Първанов има право пак да играе за президент

Първанов има право пак да играе за президент | StandartNews.com

Димитър Гочев, бивш конституционен съдия

- Георги Първанов заяви, че Конституцията позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново. Господин Гочев, в Конституцията не е посочено изрично дали става въпрос за поредни или за два мандата изобщо. Отваря ли това вратичка за различни тълкувания?

- Очевидно отваря някаква вратичка, защото аз чувам най-различни мнения, не само на президента Първанов, но и на хора, които са участвали във Великото Народно събрание и от техните изказвания разбирам, че е имало намерение да бъде ограничено избирането и на бивш президент за трети мандат. Обаче, като се чете текстът на чл. 95 от Конституцията, се вижда, че това ограничение само за едно преизбиране се отнася за действащия президент и вицепрезидент. Моето лично мнение е, че текстът за ограничаване на преизбирането един път само, а не два пъти, се отнася само за действащия президент и действащия вицепрезидент. Това личи по две неща. Първо, употребата на думата "преизбиране", което означава, че се отнася за човек, който заема тази длъжност и също така изрично е казано на тази длъжност, на длъжността президент. Разширяването на това ограничение и по отношение на трето лице вече, което не е президент нито вицепрезидент, е според мен едно разширително тълкуване, което едва ли е допустимо да се направи, но в края на краищата това е моето мнение, а какво би казал КС, не мога да предричам. Тъй че има място за тълкуване и би трябвало да се сезира КС, но ако в случая ЦИК регистрира Първанов, това решение подлежи на обжалване пред ВАС, който ще приложи Конституцията и ще даде тълкуване, но много по-уместно е това тълкуване да го направи КС. Това е моето мнение.

- Да, но все пак, ако трябва по-конкретно да кажем във връзка с казуса с Първанов, има ли той право да се кандидатира според Вас?

- Според мен, господин Първанов би могъл да се кандидатира, защото той не е президент, нито вицепрезидент, а това ограничаване за второ преизбиране се отнася само за действащия президент и вицепрезидент.

- Значи ли това, че един човек може да изкара неограничен брой мандати, стига при два от тях да е престоял на резервната скамейка, както се изрази Първанов?

- Да, както е употребил този израз. Мисля че, да. Разбира се, такива хипотези са възможни. Възможно е. Разбира се, човешкият живот е доста кратък и едва ли на практика може да стане това нещо. Аз пак повтарям, че сега би трябвало да се сезира КС да даде тълкуване.

- Ще използвам повода, за да Ви попитам и за промените в Изборния кодекс. Задължителното гласуване беше една от мишените на опозицията за това, че е противоконституционно. Също така гласуването в чужбина породи много спорове. Каква е Вашата позиция именно по тези два въпроса?

- Те са различни неща. По отношение на задължителното гласуване моето лично мнение е, че правото да гласуваш, с което упражняваш и правото си да избираш, е не само право, но изпълнение на една функция, която произтича от текста на чл. 1 от Конституцията, тоест, че народът упражнява властта и той всъщност оформя конституционните органи чрез избора си, а гласуването е една брънка от функцията на този народ. Затова смятам, че гласуването, което става задължително, представлява не само право, но и функция на упражняване на правото на народа да определя конституционните органи. Затова аз смятам, че тук, в този случай също е добре КС да се произнесе с тълкуване. Има разлика между право да гласуваш и право да избираш и тази разлика си личи съвсем точно в текста на чл. 10 на Конституцията. Така, както е прието в Избирателния кодекс, е създадено задължение за гласуване, обаче е запазено правото да избираш или да не избираш, като се дава възможност да го изразиш в бюлетината.

/Пред агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай