Дариткова: Парамедици в Спешната и стимули за джипитата

Дариткова: Парамедици в Спешната и стимули за джипитата | StandartNews.com

Д-р Даниела Дариткова, водач в листата на ГЕРБ-Смолян

- Д-р Дариткова, как предвижда ГЕРБ да промени здравеопазването?

- Ще предприемем организационно, структурно и морално стабилизиране на сектора. Заложили сме преди всичко на развитието на превенцията и профилактиката, защото смятаме, че това е разумната инвестиция. Предвиждаме разширяването на скрининговите програми за ранна диагностика, по-добре финансиране на ин витро процедурите. Също така стабилизиране на спешната помощ, смятаме да променим структурата й, масово да въведем парамедици в нея. Искаме да развием телемедицината, електронното здравеопазване, за да има контрол над финансирането на здравната система. Предвиждаме и стимулиране на общопрактикуващите лекари, така че да отидат в районите, където има дефицит и да регламентираме по-добре неотложните кабинети.

- Промени в здравноосигурителния модел предвиждате ли?

- Да, смятаме, че основният пакет от услуги трябва да се финансира от НЗОК на базата на 8% вноска. Искаме да се подобри събираемостта и да се види какво може да се покрие от социално значимите заболявания с тези средства. Това ще доведе до освобождаване на част от услугите, които могат да бъдат покривани по желание на пациента или от собствения му джоб, или чрез застраховане. Смятаме, че така ще се гарантира медицинска помощ, която да е достъпна до всички граждани.

- Идеята ви е да запазите касата и да въведете надграждащо застраховане, така ли?

- Да, искаме застрахователните дружества да покриват всичко над основния пакет, който гарантира касата. Разликата с осигуряването е, че при застраховането всеки разполага с личните си средства в партидата.

- Здравната каса с всички болници ли трябва да работи или само с толкова, от колкото има нужда в един регион?

- Ние заложихме критерии, на които трябва да отговарят болниците, за да сключат договор с НЗОК, те са доста добри, но се оказа, че всички болници ги покриват, когато кандидатстват. Въпросът е, че няма обратна връзката - дали наистина ги изпълняват, след като веднъж са ги заложили. Мисля, че по-стриктният контрол ще бъде решение на големия брой болници. Конкуренцията е хубаво нещо, но здравеопазването не може да се остави само на пазарните принципи.

- Кои са трите основни приоритета, около които ще търсите политически консенсус с останалите партии?

- Структурирането на основния пакет със здравни услуги, преструктурирането на болничната помощ и на модела на функциониране на здравноосигурителната система.

- Ще промените ли критериите за създаване на нова болница, ще се обвърже ли с потребностите на хората в един регион?

- Смятам, че тук трябва да се върви към много ясна регулация, защото за всяко легло се намира пациент. След като имаме поголовно нарастване на хоспитализациите, а нямаме подобряване на здравето на населението, категорично трябва да се върви в тази посока. Но промените в законите и тук могат да станат само с консенсус. Също така ще искаме да се промени финансирането на болниците от клинични пътеки към диагностично-свързани групи (ДСГ). Смятаме, че това ще възстанови справедливостта в някаква степен. Защото заради по-доброто финансиране на кардиологичните пътеки имаме повече такива болници, а не педиатрични.

- Съжалявате ли, че актуализацията на бюджета на НЗОК в миналия парламент беше 225 млн., а не 320 млн., ще гласувате ли нова в следващия?

- Да, най-вероятно ще се наложи актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК. За това има значение и начинът, по който се дадоха тези 225 млн. лв. - от различните министерства. Фактите говорят, че се изземват пари от лечебни заведения за капиталови разходи точно защото МЗ трябва да даде средства от своите, за да попълни парите на касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай