Отменените цесии трудно ще вкарат 800 млн. в хазната

Отменените цесии трудно ще вкарат 800 млн. в хазната | StandartNews.com

Калоян Стайков, икономист от ИПИ (пред "Фокус")

- Г-н Стайков, как работи схемата с цесиите? Кой има интерес и кой губи от нея?
- От цесията има интерес лицето, което има задължение към съответната банка. Тоест, ако аз имам влог в дадена банка и се опитвам да цесирам вземането си, аз имам интерес от това, за да взема парите си по-рано, а не да чакам банката да бъде обявена в несъстоятелност и чак след това фондът да започне изплащане на влоговете; или, ако съм кредитор, след обявяване на несъстоятелност, да чакам осребряване на имуществото и тогава вече да се надявам някакви средства да останат за моя ред на кредитор. Това обаче в същото време пренарежда в известен смисъл реда на кредиторите. Тези от по-нисък ред могат да получат вземанията си преди кредитори от по-висок. Именно това е проблемът, за който се говори в момента. Цесиите и прихващанията са напълно законни, но те са при определени условия. И условието, за да е законна такава сделка, е задълженията да са насрещни и да са изискуеми. Тоест, ако аз имам разплащателна сметка, която е изискуема по всяко време, мога да я активирам. Но ако имам безсрочен влог, който не е изискуем по всяко време, там нещата са малко по-различни - вече говорим за чисто правен спор и естествено решение от съда дали сделката е валидна или не.
- Премиерът Бойко Борисов изказа надежда, че 800 милиона лева ще отидат в държавната хазна по този начин. Тоест, ако цесиите към момента бъдат отменени, как точно ще стане това?
- Всъщност това са прехвърлени вземания. Тоест те няма да бъдат прехвърлени и ще останат в масата на несъстоятелност. Понеже Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща тези гарантирани влогове, той се нарежда на първо място сред кредиторите и е първият, който ще получи вземанията си, след като се осребри масата. Ако масата на несъстоятелност се увеличи с 800 милиона лева, тези пари първо ще отидат за изплащане на задълженията към фонда. Дали обаче точно тази сума ще бъде събрана, аз не съм съвсем сигурен. Със сигурност някои от цесиите може да се окажат незаконни и съдът да ги отмени, но не съм сигурен дали това ще стане за голямата част от цесиите. В момента се говори за цедирани задължения за 1,1 милиарда лева. 800 милиона са доста голяма част от тях. Така че предстои да видим дали това наистина ще се случи.
- Ако са извършени цесии и например, от началото на декември те станат незаконни, възможно ли е със задна дата тези, които са ги извършили, да трябва да връщат пари на банката?
-Това е идеята. Това, което цесията представлява, е примерно аз да ви прехвърля на вас мое вземане от банката. Ако вие имате кредит към банката, вие може да използвате това прехвърлено вземане, за да си погасите част от кредита и вече не дължите на банката пари. Ако съдът постанови, че подобно цедиране на задължения и прихващане от ваша страна не е законно, вие продължавате да дължите парите на банката, съответно банката продължава да дължи пълния размер на тази цесия към мен.
- Правителството освободи по негова собствена молба досегашния председател на УС на фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов и определи на поста Радослав Миленков. Може ли да се говори за някакъв вид опит за избягване на отговорност?
- Не бих казал, тъй като ролята на фонда в разрешаването на този случай и съответно участието му при целия процес по несъстоятелност на КТБ тепърва започва. Лицето, което ръководи фонда, оттук нататък вече има отговорност. Не бих казал, че досегашният директор има кой знае каква роля, освен чисто технически подготовката на работата на фонда от момента, в който стана ясно, че БНБ отнема лиценза на банката, до момента, в който той си е подал оставката. Оттук нататък ролята на ФГВБ ще бъде доста по-важна и наистина е важно управителят на фонда да си свърши работата и да се възползва от всички възможности, които са регламентирани в закона, за защитаване интересите на данъкоплатците. Защото, в крайна сметка, ако средствата, които фондът изплаща, не бъдат възстановени след осребряването имуществото на банката, тази разлика ще бъде покрита от данъкоплатците, тъй като държавата ще отпусне заем на самия фонд. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай