Патриотичната коалиция може да смени формата

Патриотичната коалиция може да смени формата | StandartNews.com

Последните скандали няма как да доведат до предсрочни избори, казва политологът Димитър Димитров

- Господин Димитров, на прага на политическата есен, смятате ли, че са възможни предсрочни избори?
- Не, не мисля, че са възможни. Моят аргумент поне в последните 9 месеца е изказването на господин Ахмед Доган, който, знаете, е опитен политик. Той има изключително чувство, като всички дълго замесени в политиката, към основните кризисни ситуации. Той беше направил изказване около Коледа и беше обяснил, по повод на предстоящ тогава вот на недоверие,: "Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата".
Ако го перифразирам, да виждате някой друг? Други просто няма в този формат.
- Искате да кажете, че сегашното управление в момента няма алтернатива?
- Алтернатива може да се появи след кампания, криза или нещо такова. Но сега нямаме основание да очакваме такова развитие. Да, има проблем, когато една партия като ГЕРБ, е доминираща. Към нея се устремяват всички, които искат да участват в управлението по различни причини, а не заради компетентност. Очевидно е, че това създава проблем. Но аз не мисля, че която и да е друга партия, ако се намира в същото положение като ГЕРБ, едва ли би се справила, дори и на йота по-добре. Общо взето ще бъде същото. Същото би се получило дори и ако имахме мнозинство в парламента, различно от сегашното.
- Как се отразиха на властта катастрофата край Своге, блокирането на Търговския регистър, фалита на застрахователното дружество "Олимпик", кризата с чумата по овцете и козите ?
- Всички изредени проблеми са точно управленски. При Търговския регистър проблемът изглежда технически, но има много съмнения, че е предизвикан умишлено, с някаква цел. Дали е постигната или не, могат да кажат само тези, които са участвали в реализирането. Но новината за едновременно изгорели три диска, винаги би породила съмнения.
Колкото до застрахователното дружество "Олимпик", нямам достатъчно компетентност да коментирам правните и техническите подробности. Но е очевидно, че от
доста време, споменават се три години, когато е подаден първият сигнал от кипърска страна, е било ясно, че има нещо нередно с въпросното дружество, но не е последвала реакция. Фалитът на "Олимпик" обаче не може да предизвика голямо брожение. Обикновеният гражданин може да се възмути само, ако някой застане пред Министерски съвет и настоява за нещо, което е в обсега на неговите познавателни възможности. Понякога те са подозрително дребнави като какъв ще бъде творческият лагер на радиохора в Кранево и евентуално дали ще се пенсионира неговата ръководителка. В крайна сметка
за хора на БНР беше намерено решение от същите хора и институции, които отказваха да вземат решение.
Това е невероятно добра илюстрация за това в какво вярват хората, как искат да го постигнат, говоря за масовото възприятие. И това не е добре за управлението като цяло, тъй като не може да се върви от решаването на една криза към решаването на следващата.
При това проблемите продължават да възникват.
Ето сега има голяма заплаха с чумата по свинете. Тя наистина е на 10-ина километра от границата от другата страна на Дунав, но начинът, по който се разпространява, е изключително заплашителен. Този тип кризи всъщност изискват централно решение, в смисъл -намеса на министри, което обаче не е наложително за драмите с хора на БНР.
В информационния поток трябва да се смесват различни новини. И по тази причина примерно решаването на един въпрос, независимо в какъв порядък, е хубаво да бъде съобщено като една добра новина. Така днешният ден е успешен за управлението.
- Можем ли да говорим за нова политическа ситуация в края на август?
- Не, не мисля, че има нова политическа ситуация, но няма и поне не са очертани решенията на въпросите, които останаха открити от миналата сесия на парламента и общо взето от първата половина на годината. Сред тях, разбира се, е какъв ще е форматът, в който ще просъществува патриотичната коалиция. Преди депутатите да излязат в отпуск, министър-председателят отправи към патриотите съвет, на който не може да се откаже - да престанат да се разправят. Но напрежението не намалява, защото ангажирането на вицепремиера Валери Симеонов със собствен политически проект, може да взриви и самата малка патриотична коалиция. Това е съвършено политически въпрос, който чака решене.
Първо, ако под някаква форма се стигне до категоричното сближаване между СДС и Валери Симеонов, всъщност, оценка на такъв политически ход ще бъде даден от самите избиратели в изборните резултати. Ако този ход е неуспешен, значи не е особено смислено Валери да рискува. Ако пък е успешен, обсъждането на резултатите ще бъде различно и може би ще укрепи съществуващото мнозинство. Успешен разбирам в смисъл, че и двете листи, които биха били регистрирали сегашните участници в патриотичната коалиция, постигнат представителство в Европейския парламент. Но това е просто описване на възможните резултати и няма никакво отношение към каквато и да било прогноза. Ако експериментът Обединени патриоти да играят разделени за евровота се окаже неуспешен и се стигне до това, примерно и двете листи да не успеят да преминат бариерата, ще има скандал. Тогава ще трябва ГЕРБ като цяло, включително мозъчния им тръст, както и самият министър-председател, да помислят за преформатиране на коалицията, в която ще участват същите хора, но с различен тип споразумение. Така малките съюзници ще имат по-малка възможност да изразят т. нар. вето на малцинството.
Ако не се постигне такова ново споразумение, тогава вече наистина можем да говорим за предсрочни парламентарни избори. Но пак ще е трудно, тъй като предстоят европейските избори, после- местните и едва след това евентуално ще се види в каква форма, според резултатите, ще продължи да съществува парламентарното мнозинство.
- БСП се опитва да яхне всеки скандал, ще вдигне ли това рейтинга на левицата ?
- За БСП също ще са критични предстоящите избори догодина. Във вота за Европейски парламент червените трябва да спечелят на всяка цена три мандата. За тях това е въпрос на живот и смърт. Ако пък имат четирима евродепутати,
което вече се е случвало, това ще бъде представено като огромен успех.
Което пък ще им позволи да влязат с позитивен старт в кампанията за местните избори, които на практика са по-важните.
Но БСП имат доста терен за наваксване на местните избори. В момента те държат някакъв брой общини, но те не са особено значими. Ще дам пример, който показва най-добре как седи в местната власт соцпартията. Най-голямата община, в която БСП успя да наложи свой кмет е Асеновград. Следват Троян, Свищов, Каварна и прочие. Но ако те не разширят представителството си в по-голям и по-значими общини, с по-голяма тежест, ще имат още по-малко основание да поставят всяка седмица, или по два пъти на седмица въпросът за оставка на кабинета.
Това би имало значение за развитието вътре в партията. Винаги, когато се оценява ролята на Корнелия Нинова, се започва с акцента, че БСП е имала 39 народни представители, а сега са 80.
Звучи добре, но ако не разширят достатъчно отчетливо някои дела, цялата стратегия на БСП за категорично войнствено противопоставяне на ГЕРБ, някак си няма да хваща дикиш, да изглежда достоверна. Все повече ще приема характер на театралност.
Със сигурност обаче следващата година ще бъде любопитна, защото след две години без избори
сега ще гласуваме два пъти.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай