Орбан поведе Европа към голяма промяна

Орбан поведе Европа към голяма промяна | StandartNews.com

- Г-н Марков, защо партията на Виктор Орбан спечели толкова убедително изборите в Унгария ?

- Считам, че това беше голям подарък на унгарския народ за юбилея на Виктор Орбан: 30-годишното му участие в политиката. Защото точно преди 30 години, на 30 март, той и група студенти създадоха партията на младите демократи ФИДЕС, която днес управлява. През всичките тези години Орбан не се скара със състудентите си, днес Янош Адер е президент, Ласло Кьовер е председател на парламента, а Тамаш Дойч е най-популярния му евродепутат. Орбан спечели трета поредна победа с 2/3 от гласовете. А да управляваш два мандата с такова мнозинство и не само да не омръзнеш, а да спечелиш трети с подобна смазваща победа има само едно обяснение - че си управлявал много силно. И Орбан наистина го прави.

- Все пак на какво се дължи тази огромна победа?
- Първо, на безкомпромисната политика на Орбан за защита на християнството. Още през 2012 г. той го издигна като основен конституционен принцип - самата конституция започва с думите "Боже, благослови унгареца", текст от химна на Унгария от 1844 г. Орбан каза:"Християнството е това, което спаси Европа и ние искаме да останем християнска страна." За разлика от Меркел, която се похвали че ислямът е вече част от Германия, Орбан се похвали, че няма да допусне ислямът да стане част от Унгария. И заяви, че тези хора, наречени бежанци, са нищо повече от завоеватели. Той първи в Европа би камбаната през 2015 г., издигна ограда по границата със Сърбия и Хърватска, прати на нея 12 000 войници и полицаи, мобилизира Вишеградската четворка.
С тази политика на затворени врати и на защита на националния суверенитет Орбан всъщност защити най-важната ценност - живота и здравето на своите граждани. Както в Унгария, така и в страните от Вишеградската четворка, не се случиха тежки терористични актове, както в Западна Европа.

- Как Орбан защитава тезите си срещу имигрантите?
- Орбан беше ясен - Унгария няма шеф, ние сме суверенна страна, това е нашият дом и с кой ще живеем в него си е наше право. Бежанците не ги мразим, но не можем да поемем това, което не можем да носим, те не подлежат на интеграция заради голямата разлика с нашия бит, култура и език. Той не изпълни квотите на Брюксел за имигранти. Предизвика референдум, на който 99 на сто от участвалите - 3 360 000 казаха "не" на квотите.

- Какво следва оттук нататък в Унгария?
- Това, което предстои, а по последни данни ФИДЕС ще има 134 депутати от 199, е да се запише в конституцията, че без решение на унгарския парламент заселване на чужденци в страната е невъзможно. Което означава, че това обвързва и следващите правителства за години напред. Орбан излезе с коледно приветствие, което беше четено повече от посланието на папата, в което каза - "Ще си защитим Рождество Христово и Коледа, дори и атеистите, които не постят и не ходят редовно на църква са християни, защото носят християнската култура, която е спасила Европа".
Очевидно е, че след тези избори разривът между Централна и Западна Европа по въпроса за имигрантите е непреодолим проблем и изисква ново решение. То не може да бъде друго освен, че западно-европейските страни ще носят в себе си исляма, както каза Меркел, с всички рискове от това. В същото време страните от Централна Европа няма да допуснат държавите им да бъдат други освен християнски. Ще чакат новите евроизбори, които коренно ще променят европейския парламент. Сегашният беше тъжен парламент, в който лобито на Сорос имаше 226 депутати. В новия европарламент ще влязат "Алтернатива за Германия", Партията на свободата в Австрия, Петте звезди на Италия, Северната лига и партията на Берлускони и т.н.
С други думи няма да има диктат от Германия, Франция и ЕС, който да е в състояние да подчини тези суверенни страни да приемат мигранти.

- Това е политическия аспект, но какво накара унгарците толкова силно да вярват в Орбан?
- Подкрепата и голямата победа на Орбан се дължи на чудесата в социалната област. Много бързо той успя да изправи икономиката след като завари многомилиарден дълг от експремиера Ференц Дюрчани. Орбан отказа да взима властта с пуч, но много бързо прие новата конституция, съкрати броя на депутатите от 380 на 199 и направи това, което първо обеща - да се наложи над монополите. Одържави част от водещите фирми в комуналната сфера - ВиК и електроразпределителните дружества, намали цената на тока, водата и газа с 25 на сто, а за бизнеса с 11 на сто. Изплати много бързо дълга към МВФ в резултат на много добра данъчна политика и отваряне на икономиката на изток . Миналата година тържествено заяви, че Унгария не дължи нито цент на нито една финансова институция или чужда държава. Отварянето на Изток стана чрез заливане на Русия с лекарства, вина, колбаси, плодове и зеленчуци, консерви и химическа промишленост. Само Китай купува 70 000 тона годишно свинско месо и 2 млн. патици. Китай откри в Унгария своя туристически офис, направи китайска банка и Пътя на коприната ще минава през Пирея и остров Чепел в Унгария. Има бум на инвестиции от Южна Корея и Япония, а Индия открива най-големия завод за гуми.

- Само личните качества на Орбан ли доведоха до този подем ?
- Той направи много силен екип от икономисти. Всички западни наблюдатели отбелязват изключително качествения шеф на Централната банка на Унгария - Дьорд Матолчи. Форинтът е национална валута, страната няма скоро за се насочи към еврото. Има много гъвкава данъчна политика за стимулиране на производството и привличане на чужди инвестиции. Орбан успя да свали безработицата до 3,8 пункта, разкри 800 000 работни места и постигна най-ниска инфлация от 42 години насам. Привлече 1 млн. нови граждани от съседните държави. И тенисистката Моника Селеш, която е от Нови Сад, взе унгарски паспорт, независимо, че е сръбска и американска гражданка. И Орбан е на път да направи Унгария 15 млн. души без да прекроява граници.

- Как всеки унгарец усеща положителните промени в джоба си?
- Орбан обяви 2018 г. за година на унгарското семейство. Даде много преференции за младите семейства. Направи 6-годишен платения отпуск на майките, държавата дава за трето дете 33 000 евро, отделно предоставя нисколихвен жилищен кредит за същата сума. За осем години раждаемостта скочи с 46 на сто.
Орбан предприе изключително мощно развитие на спортната база - инвестира 500 млн. евро в басейни, зали и ледени пързалки. Всеки унгарски треньор, който осигури олимпийски или световен шампион, получава по 3000 евро месечно до края на живота си. Будапеща посиня от плувни басейни, в 22 града направи закрити зимни пързалки и четворката мъже на шорттрек взе златен олимпийски медал.

- Ако трябва да се направи разлика между Западна и Централна Европа, каква е тя?
- Западна Европа е по-богата, а Централна е по-нормалната. В Западна Европа се възприема за нормално министър-председателят да се жени за мъж. Орбан казва - за разлика от Западна Европа, след няколко десетилетия нашите младежи няма да са малцинство в собствената си държава. Така, че следващата пролет ще се спре с опита Франция и Германия да командват ЕС.
Каква е разликата - никой не е имал смелостта след Втората световна война да се опълчи на СССР, а унгарците излязоха срещу 300 съветски танка. Западът защо не ходи да защити Крим? Защото нямат топки.

- Какви могат да бъдат паралелите с България?
- Паралелът с България е невъзможен, защото голямата разлика е в манталитета на двата народа. Там няма парламент и правителство, което да не си изкара мандата. Националното самочувствие е друго - унгарецът не обича да се кланя и да има началници. Още по времето на социализма те имаха частен сектор в селското стопанство. Там беше концертът на "Куин" през 1986 г., първата "Формула 1" в соцлагера през 1987, а през 1982 г. играха мюзикъла "Котките", когато у нас малко хора знаеха кой е Андрю Лойд Уебър. А ние ставахме и лягахме със Съветския съюз. Това раболепие се превърна и в настоящето - сега лягаме и ставаме с Брюксел. Няма как и да имаме лидер като Орбан, който е ходил от малък на църква, завършил е право и има куража да излезе да гони съветските войски, за разлика от Меркел.
Дори Чаушеску, диктатор и комунист, не изпълни решението на Варшавския договор и през 1968 г. не влезе в Прага. Днес Румъния, Словакия и Кипър не признават Косово. Защо България го признахме ? Защо не защитаваме националния си интерес?
Затова няма как да правим паралели, за съжаление ние сме на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай