Остров Свети Иван може да стане световна атракция

Остров Свети Иван може да стане световна атракция | StandartNews.com

Успех се постига с труд, екип и постоянство, казва кметът на Созопол Панайот Рейзи

*Наградите ни са плод на 9 години труд
*Целим се в пет месеца заетост на легловата база
*Свети Иван и Свети Кирик трябва да станат общинска собственост
*На туризма ни му са нужни атракции като Равадиново
*Искаме да изградим поликлиника и автогара
*Нужен е частен инвеститор за Свети Кирик

- Господин Рейзи, през последните няколко години Созопол си извоюва челно място сред най-известните световни туристически дестинации. Как се постига такъв успех?
- Реално всички тези призове, които получаваме, са плод на нашия труд в продължение на 9 години. През този период действително положихме огромни усилия - кандидатствахме по много европейски програми, изградихме пречиствателна станция, отделихме средства, които се инвестираха в културен и поклоннически туризъм. Резултатите се виждат и наградите за Созопол са доказателство за това. Те са доказателство и че когато има постоянство, резултатите винаги се получават.
- Общината инвестира много в развитието на културно-историческия туризъм. Това ли е най-важният ви приоритет?
- Да, вярно е, че инвестираме много средства в културно-историческия туризъм. Аз мисля, че освен стандартния туризъм - море, плаж и слънце, това е другото, което привлича туристите. Имаме в изобилие културни забележителности и исторически паметници, а съчетанието между двата вида туризъм дава един по-разнообразен и привлекателен продукт. Те взаимно се допълват, а крайният туристически продукт се развива много добре.
- Превърна ли се Созопол в българския Йерусалим?
- Мисля, че е силно казано, но с всички реликви, които притежаваме в църквите, действително имаме много голям туристопоток. Интересът към Созопол определено е силен и видимо нарасна. А това е третият вид туризъм - поклонническият, който успяхме да развием успешно. В момента сме на такъв етап, в който работим да развиваме паралелно спортния и конгресния туризъм. Ако успеем да съчетаем всички тези видове туризъм, мисля, че ще постигнем заетост на легловата база за около 5 месеца в годината.
- Имахте амбицията да се преборите за собствеността на остров Свети Иван и остров Свети Кирик, докъде стигна тази идея?
- И двата острова са на територията на община Созопол и аз мисля, че това са зони, които трябва да станат общинска собственост или да ни бъдат предоставени за стопанисване. Нашата основна цел е да разработим проекти и да кандидатстваме с тях по европейски програми, по които можем да получим финансиране за двата острова. Това ще се случи, разбира се, само ако общината получи собствеността. Идеята е да ги превърнем в исторически и културни центрове. Надявам се, че правителството ще разбере, че общините са по-добри стопани. Защото тези обекти, в случая двата острова, са пред очите ни всеки ден - виждаме ги, проверяваме ги, стопанисваме ги и упражняваме ефективен контрол на място.
- Какви конкретни планове имате за двата острова?
- За остров Свети Иван искаме да продължим идеята на кмета на Бургас Димитър Николов, която той реализира на остров Света Анастасия. Можем да пуснем една морска линия, която тръгва от Бургас, минава през остров Света Анастасия, след това отива до остров Свети Иван и после до Созопол, съответно и обратно. Ако разговорите ни за остров Свети Иван с правителството приключат успешно, ние имаме готовност и ресурси да превърнем острова в световна атракция. Това ще даде тласък на туризма в целия регион. Другият остров Свети Кирик е едно място, за което ще е по-разумно да се потърси чужд инвеститор. Защото за там са необходими огромни средства. Ако се намери такъв инвеститор, може да се случат уникални неща - да се разработи добър проект с марина, хотелска база и заведения. Така островът ще се превърне в един добър център за конгресен и културен туризъм.
- В община Созопол се намира единственият замък в България, който донесе нова слава на региона. С какво помага това на туризма?
- Замъкът в Равадиново наистина е нещо уникално. Изграден е с много труд и любов. Посещават го много хора, а на българския туризъм липсват именно по-интересни атракции. Собственикът на замъка е напипал тази ниша и затова той бе оценен и получи световно признание. Покрай призовете, които замъкът печели постоянно, се говори и за Созопол, а това е голяма реклама за града.
- Проблемът с общия устройствен план окончателно ли е решен вече?
- След 9 години и половина работа ОУП-ът е вече факт. Можем да се похвалим, че имаме приет общ устройствен план. Този въпрос беше изключително важен и съм доволен, че вече е решен. Всеки, който има желание да инвестира в нашия град, е добре дошъл.
- Прави впечатление, че направихте много инвестиции за развитието на спорта и в частност на футбола, защо?
- Мисля, че спортният туризъм трябва да се развива и това е много важно за общината. Преди две години в Созопол се проведоха част от срещите от европейското първенство по футбол за юноши. И това постави началото на развитието на този вид туризъм в града. Изградихме стадион, който е един от най-добрите в България. Необходимо е да се направят още 2-3 футболни игрища, за да привлечем футболните отбори от първа лига и чуждите отбори. По този начин през зимните месеци може да се използва легловата база в Созопол, която извън туристическия сезон на практика не функционира.
- Вие сте кмет вече 9 години, кои са проектите, с които най-много се гордеете?
- Проектите са няколко и са изцяло свързани с екологията - пречиствателната станция, която преработва отпадните води на Созопол и Черноморец. Също депото за битови отпадъци, което изградихме, модерният стадион, който вече споменах. Мисля, че откриването на мощите на Йоан Кръстител по време на моя мандат е нещо, с което също мога да се гордея. Защото всяко откритие, инвестиция има време и час и това се случи по времето на моите мандати.
- Какво планирате още до края на третия мандат?
- След всичко, което реализирахме, наистина има какво да се направи още. Това, което не съм успял досега да реализирам, е изграждането на нова поликлиника. Иска ми се до края на този мандат да я направя. Другият проект е да построим и нова автогара. На дневен ред е цялостната подмяна на уличното осветление в цялата община. Също да се изградят още 1-2 стадиона. Всичко това предвиждам да се случи до края на настоящия ми мандат.
- Празниците на изкуствата "Аполония" са една от емблемите на града, ще продължи ли да ги има?
- Така е. Празниците "Аполония" са неразривно свързани със Созопол. Мисля, че фактът, че те съществуват цели 35 години е достатъчно доказателство, че ще продължи да ги има още толкова и след нас.
- Созопол е община със силна социална политика. Какви са приоритетите в тази насока?
- Много сериозна е социалната ни политика и я поддържаме и в трудни времена. И докато аз съм кмет, ще я има. Мисля, че това е начинът да се връщат част от данъците, които си плащат хората, обратно при тях. И в трудни времена това е начинът да се помага на хората. Особено в сега - времена на криза в цял свят, времена на война.
- Това ли е формулата на успеха?
- Формулата на успеха е много труд, добър екип и постоянство. Всеки един, който иска да бъде кмет и да си тръгне един ден с вдигната глава от този пост, трябва да спазва тези три принципа и съм убеден, че ще има резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай