Панов: Съдиите да не мълчат, за да няма гнили ябълки

Панов: Съдиите да не мълчат, за да няма гнили ябълки | StandartNews.com

Лозан Панов бе избран от ВСС за председател на Върховния касационен съд в четвъртък. Той е завършил висшето си юридическо образование в СУ "Свети Климент Охридски" през 1995 г. Последователно работи в Софийския окръжен съд, Софийския градски съд и Софийския районен съд, както и Областен съд по наказателни дела, Районен съд и Областен съд по граждански дела във Виена. От 2007 г. е председател на Административен съд София-град. През 2012 г. печели конкурс и е назначен за съдия във Върховния административен съд.

Трябва да спрем "оцапването" на цялата правосъдна система, казва Лозан Панов

- Съдия Панов, как премина изборът за председател на ВКС за вас? Чувствахте ли се прагматичният кандидат?

- По време на цялата процедура единственото, към което се стремях, е да покажем на обществото, че нещата този път ще се случат по по-различен начин. Имах възможност както в концепцията си, така и в публичните си изяви, многократно да заявя, че за мен този пост не е самоцел и по-важното е не кой ще бъде избран, а как ще бъде избран. Посредством конструктивен дебат, без замерване, със сигурност бихме могли да стигнем доста по-далеч като общество.

Относно това дали съм се чувствал прагматичният кандидат, мога да кажа, че за мен не беше важно как аз се чувствам, а как този избор ще рефлектира върху репутацията на системата. Всяка своя стъпка по време на конкурса извървях, осъзнавайки голямата отговорност, която съм поел.

- Според вас, кои бяха основните аргументи на членовете на ВСС, за да ви изберат?

- Струва ми се, че членовете на ВСС могат да ви отговорят по-добре на този въпрос. Изслушването беше публично, излъчваше се пряко в национален ефир и всеки един от тях имаше възможност да изрази своето становище пред цялата българска общественост.

- Вие сте външен за ВКС магистрат. Ще успеете ли да спечелите доверието на съдиите там?

- Ако човек не вярва в това, което прави, то тогава всяко негово начинание е обречено на неуспех. В този смисъл аз вярвам, че ще спечеля моите колеги, за да извървим заедно пътя на предстоящата изключително тежка реформа. Вече имах възможност да заявя, а и да докажа по време на цялата кампания, че залагам на консенсуса, което, разбира се, не означава, че няма да отстоявам позицията си, когато става дума за принципни различия. Защото свободните хора понякога мислят различно, но по принципните въпроси обикновено позициите им се доближават.

- Ще се допитате ли до отделните колегии във ВКС, преди да изберете екипа си? Имате ли вече набелязани от вас за заместници?

- Споделям идеята в Стратегията за съдебна реформа, чийто автор е Министерство на правосъдието, за засилване на съдийското самоуправление, което, разбира се, не бива да освобождава от отговорност председателя на ВКС. Ако титулярът на поста не е човек, който е способен да носи отговорност, много лесно една чудесна идея може да се превърне в колективна безотговорност. В този смисъл съм готов да изслушам всякакви мнения и позиции, въз основа на които ще взема необходимите решения, разбира се, с ясното съзнание, че нося най-голямата отговорност за своя избор.

Ще ми е необходимо известно време, за да анализирам дейността на досегашния екип на ВКС и съобразно изводите, които ще направя, ще преценя дали са необходими промени.

- Какво е мнението ви за "гнилите ябълки" и опитите за политически натиск върху съда? Как ще защитавате достойнството на съдиите?

- За съжаление, липсата на доверие в системата е пряко свързана с усещането за липса на независимост у магистратите. В концепцията си изразих своето разбиране, че за независимостта на съдията е необходимо отсъствието на всякакъв натиск и произвол, което да осигури на магистрата такива условия, че сам да може да реши кое според него е добро и как да постъпи, облягайки се на закона. Основна ми задача като председател на ВКС ще бъде да осигуря благоприятен микроклимат за работа на върховните съдии.

- Ще продължите ли линията на проф. Лазар Груев по отношение на широката тълкувателна практика на ВКС?

- През последните години значително се е увеличил броят на тълкувателните дела, разглеждани от трите колегии на ВКС. Ролята на Върховния съд е да отстранява противоречията в практиката, тъй като различията в правоприлагането могат да бъдат източник на правна несигурност. Линията на проф. Лазар Груев по отношение на тълкувателната дейност следва да продължи, тъй като уеднаквената съдебна практика гарантира предвидимост и осигурява стабилност на гражданския и търговски оборот. И още нещо, което е изключително важно - тълкувателната дейност има роля и като превантивна мярка срещу вероятни корупционни практики.

- Главният прокурор Сотир Цацаров подготвя да предложи промени в НПК срещу бягствата на осъдени. Ще го подкрепите ли? Вие считате ли, че е необходимо обновяване на НК и НПК?

- Очевидно съществува системен проблем, тъй като по множество влезли в сила присъди не могат да бъдат приведени в изпълнение наложените наказания. Подсъдимите са се укрили, най-често - напускайки страната, дори по знакови дела. В тази насока са нужни законови изменения в НПК, например относно нормите, свързани с мерките за процесуална принуда. Чрез разумни законодателни изменения може да се обнови и НК.

- Съдията говори с актовете си или е добре да обяснява своите решения пред обществото?

- За да спрем девалвацията на доверието в българското правосъдие, ни е необходим нов подход. Струва ми се, че ситуацията, в която се намираме, изисква съдиите да проговорят и с думи, а не само чрез своите актове. Ако в системата на българското правосъдие има "гнили ябълки", то нека с мълчанието си и бездействието си да не допускаме гнилостните процеси да се разпростират върху цялата съдийска общност.
Освен реформите, които предстои да провеждаме в системата, трябва да спрем "оцапването" на цялата съдебна система, като възстановим диалога с гражданите. Публичността и прозрачността, които обществото очаква от нас, налагат една цялостна промяна в поведението ни като съдии. Ще трябва да протегнем ръка и към медиите, които са нашият медиатор с българските граждани. Аз самият никога не съм се крил от тях и зная, че когато решаваш едно дело по съвест и вътрешно убеждение, когато си го претеглил през сърцето си, то тогава ти вярваш в правилността му и никак не е трудно да убедиш обществото в това.

Обратното за мен означава игнориране на общественото мнение, липса на прозрачност и достъп до автентична информация. Не става дума магистратът да търси утвърждение и оценка за свършената работа в медиите, респeктивно в обществото. Но, ако можеш да се изправиш с лицето си пред обществото и да отстоиш позицията си убедително и аргументирано, със сигурност ще намалиш ефекта от внушението, с което живее българският гражданин, че правото е някъде извън съдебната система.

- Вие станахте доста популярен сред хората с решението да спрете мобилните камери на КАТ, разкажете повече за себе си в личен план.

- Смисълът на това тълкувателно решение не е да насърчава пътните хулигани, които с безразсъдното си поведение причиняват тежки ПТП. Смисълът е да не се стигне до злоупотреба с право от страна на органите на реда, тъй като, за съжаление, има достатъчно примери за злоупотреби от страна на длъжностни лица. Когато няма ясни правила за използването на мобилните камери по пътища, това е предпоставка за злоупотреба с правата на човека. В тази връзка, като докладчик по това тълкувателно решение, още при неговото публикуване изразих готовността си да сътруднича на законодателя за прецизиране на правната уредба, касаеща използването на мобилните камери. Радвам се, че казусът се развива в правилната посока, което означава, че тълкувателното решение имаше своя важен принос за охраняването на правата на българските граждани.

- Възстановихте ли се напълно след пътния инцидент?

- Признавам, че възстановяването от участието ми в конкурса ще ми отнеме повече време, отколкото физическата травма в пътния инцидент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай