Парламентът ме научи да намирам баланса

Парламентът ме научи да намирам баланса | StandartNews.com

Коляното оздравява, няма да правя кампания на куц крак

Оставка на кабинета само ако не водим след първи тур, казва Цецка Цачева

- Г-жо Цачева, като кандидат-президент загубихте или спечелихте от това, че ГЕРБ ви номинира в последния момент?

- Профилът на ГЕРБ за кандидатпрезидентска двойка бе ясен достатъчно рано, но тъй като ангажиментите ми към Народното събрание задължаваха да се стартира правилно новият парламентарен сезон и да се очертае законодателната програма, беше нужно да запазим спокойствието в работата на институцията. Смятам, че обявяването ни съвпадна със старта на предизборната кампания и е съвсем навреме. Затова няма загуби или ползи.

- Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка в нощта на изборите, ако кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ загуби на първи тур. Как го разбрахте вие това изказване и имате ли съмнения в успеха си?

- Когато тръгваш на едно състезание и си получил подкрепата на приятели и съмишленици, а освен това те номинира най-голямата и силна политическа партия в България, ти тръгваш за победа. Считам, че министър-председателят Борисов бе неточно интерпретиран. Аз разчетох неговото изказване като, че той би подал оставка, ако ГЕРБ не води на първи тур. В крайна сметка българските избиратели са тези, които ще подредят двойките в резултата за президент. Но през всички години, в които ГЕРБ носи отговорността за стабилността на България, ние сме работили в интерес на всички българи, не само на тези, които са гласували за нас. Затова считам, че хората отново ще ни се доверят. Има видимо добри постижения в управлението ни и това ни го признават дори и най-сериозните опоненти.

- Какви ще са приоритетите ви, ако бъдете избрана за президент?

- Ние сме част от много динамична глобална картина и живеем в тревожен като цяло свят. Освен това трябва да се има предвид, че новият президент ще стъпи в длъжност на 22 януари 2017 година. До тогава е трудно да се предвидят най-актуалните въпроси. Въпреки това бих заявила, че първото нещо би било свързано с конкретна ситуация в страната, особено, ако тя засяга стабилността. Защото политическата стабилност е от изключително значение. След това ще се подредят и останалите приоритети. Важно е да се отбележи, че правомощията на президента изискват своевременна реакция, съобразена с условията и динамиката на важните теми.

- Премиерът Борисов коментира на 2 октомври, че адмирал Манушев е бил поканен на събитието и номиниран малко по-рано същия ден. Вие как приемате това, добре ли го познавате и работите с него?

- С адмирал Пламен Манушев сме колеги и приятели. Познаваме се от 2009 г. Тогава той бе командващ на флота, а аз на Народното събрание. Още от тогава имаме изключително емоционални мигове във връзка с представянето на книгата за "Каймакчалан". Патриотичната и родолюбива тема ни събира. Освен адмирал той е и политик като депутат от ГЕРБ, така че диалогът между нас е много приятелски. И това ми дава основания да смятам, че така ще е и за напред.

- Сегашният президент Росен Плевнелиев прехвърли на вицепрезидента си Маргарита Попова правомощията да опрощава дългове. Вие как бихте постъпили, ако отидете на "Дондуков" 2?

- Конституцията е тази, която казва кои от функциите могат да бъдат делегирани на вицепрезидента. С оглед на конкретната ситуация и въпрос, който ми задавате, аз също бих преценила какво да изпълнява адмирал Манушев. Но в годините съм доказала, че съм човек на традицията. Затова бих се съобразила с натрупания опит на тази институция.

- Каква подкрепа получавате от семейството в този момент?

- Голяма, аз имам пълната подкрепа на семейството ми, която се изразява в следната фраза: "Решението е твое и ние сме зад теб". И аз съм много благодарна, че чувствам тази подкрепа.

- Сериозната травма, която получихте на коляното, ще попречи ли на предизборната кампания?

- Слава Богу, възстановявам се бързо. И смятам, че това няма да ми попречи по никакъв начин.

- Ако бъдете избрана за президент, кой държавен глава ще поканите в София и къде първо ще отидете?

- Ролята на президента е да води международната дейност. Във всички случаи външната политика на България е съобразена с ангажиментите, които имаме като член на Европейския съюз. Заявявам категорично, че ще имам балансирана външна политика с намерението гласът ни да се чува във всички съюзи, в които участваме. Ще водя диалог с всички световни столици, защото е важно да се развиваме като фактор на стабилност, а защо не и лидер в регионален и европейски мащаб.

- Ще успеете ли да балансирате външната политика на България, така както балансирате парламента в момента. Питам ви предвид изказването на премиера: "Грешката на Росен Плевнелиев е, че правейки се на ястреб, влоши отношенията ни с Русия"?

- Всички си спомняме началото на 43-ото народно събрание, когато по волята на българите имаше 8 партии и за да работи в такъв състав парламентът, се изисква много търпение и такт. Трябва да се изслушват всички и да се балансира добре. Освен това по част от актовете, които сме приели в Народното събрание с оглед на партийната програма на ГЕРБ, както и на други партии, винаги съм търсила консенсус. Самият факт, че пъстротата на този парламент не ни попречи със законов акт да направим промяна на конституцията, означава, че сме намерили верния път за постигане на съгласие. Уроците от Народното събрание и опитът, който имам тук като негов председател, са нещото, върху което ще надграждам в работата с трите власти, ако отида да работя в Президентството. Като парламентарен председател съм посрещала не една или две делегации. А до лятото на 2016 година председателствах Парламентарната асамблея и смятам, че успях да направя по-видими проблемите на Източна Европа пред Европарламента. Пред комисията по външна политика на ЕС пък съм отстоявала националния интерес на България и не съм се колебала да предлагам редакции на заключителните документи, защитавайки националния интерес. Не мога да не споделя, че съм била доволна, когато съм ръководела парламентарни делегации в чужбина, защото въпреки нашите различни политически пристрастия заедно сме отстоявали интереса на България.


- Какви според вас са шансовете г-жа Кристалина Георгиева да заеме поста на генерален секретар на ООН?

- Като българка се надявам този пост да бъде зает именно от българската номинация на правителството, а именно г-жа Георгиева.

- Днес (5 октомври - б.р.) е международният ден на учителя, какво бихте им казали. Преподавателите получиха във вторник добрата новина за увеличението на заплатите си, но както те самите казват, за тях духовният стимул е изключително важен?

- Ще се съглася напълно с вашата оценка и изцяло подкрепям извода, че българските учители винаги са държали на признание от своите ученици и техните родители. Пожелавам им искрено да запазят този дух на будители и в този съвременен свят. Обръщам се с благодарност към всички тях, тъй като именно учителите видяха уменията на моя син и благодарение на тях той сега прославя България в редица международни състезания.

Освен това аз съм от учителско семейство. Майка ми и сестра ми са учители. Винаги сме се стремили освен духовните стимули учителите и преподавателите да имат и адекватно възнаграждение. Затова приветствам добрата новина за увеличението на възнагражденията им с новия бюджет за 2017-а г. Бих казала на това съсловие още: Мили учители и преподаватели, българските държавни институции са ви признателни за всичко и мислят за вас. Затова винаги когато могат, ще правят всичко, за да бъде високо ценен трудът ви не само в духовен, но и в материален план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай