От състава на кабинета зависи колко ще оцелее

От състава на кабинета зависи колко ще оцелее | StandartNews.com

Министрите да са професионалисти, а не политически фигуранти, казва Красимир Каракачанов

Повечето експерти сочат Патриотичния фронт като сигурен участник в новия коалиционен кабинет, който Бойко Борисов се опитва да сглоби. При какви условия и с какви очаквания ПФ би се включил в управляващата формула? Потърсихме отговорите от Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ НФСБ - ВМРО и депутат в 43-тото Народно събрание от Плевен.

- Г-н Каракачанов, влизаме в седмицата на първия кръг преговори за съставяне на правителство. Какви са очакванията Ви?

- Очакванията ми са след 25 години политиканстване партиите да подходят конструктивно. България е докарана до такова положение, че повече време за губене няма. Българите са с най-ниските доходи в Европа, с най-лошото здравеопазване и най-високата престъпност, с най-голяма безработица, с най-разбита икономика. За разлика от други европейски държави икономическата криза у нас продължава. Ето защо партиите трябва да подходят конструктивно, национално отговорно, а не да си играят на леви и на десни, защото и това се чува - да видим левите и десните ценности. Няма леви и десни - като ти дойде сметката за тока, не те питат дали си ляв или десен. Далаверите в енергетиката доведоха до едни непоносими сметки за всички хора. Затова очаквам отговорност, а не политически егоизъм и инат.

- От ГЕРБ инициираха преговорите на два тура, партиите правят екипи, от Патриотичен фронт как ще се включите?

- И ние можехме да изпратим различни експерти, но за сега сме говорили да сме двамата съпредседатели - Валери Симеонов и аз. Надявам се трите дами от ГЕРБ да имат правомощията, за да могат да изразяват мнение по темите, които ще се обсъждат. От Патриотичен фронт ще поставим ясно и категорично нашите виждания за едно бъдещо правителство на националното спасение. Ние го анонсирахме още преди няколко месеца преди изборите. Ще подходим сериозно и се надявам и от другите формации да постъпят така. За нас е важно не кой колко депутати има и как ще се направи мнозинство, а да се поставят неотложните въпроси и да им се търси решение. Или да се съобразяваме какво ще каже този или онзи посланик, какво ще каже Европа.

- Отправихте въпроси към останалите формации в 43-тото НС за или против програмно правителство и неучастие на политици в кабинета. Имате ли вече отговори?

- Все още не. Надявам се да ги обсъждат, а не да ги пренебрегнат. Ние сме ясни в своето питане - първо, на България й е необходимо стабилно правителство, но ние не сме готови и няма да участваме в управление на всяка цена или само за да има правителство. Ако не се подхванат из основи натрупаните с десетилетия проблеми и видим, че няма готовност за това ние няма да участваме.

- Бойко Борисов постави на преден план коалиционно правителство, а не кабинет на малцинството. Как подхождате към това предложение, имате ли експерти, които ще излъчите?

- Логично е да бъде коалиционно правителство. А какви хора ще излъчим или дали въобще ще излъчим е друг въпрос. За нас участие в бъдещо правителство не е самоцел. Няма да го направим на всяка цена.

- Защо сте против политици в правителството? Нали все пак една държава се управлява чрез политически решения?

- Ние не сме против участието на политици, а сме против това министерските кресла да се раздават на хора, които нямат и хабер от ресорите, които заемат. Помните правителството на Сакскобургготски, на тройната коалиция, а и в това на Борисов и самите политически лица, които бяха верни на партиите си, но нищо не разбираха от проблемите, които трябваше да се решават. За мен управлението на държавата не е национално училище.

Как да се подкрепи министър за земеделието човек, който нищо не разбира от земеделие? Във всеки един сектор трябва да се търсят хора - професионалисти, а не политически фигуранти.

- Вие сте историк, имали ли сме толкова пъстро народно събрание?

- Примери има много. Парламентите до преди 9 септември винаги са били шарени. Но тогавашните политици, без значение леви, десни или центристи, са имали в главите една основна идея - да изведат една силна България и да осъществят националните идеали. След Първата световна война, когато България е трябвало да плаща милиарди златни левове контрибуции, репарации на победителите, буквално след 6-7 години страната ни се възражда и стига дотам, че в началото на 30-те години сме седмата икономика в Европа. А днес сме свидетели как вече 25 години политиците ни нямат национална кауза, а демонстрират само боричкане за власт и игрички на леви или десни. За 25 години не сме мръднали и милиметри напред, а вървим само надолу. Стандартът на живот в България в момента е по-нисък спрямо 1989 г. Ако сложим тук и здравеопазване и образование, които вече са непоносими за джоба на обикновения българин - ние сме много назад. Така че, виждате как след Първата световна война политиците за 7-8 години са извели България от разрухата. Наричали са ни "германците на Балканите". Били сме държава, която превъзхожда в икономическо отношение страни като Сърбия, Гърция, Румъния, които са се освободили преди нас от турско робство. Примери в това отношение има достатъчно, само че политическото съзнание е било различно. Политиците

- Склонни ли сте да поставите срокове на този парламент, може ли да изкара пълен мандат?

- По Конституция мандатът на Народното събрание е 4 години. Никой не може да поставя срокове. От работата на самото правителство ще зависи пълен мандат или ще стои на власт три месеца. Виждаме, че само за година и половина две правителства бяха свалени. И кабинетът на ГЕРБ, и този на БСП, ДПС и "Атака" бяха свалени от недоволството на гражданите с протести предсрочно. Хората видяха как двете правителства, вместо да решават проблемите на хората, влизат в икономически игри. Кабинетът на ГЕРБ изкара 3,5 години, на Орешарски - година и два месеца, следващото, ако продължи по същия път, няма да изкара и шест месеца. И точно поради тази причина ние казваме - няма да участваме на всяка цена. Ще участваме в управление, което си постави сериозни, високи цели, но не само на хартия, а и да набележи мерките за решаване на проблемите, и то в срокове. Другият вариант е да се разпишат едни хубави пожелания и те да се тупкат във времето, а нещата да вървят по старому. В такъв вариант не участваме - дошло е време разделно.

- Патриотичният фронт сте най-многопартийната коалиция, имате ли съмнения, ще запазите ли целостта на парламентарната си група?

- Нямаме такива съмнения, защото хората, които са в ПГ са сериозни, с опит. И ще видите, че отново ще бъдем тези, които ще опровергаят статистиките и злонамерените анализи. Знаете, че социолозите даваха на ПФ 4-5 процента, а фронтът на практика изпревари партиите, на които се даваха 7-8 процента. Това се дължи на факта, че между партиите ни има много добра спойка и всеки един от хората, които работи по време на кампанията, успя да покаже, че ние сме алтернатива на досегашния политически модел. И именно това ни задължава ние да защитаваме тезите, заради които сме избрани, а не да правим компромиси в името на властта. Нито на мен, нито на Валери Симеонов, детската ни мечта не е да станем министри. В представителите на Патриотичен фронт няма болни амбиции да си сложим портретите като министри по коридорите, а имаме амбицията да дадем нов модел на поведение на политиците, защото така повече не може да продължава.

Думата политик в България стана синоним на крадец и негодник. И можем да променим това само, ако политиците дадат друг пример на хората и ги убедят, че работят за техните интереси, а не както е вече 25 години - политически ежби, омраза, разделение и далавери.

- Чувате ли вече, че ви наричат патерица на ГЕРБ?

- Явно някой има интерес да го повтаря. И най-често го повтаря един белокос политик, който е доста гръмогласен и който цял живот е бил патерица на нещо. Патерица за поръчкови статии, патерица на ГЕРБ, патерица на БСП и на ДПС - той най-често го повтаря. Но аз мисля, че хората разбраха кой е патерица и даже за малко да не влезе в парламента, въпреки мощната подкрепа на една чужда държава и поредната порция популизъм по време на изборите.

- Има ли вариант да не се състави правителство и какво следва, г-н Каракачанов?

- Следват предсрочни избори. Но това ще се отрази лошо на страната ни. Българската икономика няма да издържи. Виждате вече какво се случва с цената на тока, говори се, че декември месец цената може да скочи с още. Нали се сещате такава цена как може да се отрази на един човек със 150 лв пенсия. Или на един човек, който взема 350 лв. заплата? А отражението върху бизнеса и икономиката? Погледнете на каква цена се купува токът от АЕЦ "Козлодуй" и сравнете с цената от частните тецове, веитата, американските тецове. Ние смятаме, че цената на тока не само че не трябва да се увеличава, а може да бъде замразена, дори може да бъде намалена, ако се направи реформа в българската енергетика, ако се направи реформа в пробойните, откъдето изтичат в момента милиарди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай