК вчера имаше поне 50-60 човека, които играеха.
Аз лично се запознах с няколко човека, с които имаме този общ интерес. Вчера в социалната мрежа "Редит" прочетох пост на човек в Канада, който никога не е играл покемон, но децата му от малки са фенове на поредицата. Разказва, че доскоро след вечерята вкъщи жена му си гледа телевизия, синът му си играе на компютъра, а дъщеря му чати в смартфона с приятелки. Откакто излязла играта обаче, цялото семейство имат общо занимание и всяка вечер излизат заедно да ловят покемони. Има много хора с наднормено тегло, които ходят само до магазина. Сега благодарение на тази игра излизат и навъртат километри всеки ден, което им помага за здравето.

- Води ли играта до пристрастяване?

- Всяко нещо би могло да доведе до зависимост. Играта излезе преди две седмици и всички все още сме много развълнувани и като всяко ново нещо е нормално да му отделяш повече време. Предполагам, че ще се появят хора, които няма да могат да се отлепят от телефоните си заради тази игра, но това реално с всички се случва. Човек трябва да може да постави границата между забавлението и животът.

- Играта обаче понякога става опасна за околните. Появиха се новини, особено в Щатите, за хора, предизвикали катастрофи или блъснати от автомобили, защото са улисани в играта?

- Да, имаше такива случаи. Важно е да се отбележи, че това е игра и трябва да й се отделя внимание само в ситуации, в които няма риск. Но това се отнася за почти всички занимания. И скейтбордистите трябва да внимават къде карат и какво правят. Всъщност когато се включи играта, на екрана за зареждане има надпис, призоваващ да внимаваме по всяко време и да обръщаме внимание на заобикалящата ни среда.

- Колко време живот давате на играта - все пак известно е, че всяко чудо е за три дни?

- Ако не претърпи развитие, животът й ще е кратък, тъй като в момента това, което предлага като възможности, е относително малко. Геймплеят е със сравнително малко елементи. Разработчиците казват, че в близките месеци ще вкарат възможност за обменяне на покемони между играчите, така че да съществува интеракция и в самата игра. Говори се също за евентуални битки между играчите, както в оригиналните покемон игри. Така че, ако успеят да вкарат достатъчно скоро и добре тези елементи, животът й ще бъде много дълъг. Шумната мания, на която сме свидетели, след около месец вероятно ще утихне, но в момента вече има неколкостотин милиона играчи, което е признак, че има живот в тази игра. Очевидно и бизнесът вярва в успеха й, защото акциите на "Нинтендо" в Япония постигат исторически рекорди с ръста си.

Мисля, че много важен момент е и историята на Нинтендо. Все пак компанията е създала "Супер Марио", "Покемон", "Легендата на Зелда", с които стотици милиони хора по света сме отраснали.

- Все пак създателите на играта съхраняват данните ни. Възможно ли е да бъдат използвани за нечисти цели?

- Днес даваме данните си абсолютно свободно на много места. В случая ги даваме на The Pokemon Company и Niantic и въпросът е дали имаме доверие в тях. Аз лично имам, тъй като Niantic е компания, свързана с "Гугъл", а така или иначе "Гугъл" вероятно ми знае и майчиното мляко. Също така гейминг общностите в целия свят са технически образовани и вдигат шум, ако има опасности и злоупотреби. Не мисля, че тук има специални причини за притеснение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай