Пържолите не ни правят щастливи

Пържолите не ни правят щастливи | StandartNews.com

Час и половина на ден йога ме държат във форма, казва Ники Георгиев

Ники Георгиев се върна на малкия екран с "И аз го мога" по Нова. Още в първия епизод впечатли със завидна физика и излъчване. Дипломираният философ преди време беше водещ на "Руска рулетка" по БНТ и "Ясновидци" по bTV. През последните години се занимава усилено с йога и перфектният външен вид дължи основно на нея.

- Ники, какво правихте през времето, в което хората не ви виждаха "по телевизора"?

- Промених се. Освободих се от страхове, от разочарования. Срещнах правилните хора, с които създавам всекидневие. А то е нещо велико. И преди, и сега, екранът е само работа - която, разбира се, ми харесва.

- Споделете за страстта си по йогата.

- Обучавам инструктори в "Шакти" в Стара Загора. Йогата е нещо, което никога не може да се научи. Но смисълът на дейността ми е във възпитание на нормалност по отношение на тялото. Как функционира, какво се прави, как се яде, как се движи. Шегувам се, че в момента преподавам отслабване. Преди това работех и в Бургас. Самата йога култура е много неразпознаваема. Хората не знаят. И

смятат, че е нещо странно и екзотично

Говорим за адекватна телесна култура, която с времето те освобождава от емоционални притеснения, натрупвания, тегоби.

- Кога започнахте?

- По образование съм магистър философ. Пределно ясно ми е, че съвременната медицина и наука не могат да обяснят човешкото съществуване като смисъл и достойнство, докато онези хора преди хиляди години са го разказали простичко. Какво да се прави и как. Човек остарява и неговата обмяна на вещества се нарушава, нормално като във всяка една система или машина. За съжаление, много хора започват йога чак когато почувстват проблем. Когато с години са прекалявали с пиене, пушене, храна. Всичко това разваля. Неизбежно. Няма как да си вечен, млад и красив. Тялото е най-добрият ти приятел, който до последно обгрижва глупостите, които вършиш спрямо него. Но в един момент то се предава и се чудиш какво става. Тялото има душа. Около него са затворени менталността, субективността... Самият разум пак е завъртян около тялото.

- У нас ли учихте?

- Да. Но продължавам - с други хора, на други места. Процес е - няма начало, няма край. Без очаквания, без резултати. Не е състезание.

Всекидневие е - по час и половина. Всеки има време. Каквато и храна да приемаш, ако тялото има нарушен метаболизъм, няма да стане. На счупен, стар и вехт автомобил и най-великото гориво да му сложиш, няма да върви. Колкото и да е важно храненето, по-важно е тялото. То ти подсказва какво да ядеш. В нашата дейност

няма забрани, няма насилие

Единственото е преди занимания да не се натъпчеш като прасе. Така човек открива нови перспективи на живот, на правене на бизнес, ако щете. Когато съм готов, вероятно ще отида на обучение и в Индия. Не съм стигнал до високите нива на тази култура. Не трябва да се бърза.

- Как се променихте?

- Преставаш да си отегчен и обиден на хората. Обръщаш се към себе си. Външният свят е огромен - той предразполага към инфекции. И никой не ти е виновен. Затова се обръщаш към себепознанието. С годините човек трябва да изхвърля товарите от себе си.

- Мода ли е здравословното хранене?

- Не. Обмяната на веществата не е нещо, което непременно трябва да се забърза, а да се нормализира. Животът е, за да се живее, да се работи адекватно, да се грижиш за близките си, и те за теб. А не още от сутринта да мислиш: "Супата ми от броколи ли е или да?". Има хора с ферми, стремят се към биорежим, но се оплакват, че са болни, дебели. Чудят се защо. Ами хора, защото нищо не правите!

- Имате ли други хитрини за поддържане във форма?

- Ходя и из планините. Често обичам да съм сам. Навремето много се тормозех какво да направя, как да направя. Сега вече не. Отделям по час на ден и не се вълнувам повече от това как изглеждам. Човек търси възможността да диша. И в йогата всичко е свързано с дишане. Ние сме уникална страна - имаме море и планини. Още от дете са ме водили на чист въздух. Но начинът на живот на мнозина е доста затормозяващ. Социалната констипация е огромна, затова не вървят нещата. Покрай нуждите на тялото е организиран и икономическия живот, ако щете. Когато то е леко, логично е животът да е по-лек, по-проходим, по-флуиден. Но не е.

Хората искат да имат, да трупат

Познавам мъже, които така са се оплели в какви ли не неща, че ще им трябват два века, за да ги разплетат.
- Защо се включихте в "И аз го мога"?

- Важно е едно предаване да е достойно, забавно - а това зависи от продуцентите и режисьорите. После следват моите лични умения и качества. Единственото, за което предупредих, че няма да правя, е поглъщането на сурово месо. Увериха ме, че шоуто ще е от съвсем друго естество.

- Сега ли са най-трудните години от така наречения преход - напоследък сме свидетели на вълна от насилие? Идвало ли ви е да избягате?

- Който иска да емигрира, да отлита. Още като завърших Морското училище, ме попитаха къде ми се ще да плавам, но отказах. А насилие винаги има. То и жестокостта идват от нас. Започват от ужасяващи жестове към тялото ни - с шише водка и четири пържоли. Продължава към природата - страшно е. Имаме огромен проблем: не можем да обгрижваме най-ценното, което ни е дадено - водата. Това е невежество. Животът възниква около водата, а ние я превърнахме в бедствие. Така че грешката е у нас. При насилието човек над човек има съд. Но когато изсичаме горите и съсипваме водите, за какъв съд да говорим?! Хората ще водят война за вода след няколко години, а ние не знаем как да си я пазим.

- Оптимист ли сте?

- Оптимизмът е приумица на хора, които нямат мечти. Аз съм реалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай