По враговете си разбирам, че съм прав

По враговете си разбирам, че съм прав | StandartNews.com

Вярвам, че избирателите на АБВ са по-мъдри от ръководството й

България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, казва ген. Румен Радев

- Защо решихте да се включите в битката за нов държавен глава на България, ген. Радев? Каква е целта, която си поставяте на вота?

- Победата не е самоцел. Тя има смисъл, ако събуди политическата енергия на българите. Убеден съм, че болшинството наши съграждани искат промяна. Милиони българи виждат роднините си веднъж годишно. В останалото време общуват по скайп. Хиляди деца растат далеч от родителите си. И това не е от добро! Милиони хора в села и малки градове живеят далеч от здравни грижи. Хиляди дребни и средни предприемачи страдат от нездравата бизнес-среда. Престъпността също излиза от контрол. Уличните саморазправи са всекидневие. Ще кажете, че президентът няма правомощия да реши тези проблеми. Но промяната минава през пробив в монопола на партията държава. В момента нямаме взаимен контрол на властите. Те са монопол на една партия и институциите закърняват.

- С какво един ляв президент ще е по-различен от друг, афиширащ себе си като десен?

- Със социалния прочит на законите и налагането на вето тогава, когато те ощетяват хиляди българи. Със защитата на обществения интерес под натиска на лобистите.

С отговорна външна политика, която поставя българския интерес над корпоративния

Такъв е случаят със споразуменията за свободна търговия, които се договарят зад гърба и в ущърб на европейските граждани. Най-сетне един ляв президент трябва да говори езика на хората, а не някакъв политически жаргон, който отчуждава българите от проблеми, които пряко влияят на живота им.

- Премиерът Бойко Борисов ви атакува, твърдейки, че издигането ви от Инициативен комитет означава бягане от отговорност на партията, която ви подкрепя - БСП. Бягане от отговорност било и напускането на армията. Твърди, че не се притеснява от кандидатурата ви. Вашият отговор?

- През 2013 година в България избухнаха протести срещу цените на тока и премиерът Борисов веднага прибягна към катапулта. Подаде оставка. Това е пример за бягство от отговорност. Що се отнася до решението ми да напусна армията, то дойде, когато осъзнах, че не мога да се преборя с интригите на политическото ръководство, които приземиха авиацията ни. Загубата на въздушен суверенитет е първа стъпка към загубата на национален суверенитет. Логично приех да продължа да отстоявам каузата си в политиката. Нужна е промяна.

- В същото време военният министър Николай Ненчев иска прокуратурата да ви разследва - за конфликт на интереси (позицията на втората ви съпруга във ВВС) или заради несъобразяване с решение на Народното събрание - били сте против НАТО и съюзническата помощ при охрана на небето още преди напускането си. Как ще отговорите на тези обвинения?

- По враговете си разбирам, че съм прав. Един провален министър ползва ресурса на министерството си за участие в политическа кампания срещу мен.

Това е хем незаконно, хем израз на безпомощност

НАТО е действащата система за сигурност, в която България членува. Но въпросът е как ние договаряме ангажиментите си. Аз съм категорично против това да си плащаме друг да охранява небето ни. България е пионер във военната авиация, а сегашното правителство успя да я приземи точно век след създаването й.

- Десните ви нападат още от самото начало на включването ви в битката за "Дондуков" 2. Пръв бе Иван Костов. Според него опитът ви в армията е по-скоро негатив, а пък ви поддържали само хора с "комунистическо съзнание". Защо военните от запаса да не могат да се занимават с политика? И кой очаквате да ви подкрепи наесен?

- Пак ви казвам: по враговете си разбирам, че съм прав. Упреци от г-н Костов звучат окуражаващо. При срещите и дори на улицата установявам, че сме съмишленици с много хора от всички възрасти. Не деля българите на такива с "комунистическо съзнание" и други. Що се отнася до офицерите и политиката, най-абсурдна е позицията на Реформаторския блок. Те бяха на мнението на г-н Костов, че военните нямат място в политиката, а за финал номинираха ген. Събев за вицепрезидент. Да не забравяме, че те са едновременно на власт и в опозиция.

- Как ще повлияе на резултата ви отказът на АБВ да ви подкрепи?

- Вярвам, че избирателите на АБВ са по-мъдри от ръководството й. Какви сметки си прави ръководството на АБВ, е въпрос към него.

- Премиерът Борисов твърди, че не е бил "пощенски гълъб", а на срещите в Истанбул и Берлин е защитавал българските интереси. Успя ли? Каква според вас трябва да е позицията на България, за да се защити в ситуация на опасност от нова мигрантска вълна?

- Анкара и Берлин не се нуждаят от посредник. Но срещата на премиера с германския канцлер се оказа безрезултатна. Оградата е елемент от решението, но не и гаранция за решаването на проблема с мигрантите. България трябва да търси комплексен отговор. Той включва вземане на всички необходими мерки за засилване на охраната на границата, включително с помощта на европейските партньори. Според мен България трябва да настоява за ревизия на Дъблинския регламент, защото той превръща периферните страни от Евросъюза в буфери и

създава напрежение между тях и останалите европейски страни

Сиреч руши единството на съюза. Много страни са недоволни от Дъблинския регламент. В това отношение България може да търси подкрепа от Гърция, Италия и Испания.

- Подкрепяте ли исканията за отпадане на санкциите срещу Русия? Какви отношения трябва да имаме с Москва?
- А какъв положителен ефект очакваме от санкциите? Отрицателните последствия вече се понасят от европейския бизнес, включително от българския. Ако никой не е в състояние да обоснове причината за продължаването на санкциите, те трябва да бъдат отменени. Що се отнася до политиката спрямо Русия, тя трябва да бъде подчинена на принципите на цялостната ни външна политика - да е в интерес на България. Без войнствени пози и без сервилност.

- Каква е ролята на президента във вътрешнополитически план, според вас?

- Важна. Президентът назначава българските представители зад граница, на най-високо ниво само той представлява държавата на ред форуми, като върховен главнокомандващ има много значително влияние по отношение на сигурността, която е неразривно свързана с външната политика. Президентът, по мое мнение, трябва да защитава позиции, по които има национално съгласие, не бива самоволно да поема несъгласувани ангажименти, което понякога се случва.

- Каква е позицията ви към исканията за увеличаване на правомощията на държавния глава? Кое трябва да се промени?Възможно ли е със сегашните си права да бъде главно действащо лице в държавата, което мажоритарният избор предполага?

- Щом съм кандидат за президент, значи

приемам сегашните правомощия на институцията

Считам, че трябва да бъдат уплътнени и упражнявани в интерес на България, а не да са функция от външни или лобистки влияния.

- А какво ще бъде първото действие, което ще предприемете, когато влезете на "Дондуков" 2?

- Да конструирам работеща администрация и да установя диалог с останалите институции. Банално, но необходимо.

- Как ще изберете вицепрезидента си? На какъв профил трябва да отговаря? Измежду кого избирате? Какво ще бъде вашето участие във вземането на това решение?

- Участието ми е определящо, но, разбира се, и БСП ще предложи подходящи кандидатури, каквито със сигурност има.

- Сайтът, откъдето тръгнаха жълтите атаки, ви обвинява, че сте подписали граждански брак на 12 август, т.е. след включването ви в политиката. Така ли е и това някакъв грях ли е?

- Нечистоплътната кампания е израз на безпомощност. Споменах вече, по враговете си разбирам, че съм прав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай