Остана ни много горчилка от матурата

Остана ни много горчилка от матурата | StandartNews.com

Платформа ще оценява онлайн децата на изпита по компютри

Скандал избухна в деня на матурите по български, след като два тв канала показаха как репортери си купуват верните отговори на изпита. Има ли вероятност да са замесени хора от МОН, каква тежест ще има писането на текст на изпитите и кога учебникът ще мине на таблет, "Стандарт" попита зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.

- Г-жо Кастрева, два тв канала показаха как репортери си купуват резултати от матурите преди изпита. Как ще реагира МОН, има ли според lас замесени хора на министерството?
- От вчерашния ден (б.а. сряда) за нас остана много горчилка. За пореден път бе обезценен трудът на толкова много хора, а да не говорим за демотивирането на десетки хиляди ученици. Затова призоваваме към нетърпимост срещу рушене доверието в образователната система, срещу нарушаването на правилата и предателството към достойнството на българския учител. По време на целия вчерашен процес на генериране на изпитния вариант на ДЗИ по български език и литература присъстват двама служители на МВР. Те бяха успоредно с нас от ранни зори. За мен е важно моите колеги от МОН да бъдат в спокойна среда и да се чувстват защитени. Когато сме от различните системи - това е прозрачност на процедурите и сигурност на хората, които работят. От друга гледна точка, за първи път ние въведохме процедури, които са от изключителна важност за равнопоставеността на зрелостниците при провеждане на матурите. Това са задължително видеонаблюдение във всички изпитни зали и съхраняването на записите от изпитните дни като неразделна част от документите на училищните зрелостни комисии. Въведохме още едно изискване към директорите - не само да има запис на видеонаблюдението, а и те да наблюдават изпитния процес в залите. При констатиране или забелязване на опити за преписване да реагират на мига. Предупредили сме регионалните инспекторати по образованието да правят проверки във възможно най-голям брой училища, като следва да се проверяват всички места, където има предпоставки за укриване на мобилни телефони, "помощни" материали или т.нар. пищови. Всички тези стъпки са от изключителна важност за цялата система, тъй като при провеждането на изпитите за зрелостниците от 12-ти и за учениците от 7-ми клас са ангажирани над 10 000 души. Представяте ли си колко стройна организация трябва да има, каква отговорност за съдбата на децата ни тежи на плещите ни и какъв морал трябва да притежава всеки един от нас. Това са дните, които мерят професионализма на работещите в системата. Много е обидно, когато в кацата мед една капка катран демотивира толкова много хора.
- Досега на всяка матура около 1/3 от учениците не пишат никакъв текст. Ще стигнем ли до момент, когато писането му ще бъде задължително, за да си изкараш матурата?
- Това е доста сериозен въпрос предвид обстоятелството, че това е единият вид задачи. Ако въведем задължителното писане на текст, условието трябва да бъде равнопоставеност на различните модули. Може един зрелостник да реши въобще да не пише, въпросът е тежестта, която има неписането на текст. Това е казус, върху който мислим, но промените следва да бъдат оповестени в началото на учебната година или с държавния образователен стандарт. Бихме искали в бъдеще текстът да има голяма тежест.
- В разработването на стандарта за оценяване ще предвидите ли задължително писане на текст?
- Да, смятаме да разработим в бъдещите държавни образователни стандарти точно такива критерии, които да мерят уменията на учениците.
- Доста от учителите искат намаляване броя на учениците в паралелка, а вие неотдавна лансирахте една идея за двама преподаватели в клас. Как може да бъде въведено това?
- Това отново може да бъде разписано в държавните образователни стандарти. Аз лично харесвам идеята на проектозакона, която дава доста големи възможности за прилагане на училищна автономия. Когато едно училище има възможност да взема решение по отношение организацията на учебния процес, то ще може да прилага различни модели - включително обучението на модули или групи, или обучение, което да включва двама преподаватели.

За нас е важно, когато имаме минимален брой ученици, да гарантираме обучението на тези деца през финансирането на училището. Но за максималния брой трябва също сериозно да се помисли. Добре е да се намери балансът между количествените и качествените показатели. Намаляването на броя на учениците невинаги е показател за качество. Даването на възможности за обучение на групи е по-добрият вариант, защото по различните учебни предмети изискванията са различни. Един пример - в настоящия Закон за народната просвета в 8-ми клас с интензивно изучаване на чужд език нормата предвижда обучението да бъде само за цял клас, дори има забрана това да се случва на групи. Това следва да бъде коригирано. При обучението на цял клас, дори да са само 26 ученици, трудно можем да говорим за качество. Още повече че при приема в 8-ми клас с интензивно изучаване на чужд език децата влизат с различно ниво на владеенето му. Когато имаме едно добро входно ниво, можем да разделим учениците на групи и вече да говорим за модули на обучението по чужд език в зависимост от нивото. Това би могло да се случи и по други предмети, особено когато става преминаване от един етап в друг.
- Депутатите записаха възможност за самостоятелна форма на обучение по желание на родителите, тоест т. нар. домашно обучение. Как гледате на тази идея, има ли опасност системата да "изпусне" част от децата?
- Този въпрос според мен ще продължи да бъде дискусионен. Още на заседанието на Парламентарната комисия по образование ние изразихме своите притеснения и зададохме изискването това да бъде много строго разписано, защото за нас най-важни са интересите на децата. За нас е важно всички решения да бъдат взети в политически и социален консенсус, а Синдикатът на българските учители изключително категорично застана срещу тази форма. И няма как ние също да не се замислим. За нас е важно това решение да не бъде само в ръцете на училището, а да бъде взето в съгласие със социалните служби, с родителите и местната общност. Един от важните елементи, които комисията прие на този етап, бе обстоятелството, че когато детето в самостоятелна форма на обучение не може да изпълни държавни образователен стандарт за общообразователна подготовка, ще има условие то да премине в дневна форма на обучение. За нас това е един текст, който защитава децата и системата.
- В Стратегията за насърчаване на грамотността се предвиждат няколко нови външни оценявания по четене. Какво ще представляват те и каква е според вас ситуацията с грамотността в момента?
- Винаги може да бъде по-добре. Това, което тази година правим за първи път, е меренето на грамотността по една от ключовите компетентности - дигиталната. Надявам се чрез нейното апробиране тази година в десети клас тя да стане един от регулярните ни формати на национално външно оценяване, въз основа на който ще се вземат решения и ще се градят политики. Това оценяване ще бъде онлайн, то ще е изцяло по нов формат. В днешното динамично време на информационните технологии децата искат нещата да се случват колкото се може по-бързо, веднага да виждат резултата от своя труд. Този изпит ще бъде на модули, като първият ще бъде онлайн платформа, на която те ще работят и ще виждат резултата веднага. А втората част вече ще се оценява от комисията, формирана на училищно ниво по критериите, които министерството е задало. Тазгодишното оценяване по природни науки на PISA имаше точно такъв формат. Това е знак, че вървим в една посока. Важно е да бъдем в хармония с потребностите и очакванията на съвременното поколение. Планираме да обсъдим с колегите ни от висшите училища, които подготвят бъдещите кадри за образователната система, новите формати на оценяване, защото за нас е от огромна важност в обучението на бъдещите ни учители да залегнат и модерните методики, гарантиращи качество на образованието.
- Много се говори, че на учениците им е скучно в час, защото са свикнали с новите технологии и не приемат поднасянето на информация по стария начин. В МОН е готова стратегия за прилагането на информационните и комуникационни технологии, според която училището трябваше да се отвори към мобилна среда. Ще минат ли уроците на таблет?
- Таблетите в обучението са подходящи основно за децата в начален етап. Колкото по-големи са учениците, толкова по-динамични са процесите на обучение и изискванията за използване на информационните технологии. За нас е важно първо да създадем широкообхватна и сигурна мобилна среда и да се изгради устойчива мрежа между отделните звена. Първата стъпка в тази посока е създаването на мрежа между министерството и 28-те регионални инспектората по образование. Втората ще бъде между инспекторатите и училищата. На този етап и при това финансиране трудно можем да говорим за цялостна обвързаност. За много от учениците ни техниката в училище е остаряла. Трябва да намерим такъв механизъм за решаване на този проблем, който да ни позволи да бъдем сред добрите потребители на тази техника. За това са необходими финанси, но инвестицията наистина си заслужава. Ползването на информационните технологии в училище е задължително, защото учениците до такава степен са свикнали с тях, че биха се почувствали ощетени, ако това не се случва. Затова и понякога трудно приемат своите учители, които са по-плахи при ползването на технологиите. Много е важно да бъдем балансирани при ползване на технологиите. Да не забравяме, че развитието на фината моторика, което става при писането на ръка, е един много важен инструмент за личностното развитие на едно дете и пряко влияе върху развитието на интелекта.
- Защо е неподходящ таблетът за горните класове?
- Ученикът трябва да бъде активен в създаването на интелектуален продукт, докато таблетът го прави само потребител. Важно е ученикът да бъде творец, да взема решения, да е предприемчив в ползването на знанието, а това е доста ограничено през таблета. Влизайки в училище, децата трябва да бъдат откриватели на тази техника, а не да гледат на нея като на нещо доста архаично според техните представи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай