Орешарски единствен говори за реални проблеми

Орешарски единствен говори за реални проблеми | StandartNews.com

Властта никога не е била самоцел за ДПС, на България й трябва управление с друга философия

Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ/ДПС

- Господин Кючюк, защо ДПС реши да подкрепи Пламен Орешарски, от когото оттегли доверието си при падането на кабинета му?

- Отговорът на този въпрос беше даден от председателя на ДПС г-н Карадайъ след заседание на Централния съвет на Движението. Личността на г-н Орешарски се вписва в профила ни за президент. Той е надпартиен, убеден демократ, евроатлантик, има волята да отстоява и развива демократичните постижения на страната, чувствителен е към правата на човека. Към всичко това добавям и позицията на г-н Орешарски да говори публично за важните ангажименти и реални проблеми на институционално ниво. Нещо, което не се забелязва в кампаниите на останалите кандидати.

- Ако Орешарски не достигне балотаж, а се потвърдят прогнозите на социолозите за сблъсък Радев-Цачева на втори тур, тогава за кого ще призове ДПС своите привърженици да гласуват?

- Такъв въпрос не стои пред нас. Още повече, че фокусирането само върху прогнозните резултати на социологическите проучвания ни отклонява от същинските въпроси на президентската кампания. А те са много важни за бъдещето на страната ни. Погледнете колко вяло се отнасят към кампанията конкурентите. Не чуваме националноотговорни позиции, а по-скоро общи политически формулировки.

- Как приемате думите на Бойко Борисов на втори тур да подкрепите този кандидат, който "ще ви даде излаз към властта"?

- Напоследък премиерът дава лесни отговори на трудните въпроси, пред които е изправена страната. Може би това в голяма степен се дължи на дългото му политическо съжителство с партии, които определено могат да се нарекат популистки. Властта за ДПС никога не е била самоцел, а възможност за решаване на социалните, обществени и политически задачи, които стоят пред България. Следващото правителство трябва да бъде съставено от системни политически партии и да предложи качествено ново управление.

- Ще настоявате ли на втори тур да ви бъде поискана подкрепата, за да я дадете?

- Политиката по дефиниция е най-публичната дейност и не виждам защо партиите трябва да се крият от публични ангажименти. Още повече, че подкрепата на ДПС винаги е била ценностна, а не аритметическа. По този начин отговорям на въпроса ви и не бих искал да съзирате нещо друго.

- Какви са аргументите на ДПС, че предсрочните избори напролет са неизбежни?

- Всяка една страна се управлява на базата на ясни приоритети. Кои са нашите приоритети? Ние нямаме дори краткосрочен хоризонт. България на 1 януари ще председателства Съвета на ЕС. Кои ще са нашите приоритети? Как ще бъдат изпълнени? Какво да очакват гражданите от това председателство, например? На път сме да пропуснем още една възможност, след като България пропусна шанса да има генерален секретар на ООН. България има нужда от друго управление, с друга философия и модел, което компетентно и отговорно, залагайки на потенциала на цялата нацията, ще е способно да създаде условия за постигането на такъв социален статус, който ще ни зареди със самочувствие на достойни граждани на ЕС.

- Може ли да се очаква нова бежанска вълна в Европа заради Мосул?

- Такава теза бе изказана от редица международни експерти и анализатори. Дори Върховният комисариат на ООН за бежанците направи прогноза, че в по-дългосрочен план битката за Мосул може да отприщи вълна от 1,2 милиона бежанци. Това е последният голям бастион на Ислямска държава. За да може международната коалиция да се справи окончателно с тази терористична организация и да предотврати хуманитарната криза в региона, военната операция е абсолютно необходима. Надявам се, че дори и да има нова бежанска вълна, ще успеем да я овладеем своевременно. Със задължителното участие на нашите партньори и спрямо споразуменията, които сме подписали.

- Каква част от този натиск ще понесе България в този случай, подготвени ли сме за това?

- Никоя държава сама не е готова за това. Бежанската криза е наднационален въпрос, който изисква наднационални решения, в които всяка държава проявява солидарност.

- Има ли шанс да бъде спасено споразумението между ЕС и Канада?

- Личното ми мнение е, че това е едно добро споразумение, което е важно за бизнеса навсякъде в Европа. CETA зачита високите социални и екологичните стандарти на Европа и ние не трябва да се отказваме от него толкова лесно. По-същественият въпрос обаче е друг. Ако не можем да сключим търговско споразумение с държава, която споделя нашите демократични стандарти, тогава с кого ЕС ще търгува? Как ще стане конкурентен в бързоразвиващата се глобална икономика, когато се изолира и се превръща в страничен наблюдател? Ето защо смятам, че CETA е възможност да покажем на света, че сме отворени за бизнес, както и че сме готови да спомогнем за оформянето на световната икономика в съответствие с нашите ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай