Отиваме сами на вота, за да се докажем

Отиваме сами на вота, за да се докажем | StandartNews.com

Аз диктатор? В партията ни се смеят на това, казва лидерът на ББЦ Николай Бареков

- Г-н Бареков, какво се случи между "България без цензура" и ВМРО? Отивате като опоненти на изборите, така ли?

- Решението да се явим самостоятелно на вота беше взето от структурите ни. Ще участваме със своя регистрация - "България без цензура". За една нова и достатъчно голяма партия като нашата това е важно за утвърждаването ни. Разговаряхме коректно с нашите партньори от ВМРО, земеделците и "Гергьовден". Но явно на ВМРО този вариант не им хареса. И решиха да се оттеглят от коалицията.

- Какви ще са отношенията ви с другите партньори?

- Разговорите със земеделците и "Гергьовден" продължават. Утре сме заедно във Варна на заседание на Изпълнителния съвет на партията. На него са поканени Румен Йончев, Драгомир Стефанов и Любен Дилов-син. Тогава ще предложа да има силна гражданска квота, да включим в листите именити българи от спорта, културата и бизнеса. Партията е в отлична кондиция.

- Вие сте зам.-председател на групата на консерваторите в ЕП, но в началото на юни в Брюксел, когато бяхте гласуван в ръководството й, имаше сериозни обструкции за приемането на колегата ви Ангел Джамбазки. Какви са коментарите от вчера в ЕП по разделянето на ББЦ и ВМРО?

- Изключително неприятна тема, наистина. Защото Джамбазки беше приет в нашата група след сериозно лобиране от моя страна. Истината е, че имаше големи проблеми около неговото приемане и аз подписах декларация, в която се застъпих за него.

- Какви ангажименти поехте с документа?

- Гарантирах, че той ще бъде лоялен и последователен към принципите и политиките на европейските консерватори и реформисти. В случая вече имаме проблем с г-н Джамбазки и днес (б.р. вчера) си позволих да поставя този въпрос на Красимир Каракачанов. В интерес на истината той лично ме уведоми по телефона за решението, което са взели. Аз споделям тезата на Румен Йончев, че те с 20 000 души, колкото са преференциите им от европейските избори имат евродепутат, а това не е справедливо. Знаете, че нашата коалиция имаше близо 250 000 гласа. Проблемът е чисто политически с г-н Джамбазки, ще водя разговори и с него, и с г-н Каракачанов. Едно от възможните решения е г-н Джамбазки да отстъпи сега от Европарламента и да преотстъпи мястото си на Румен Йончев или на Рада Коджабашева. Но вместо да прибързваме и да предизвикваме скандали извън границите на България, за мен е важно единството на самата група и като зам.-председател на ECR. Не изключвам и възможността г-н Джамбазки да остане лоялен към ценностите на консерваторите, аз съм доволен от неговата работа в ЕП, съвестен е.

- Има ли възможност той да напусне групата ви и да стане независим?

- До 2,5 години в ЕП няма да има възможност за създаване на нови групи, тогава е следващата ротация. Джамбазки получи сериозни постове благодарение на моето лобиране и той вече е преговарящ по темата Македония в ЕП например. Но той е на този пост заради членството си при консерваторите и няма да го запази при евентуално напускане. Едва ли би предпочел да се маргинализира като независим евродепутат. И пътят на г-н Джамбазки е да остане лоялен на групата на консерваторите и да влезе в колизия с бъдещите политически партньори на ВМРО или да напусне ЕП.

- Подобни процеси в нова партия още преди първи парламентарни избори водят до роене на формацията. Как ще запазите целостта на ББЦ?

- "България без цензура" не се рои, това е некоректна интерпретация. Напротив, нашата членска маса е единна и е над 50 000 човека. И днес разбирам, че структурите в страната продължават прием на нови членове. Този процес не е спирал от учредяването ни. Да не говорим, че има структури на ВМРО, които се присъединяват към нас, защото не са съгласни с поредния лупинг на ВМРО, които след РЗС, "Атака" и "Лидер" накрая отидоха при НФСБ.

- Но ви напусна Ангел Славчев, който ви обвини, че сте диктатор? Колко души ви взе той?

- Никой от нашите членове или представители на ръководството не го последваха. Историята със Славчев приключи, структурите ни реагираха на неговата изява повече от еднозначно. Хората от партията се смеят на "диктатурата", за която Славчев говори. Всеки, който ме познава, знае, че съм винаги готов за диалог и подкрепям всеки, който работи с идеи и хъс. Бих казал, че хората по места са обидени, защото успехът на европейските избори е постигнат от членовете и симпатизантите на "България без цензура". Твърде малък е делът на ВМРО, например. Тяхната подкрепа бе повече морална. И затова и 31 организации на ББЦ заявиха категоричното си искане да се явим сами на предсрочните избори. Ако настоявам за нещо пред структурите, то е да си излъчат местни момичета и момчета в листите - Георги Балабанов е с номинации в Сливен, Георги Пейчев в Русе, аз ще съм в Пловдив и вероятно ще приема номинацията и от Варна. В София ще си бъдат софиянци и така с много малко изключения - само там, където по места издигат хора от ръководството - ще има т.нар. външни лица. Например Росен Петров ще си е водач в София, но патриоти от Кърджали и Смолян също са го издигнали - вероятно ще е в една от двете листи.

- Оставката на правителството вече е факт. Коментарът ви?

- Добра новина. Най-малкото защото това правителство започна на БСП, ДПС и "Атака", а завърши като правителство на ДПС и ГЕРБ. Не е случайна и номинацията на Кристалина Георгиева. Апропо, след няколко дни ще изнеса пред медиите зловещи, ужасяващи факти за престъпни заговори. Това при всички положения ще промени изборите на 5 октомври.

- Преди да изнесете, тези факти обаче звучат само като закана. А Славчев ви нарече марионетка.

- Атаките от Славчев ми правят добра услуга, защото хората в партията и нашите симпатизанти знаят вече много добре, че не завися от никого. За Славчев една лоша дума не казах. За първи път си позволявам да го коментирам сега, но той буквално беше размазан с думи от негови бивши съмишленици. Вижте, българският народ разбра простичката истина - толкова омраза към един човек, който се обявява срещу статуквото, до момента не е имало. Аз влязох в политиката не да крада, никога не съм го правил и не съм бил във властта. Ясно влязох в политиката, за да спра финансовите потоци към партиите и да спра порочните им схеми. Народът ще застане зад мен, защото знае, че съм единственият, който не е злоупотребил с власт. И хората този път ще заложат на нещо ново, на промяна. А промяната симпатизантите на ББЦ я виждат в мен и моя екип. Ще ви припомня, че преди европейските избори имаше социолози, които ни даваха едва 4 процента. Но ние вкарахме 2 евродепутати и имаме 11 процента. На следващите избори голямата изненада ще бъде отново България без цензура.

- В сряда вечерта казахте: "Мога да се откажа от политиката". Мислите ли го наистина?

- Провокативен ход точно към медиите. Ако искаме промяна, трябва да се заложи на нова партия, на ново лице. Да наречем казаното от мен една интелектуална провокация. Другата седмица ще ви представя факти, които до голяма степен ще обърнат представите за партиите в България и начина, по който те функционират. Вие ще разберете, че всъщност партиите в България са най-големите групировки. И ще си дадете сметка как създаваме герои за един ден. А всъщност тези герои са добре заложени проекти във времето на политическата и икономическата олигархия.

- Каква е прогнозата ви за резултатите от изборите на 5 октомври?

- Гарантирам, че към днешна дата никой не може да прогнозира това. Още повече след събитията и кампанията, която предстои, може да се окаже, че следващият премиер може да е зам.-председателят на европейските консерватори.

- През последните седмици се появи новината, че ви се роди втори син - Александър. Да ви е жив и здрав, как избрахте името?

- Аз съм български политик с двама прекрасни синове. Единият е на 8,5 години Николай Бареков. А другият - Александър Бареков, който днес (б.р.) става на 1 месец. Като български баща и български патриот до сега съм оставил двама синове на страната си. А що се отнася до името, на себе си го кръстих, защото много харесвам името Александър. Както Александър, така и Николай са имена, които се дават на родените победители. Това пожелавам и на двамата - да са смели и да побеждават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай