Пенев: Няма да ставам шеф на БФС, скучно е

Пенев: Няма да ставам шеф  на БФС, скучно е  | StandartNews.com

Любо Пенев даде разтърсващо интервю в предаването "120 минути" на bTV, в което съсипа от критики основно петима членове на Изпълкома на БФС - Йордан Лечков, Емил Костадинов, Кирил Домусчиев, Атанас Фурнаджиев и Венци Стефанов. След това селекционерът говори за предаването "Зона спорт" на bTV, което беше излъчено тази вечер. Предлагаме ви го със съкращения.

- Господин Пенев, какво не успяхте да кажете?
- Казах само това, което мисля, и е редно хората да чуят. Не знам все пак дали съм бивш или настоящ селекционер. Очаквам някакви новини от футболния съюз. Чувам, че започват да работят по идеи, които аз съм дал. Няма лошо, дано да се опитат, пожелавам успех.
- Много поздравления от страна на фенове, че най-после се намери човек, който да бръкне в раната. Какви са грешките на Борислав Михайлов?
- Всеки прави грешки, но в случая Боби е президент, той е шапката, той трябва да си контролира всички от Изпълкома. Особено тези, които нямат допирни точки с футбола. Не може зад всеки ъгъл, зад всяка кола и зад всяка лавка да излиза човек от Изпълкома и да плюе по отбора и треньорския щаб, това не е нормално. Съберете се, вземете някакво решение и го съобщете. Това вкарва напрежение не в мене, това вкарва напрежение в отбора. И това не е случайно според мен, това е целенасочено.
- Вие виждате ли този контрол?
- Не. Боби, много да ме извинява, това съм му го казвал. Също така онзи ден след Изпълкома каза, че не сме разговаряли. Това не е вярно, напротив, вторник и сряда разговаряхме по телефона, в четвъртък се проведе Изпълкомът. Това той го спести на пресата.
- Чувствате ли се подведен от човека, който ви покани да работите в националния отбор?
- Сега няма значение. Казах това, което имам да казвам. Ако разбера нещо по-сериозно - доказано, отново бих се изправил пред камерите.
- Понеже чухме много такова приказки за неустойки, затова не сте бил подал оставката, какво искате да кажете по този въпрос?
- Значи, първо няма как да си подам оставка и няма как да стане по взаимно съгласие. Нали аз повтарям някои от отговорите (сочи студиото на "120 минути"). Аз ще си тръгна с високо вдигната глава и не се срамувам от това, което съм направил.
- Какво искате да кажете?
- Далеч сме, защото нашата класа не стига да противодействаме на отбори като Италия, Хърватия, в случая Норвегия. Даже една Армения продава футболисти за 15-20 милиона евро. Ние нямаме такива топфутболисти. Споменах за един, който го изгониха. Така ли се мисли за отбора, като гоним топфутболистите? Така ли мислим за отбора, като в клуба ми играят 50 чужденци от 51, например? И стигаме до неустойката. Аз никога не съм коментирал паричните въпроси, чувам хиляди, милиони - няма такова нещо. Аз бях идеологът, де факто аз помогнах новият договор да бъде леко променен. Тоест, когато ме изгонят, защото бях сигурен, че това ще се случи един ден, аз виждам нещата от доста време - да бъдат три заплати неустойка, а не десет. Съгласиха се. Аз ако си тръгна, също плащам три, а не до края на договора. В случая се коментират страхотни цифри. Последно относно заплати и премии - тримата треньори се вместваме в месечното възнаграждение на предишния селекционер (б.а. Матеус). Спирам.
- Топфутболистът Димитър Бербатов преди време каза "Повикайте ме, когато решите, че имате нужда някой да ви оправи". Имаме ли вече нужда някой да ни оправи, г-н Пенев?
- Пак казвам, много, много не разбирам от този тип политика. Но имайки предвид, че става въпрос за футбол, може би е редно по-малко да започваме да променяме тази действителност и може би този Изпълком. Не всички.
- След това интервю много хора излизаха с призиви във Фейсбук вие да бъдете едно от лицата на промяната?
- Не, не, не. Аз нямам амбицията да бъда президент. За мен това е прекалено скучна работа. Не че не се виждам с капацитет и възможности, но не са това моите идеи. Аз съм решил да бъда треньор.
- Какво искате да кажете на футболистите, с които работихте? Според някои от членовете на Изпълкома те са ви подвели?
- Аз съм окей с футболистите, обичам си ги. Знаете много добре, винаги съм ги защитавал, харесвам си ги. Правил съм точен или неточен избор, пак казвам, аз съм човек, мога да допусна грешки. Оставям млад състав и в никакъв случай в следващите дни и месеци да не чуваме "нямаме, нямаме". Имаме, имаме! Имаме вратари. Например Стоянов, Михайлов, Митрев. Имаме един Илия Миланов, който не играе в момента в "Литекс", млад, надежден, с качества. Имаме Бодуров в перфектна възраст за футбол. Имаме Иван Иванов, който за съжаление е контузен. Имаме Георги Миланов, имаме Гамаков, който се представи много добре на лагера. Славчев, който е в "Спортинг". Да не пропусна Чочев. Имаме напред Гълъбинов. Божинов, гледам, нещо се събужда. Дано остане за доста време така прогледнал. Да разчита на себе си и своя инстинкт, да не слуша други хора, особено приближени. Имаме Мишо Александров, имаме потенциал, но трябва да играят редовно.
- Добре, тогава имаме ли състав за класиране? Наско Сираков каза, че трябва да спрем да се надяваме?
- Ние имаме футболисти, имаме състав, но той може да бъде силен, ако тези футболисти играят по-редовно.
- Всичките тези разбирачи имат ли място оттук нататък в българския футбол?
- Както искат, така да го формулират. Да ме информират, да приключваме. Аз ще се опитам, ще помагам. Аз съм българин, винаги искам българските отбори да вървят.
- Какво е бъдещето на българския футбол?
- Спираме дотук.

С такива приятели врагове не ми трябват

Йордан Лечков, вицепрезидент на БФС

Явно с приятели като моите врагове не ми трябват. Не бих си позволил да коментирам личностните качества на Пенев. Отстраняването му не означава, че не го харесваме като човек. Тук става въпрос за футбол. Ако успееш да накараш отбора да играе и печелиш - оставаш. Ако не, си отиваш. А българският национален отбор губеше. Световната практика е такава. Там даже условията са по-жестоки. Треньори звезди са си тръгвали, защото са губили по три мача. И никой не се сърди. Няма и право, треньор се наема, за да печели. Няма място за сръдни, нито за коментари на личности. Не е достойно.

Хората се познават по делата

Атанас Фурнаджиев, вицепрезидент на БФС

Какво да кажа? Така е преценил, така е говорил. Предпочитам да оставя нещата без коментар. Но все пак ще кажа само едно нещо - аз давам в БФС, не вземам. Никога не съм бил на заплата, а от 1996 г. "Форд Мото-Пфое" е спонсор във футбола. Хората в крайна сметка се познават по делата, а не по думите.

Бил е ембрион, когато съм ритал

Венци Стефанов, член на Изпълкома

Не искам да падам до такова улично ниво, не ми отива на възпитанието и образованието."Обвинява ме, че не съм играл организиран футбол, нали? Е, ще му кажа, че той е бил още малък ембрион, когато аз съм ритал топката. Нека се поинтересува къде и с кои футболисти съм играл. Освен това има и нещо друго, което е по-важно. Не е задължително да си бил голям футболист, за да бъдеш добър треньор. Обратните примери са много. Обаче е задължително да имаш поне малко акъл, за да станеш някакъв ръководител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай