Патриотизмът не е запазена територия за една партия

В следващия парламент трябва да се състави мнозинство на идейна основа, казва Камен Костадинов

Патриотизмът не е запазена територия за една партия | StandartNews.com

Камен Костадинов е водач на листата на ДПС в Бургас и във Велико Търново. Роден е в Шумен преди 47 години. Завършил е Великотърновски университет, специалност право, география и история. Женен е, съпругата му е от Бургас. Има двама сина, единият от които е на 18 години, а другият на 13. По професия е историк и юрист. Още на 26 години става депутат, има зад гърба си вече пет мандата.

- Господин Костадинов, почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган призова за обединяващ патриотизъм у нас срещу налагания от Турция неоосманизъм. Възможна ли е патриотична коалиция след изборите и кои партии виждате в нея?
- Необходимо е патриотично управление, но правя уточнение, че патриотизмът не е запазена територия за една или друга политическа формация. Патриотизмът е действие, целящо консолидиране на всички български граждани, обединени около една национална кауза и е средство за постигане благоденствие на нацията. Ние от ДПС имаме самочувствието на най-патриотичната партия, която следва заветите на Апостола Левски - българи, турци и всички останали да живеят братски в една чиста и свята република.
След изборите се надяваме в Народното събрание да бъде съставено мнозинство на идейна основа, като алтернатива на аритметичните мнозинства. Идейно мнозинство, което да има обща визия за развитието на страната, което да се обедини около развитието на няколко важни за страната приоритета и което да работи за благоденствието на българските граждани.

- Какъв знак са опитите на Турция за намеса в българските избори чрез подкрепата за ДОСТ, която дават?
- Всеки опит за намеса на която и да е държава, в това число и Турция, във вътрешните работи на България в толкова важен процес като изборите, в който се формира българската държавност, е неприемлив и недопустим.
Турция е важен съсед за България. Държава, с която ние трябва да поддържаме приятелски и равноправни отношения. В Турция живеят няколкостотин хиляди български граждани, за които българската държава трябва да полага съответни грижи. Същевременно обаче, както българската държава и българските политически субекти не следва да се месят във вътрешните работи на приятелска Турция, така са недопустими и неприемливи опитите на някои представители на Турция за намеса в политическите процеси в България. На всички български граждани по целия свят трябва да се осигури възможността и правото да гласуват свободно и без натиск.

- Адекватна ли е българската политика по отношение на мигрантската криза?
- Европа се намира в изключително сложна ситуация. От 2010-2011 година, след Арабската пролет, светът и Европа не са същите. Спокойната и просперираща Европа вече е история. Свидетели сме на недотам успешни опити на европейските политици за намиране на решения с мигрантския проблем. Българската държава като гранична на Евросъюза е изправена пред предизвикателството да бъде изключително активна в намирането на решения за справяне с кризата. Поради което е необходимо национално съгласие, единна държавна позиция по този въпрос. Движението за права и свободи е давало и ще продължи да дава своето конструктивно участие в изработването на тази позиция.

- Битката с бедността и мизерията беше посочена като основна цел на ДПС в предизборната кампания. Какви мерки за преодоляване на бедността предвижда програмата на движението ?
- Мизерията и бедността, както и породената от тях демографска криза, са най-важният проблем пред страната ни. Най-голямата болка на хората е от това, че техните деца и внуци не са при тях, а са принудени да ходят на гурбет в чужбина.
Това може да бъде преодоляно чрез повишаване на доходите и създаване на работни места в България.
А това може да стане единствено чрез осигуряване на условия за инвестиции, които да гарантират икономически растеж и създаване на работни места.
Държавата отдавна не е най-големият, та дори не е голям работодател. Бизнесът е този, който може да осигури растеж на икономиката. Имаме конкретни законодателни предложения, които да създадат добри условия за инвеститорите. На първо място - въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, който да замени "мълчаливия отказ". На второ място - създаване на конкретни законодателни текстове, които да задължат държавата и общините в кратък срок и на едно гише да предоставят всички разрешителни на потенциалните инвеститори срещу представеното инвестиционно намерение. И още, създаване на допълнителен административен капацитет, за да се случи всичко това. Поставяне на кратки срокове за съдебно произнасяне на всички обжалвания по отношение на инвестиционните намерения. Създаване на нарочен фонд в републиканския бюджет за приоритетни публични инвестиции в инфраструктурата на малки градове и селища. Създаване на условия чрез Банката за развитие за достатъчно и евтино кредитиране срещу разкриване на работни места.

- В програмата си предвиждате редица мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес, особено в земеделието. Кои са най-важните?
- Подпомагане на земеделските производители, които преработват произведената от тях продукция в страната, създаване на преработвателни мощности. Трябва да се сложи край на това България да бъде суровинен източник, който изнася своята продукция непреработена и който след това я изкупува обратно като готова продукция, но печалбата остава извън България.
Необходимо е преразглеждане на политиката по отношение на субсидиране на земеделските производители, като се постави акцент на тези земеделски производители, които произвеждат продукция и тя се преработва в България - зеленчукопроизводство, овощарство и др.

- Вие сте водач на две листи на ДПС - във Велико Търново и в Бургас. Кои са основните проблеми в двата града?
- Проблемите и във Велико Търново, и в Бургас не са по-различни от проблемите на всички български граждани. Разбира се, всеки от тези райони си има и своята специфика и към всеки от тях могат да бъдат предприети конкретни стъпки за подобряване на икономическото състояние на хората.
В Бургас например на първо място са необходими стъпки за подобряване на туристическите услуги и създаване на условия за удължаване на туристическия сезон, както и постепенното превръщане на туризма в целогодишен. Държавата трябва да има по-адекватна политика за туристическата реклама.
Големият проблем пред туризма е липсата на подготвени кадри. Свидетели сме на парадокси - хотелиери, които имат почивна база и записани туристи да не могат да отворят поради липса на кадри. Тук веднага идва въпросът за адекватността на учебните заведения, програмите на някои от които не са съвсем адекватни на пазара на труда.
В България като че ли стана традиция университетите да произвеждат безработни с дипломи. На следващо място - необходимо е да се помисли за облекчен визов режим на определени групи граждани на чужди държави, разбира се, при спазване на международни договорки, касаещи България.
Има какво да се направи в областта на историческия и конгресния туризъм. Това касае в еднаква степен и Бургас, и Велико Търново, защото и двата региона са туристически. И двата града имат потенциал да засилят своите академични позиции. И Велико Търново, и Бургас са академични центрове, които могат да привлекат млади хора от страната и чужбина при адекватни и съобразени с пазара на труда академични програми.

- Вашето послание към избирателите?
- "Да спасим България!" не е мото, а наш призив към всички български граждани!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай