Орбан стана знаме на национализма и популизма

Орбан стана знаме на национализма и популизма | StandartNews.com

Смяната на министри не може да скрие, че държавата се управлява по модела „проба - грешка", казва Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк е заместник-председател на АЛДЕ и лидер на младежкото ДПС.
Той беше сред петимата българи в европарламента, които подкрепиха предложението за започване на наказателна процедура срещу Унгария заради политиката на кабинета "Орбан".
Кючюк, който наскоро навърши 33 години, коментира основните проблеми пред ЕС в навечерието на евроизборите догодина, както и ситуацията у нас.

- Г-н Кючюк, какво каза Жан-Клод Юнкер на евродепутатите в своята последна реч за състоянието на Европейския съюз като председател на Еврокомисията ? Как го разбрахте Вие?
- Мисля, че е редно да си направим една равносметка докъде стигна ЕС от първата реч
на Юнкер през 2014 г. Спомням си ясно, че тогава той заяви, че това е последната възможност Европейският съюз да се приближи до хората и че в противен случай има риск от процес на разпад. След референдума за Брекзит Юнкер сякаш стана пророк на своите собствени думи. За съжаление, 4 години по-късно ЕС продължава да бъде на кръстопът. Очакваме Великобритания да напусне през март 2019 г., а предизвикателства като миграция, борба с популизма и правовата държава в някои членки, а и нов геополитически ред, продължават да доминират в нашия дневния ред. Неслучайно, в своето изказване Юнкер заяви, че „Европа не трябва да бъде нито зрител, нито коментатор на световните събития, а конструктивен участник, деец и архитект на утрешния свят". Това обаче ще е възможно само когато всички европейски нации вървим заедно напред. Ето защо, в предстоящата година преди европейските избори през май 2019 г. Европа трябва да покаже, че може да действа в интерес на гражданите и чрез намирането на компромис да взима важни решения за своето бъдеще.
- Ключово гласуване в Европейския парламент през изминалата седмица - депутатите като че ли се разделиха по темата "Унгария". Така изглеждат и настроенията в България. Как мислите - вмешателство във вътрешните работи на Унгария ли е налице или наистина говорим за отстояване на принципите на Съюза?
- Това беше едно историческо гласуване, защото за първи път над две трети от членовете на Европейския парламент гласуваха, за да задействат член 7 от Лисабонския договор и категорично застанаха срещу авторитарните тенденции на унгарското правителство. След години на безполезен диалог между ЕС и Унгария, кулминацията на тази процедура бе в резултат от работата на цели пет комисии на Европейския парламент. Сега думата има Европейският съвет. Силно се надявам, че Европейската народна партия няма да изпадне в процедурни хватки, от които ще спечели време, за да се възползва от гласовете на Орбан на следващите европейските избори.
Европа не хвърля огън и жупел срещу Виктор Орбан, а защитава своите основополагащи ценности. С този вот ние потвърждаваме какъв съюз искаме и заявяваме ясно, че ще се противопоставим на популизма и национализма. ДПС със своите евродепутати гласува в полза на демокрацията, върховенството на закона и многообразието. Намирам обаче за изключително притеснително, че управляващите в България за пореден път овластиха антиевропейски тенденции. Този път и на европейско ниво, след като евродепутатите на ГЕРБ и тези на крайните националисти гласуваха против резолюцията.
- Преговорите за Брекзит навлизат в ключова фаза, а между ЕС и Лондон остават ключови различия. Ще съумеят ли двете страни да постигнат компромис в името на гражданите?
- Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви на форум в Словения, че е реалистично да се очаква споразумение за „развода" с Великобритания в рамките на шест до осем седмици. Аз също се надявам това скоро да бъде факт. Не така обаче стоят нещата в консервативната партия във Великобритания – те продължават да са разделени по плана, който Тереза Мей предложи. Стигна се до там, че той беше наречен от доскорошния ѝ външен министър Борис Джонсън „колан на самоубиец", а напоследък хардлайнерите, привърженици на твърд Брекзит, дори заговориха за нейната смяна преди ключовата фаза от преговорите. Това за всички в Европа е много притеснителен сигнал. Докато за нас, европейците, вече е ясно какво искаме да постигнем след раздялата на Великобритания с ЕС, то във Великобритания още се блъскат в двете крайности. При всички случаи, все още има ключови точки по отношение на правата на гражданите, които трябва да се договорят и, независимо до какъв Брекзит ще се стигне, ние трябва да сме сигурни, че правата на всеки един гражданин ще бъдат гарантирани.
- Предложението за размяна на територии между Сърбия и Косово ще пусне ли злия дух от бутилката? Как ще приключи този пореден за ЕС сложен външнополитически въпрос?
- През изминалата седмица стартираха дългоочакваните преговори между Косово и Сърбия и въпреки че впоследствие се провалиха, аз ги намирам за една добра отправна точка. Ние винаги сме заставали зад идеята за пълна интеграция на Западните Балкани в ЕС и знаем, че това е възможно само когато всички държави от региона изчистят различията помежду си. Косово и Сърбия си дават сметка, че тяхната врата за Европа ще се отвори, когато изгладят тези различия. Трябва обаче да сме изключително предпазливи по отношение на възможен сценарий, при който на етнически принцип се преначертават граници между двете държави. Размяната на територии в XXI в. е прекалено опасно начинание, което би предизвикало сериозно етническо напрежение и би възродило отживели стремежи за проекти като Велика Сърбия и Велика Албания.
Въпреки това, вярвам в ангажимента на двамата президенти да постигнат споразумение в съответствие с международното право, за да имаме истинското помирение между двете общности, преодоляване на етническите разделения и постигане на надеждна и постепенна интеграция в европейския проект. Последната зелена светлина от страна на Европейския парламент за безвизово пътуване за Косово е една положителна стъпка в този процес.
- Какво ще покаже референдумът на 30 септември? Има ли още пречки по пътя на Македония към европейска интеграция?
- Намирането на обща позиция между Гърция и Македония относно името на втората държава може би е сред най-сериозните успехи на европейската дипломация в последните години. След като двете страни решиха десетилетен спор за името, НАТО и ЕС за Македония изглеждат по-близо от всякога, но последната дума ще имат гражданите, които на предстоящия референдум ще начертаят бъдещето на страната. Вярвам, че те ще излязат и гласуват в подкрепа на името Северна Македония. Тук България също може да изиграе своята роля. Разбира се, договорът за добросъседство, който материализирахме, според мен, даде мощен сигнал и подейства силно стимулиращо на гръцко-македонските отношение. Сега е много важно определени групи в България да не изпадат в крайна историческа реторика и популистки лозунги срещу Македония в опит да подкопаят успешния резултат от референдума. Подобни действия биха били вредни, от които няма да има печеливши.
- Как изглежда случващото се у нас от Брюксел? Трите рокади в правителството притесняват ли Ви и какво ще е бъдещето на този кабинет според вас?
- От самото му създаване ДПС заяви, че ценностната формула на този кабинет е сгрешена и той е обречен на провал. Вече за никого не е тайна това и управлението по модела „проба - грешка" само ни демонстрира липсата на каквато и да е краткосрочна и дългосрочна визия за България. Неслучайно и чуждестранните инвестиции у нас удариха рекордно дъно за 10-годишен период. В тази връзка, смяната на едни министри с други, за да се прикрием пред обществото, няма да променят нищо.
- В началото на ноември Младежко ДПС ще отбележи своята двадесета годишнина. Как оценявате работата си като председател?
- 20 години са и много, и малко. Много, защото красноречиво говорят за нашата история и опит, но и малко, защото бъдещето е пред нас. Тези години ни дадоха достатъчно основания да заявим, че сме част от модерното българско общество, но и ни накараха да осъзнаем отговорността, която носим - пред нашите приятели и съмишленици, пред нашите учители, пред България. Днес гордо можем да заявим, че Младежко ДПС е най-голямата младежка либерална организация в Европа. С работата си получихме високо признание и в международните либерални организации. Но за нас това не са елитарни позиции, а възможност да налагаме европейския дневен ред на младите хора. И тук признанието идва не само от България, а от всички тези организации, които ще ни уважат в София на 1 ноември. Сред тях е и младежката организация на партията на президента Макрон, които искат да обменят опит с нас.

Зорница Гаврилова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай