Определяме теста за НУКК в деня преди изпита

Определяме теста за НУКК в деня преди изпита | StandartNews.com

Националният учебен комплекс по култура /НУКК/, известен и като "училището в Горна баня", е сред най-желаните училища в столицата. Конкуренцията за място там е огромна още от детската градина и първи клас. Предстоят поредните тестове за прием на първолаци. Как ще се проведат те, попитахме директора Величка Велянова.

Комисиите нощуват в училището без мобилни телефони и интернет, казва Величка Велянова

- Госпожо Велянова, Вашето училище е едно от най-желаните. Какви са сроковете за прием и колко са желаещите тази година?

- Сроковете за кандидатстване при нас не са променяни от години. От първи до 25 април приемахме документи както за първи клас, така и за първа група на детската градина. На пети май е тестът за първи клас, а на девети - тестът за детската градина. Кандидатите и тази година са много. 480 деца са подали документи за първи клас за 78 места.

- Разкажете малко повече за тестовете при приема - какво представляват те, трябва ли да се притесняват родителите?

- Няма място за никакво притеснение, защото обикновено тестовете се съставят на базата на учебното съдържание от предучилищната подготовка, която важи за всички деца в страната и се предлага във всички детски градини. Така че в тестовете няма нищо по-различно. Децата трябва да имат елементарни познания по български език, по математика, съсредоточаване на вниманието, памет. Това са все неща, които се усвояват в последната група на детската градина.

- А как се провежда приемът за първа група в детската градина?

- Там приемът също е с тест, защото и за детската градина кандидатите са много. Ние имаме 40 места и 180 кандидати. Тестът е много елементарен и има за цел да бъдат преценени възможностите на децата за комуникация, доколко могат да се справят сами при обслужване. Има въпроси като "Къде живееш?", "Какво ще направиш, ако завали дъжд?", "Какво ще направиш, ако си гладен?". Има например разрязани фигури на животни, които детето трябва да съедини. Диктуват се няколко думички, които детето да повтори, за да се види как запомня.

- Децата, които са били в детска градина при Вас, получават ли предимство при приема в първи клас?

- Не, всички се състезават на общо основание. Накрая се класират по реда на бала, по броя точки.

- Колко са задачите за първи клас?

- Обикновено това са 7-8 задачки, които децата трябва да решат в рамките на 40-50 минути. Тук искам да подчертая, тъй като много се злоупотребява с темата за подбора на тестовете, как се правят те. Предния ден се събират комисии, които разглеждат постъпилите предложения за тестове. Два месеца преди това със заповед възлагам поне на два колектива да подготвят предложенията за тестове, които пристигат в училището, завеждат се и едва в деня преди теста комисиите трябва да изберат теста, който ще се даде на следващия ден. Това става на четвърти май след обед, когато вече цялото училище е празно. Комисиите не напускат района на училището, нощуват тук, като им изземам всички телефони и се прекъсва интернетът. Вечерта и през нощта ние преснимаме тестовете, окомплектоваме ги и на другия ден в 9,30 започва самият тест.

- Някои хора злоупотребяват с Вашия тест, като дават частни уроци за подготовка на първи клас и дори за детската градина.

- Има такива случаи - хора, които дори нямат нищо общо с нас и не са специалисти, обещават на родителите, че децата им непременно ще влязат, обясняват им, че тестовете се купуват... Ние сме качили на сайта си едно съобщение родителите да не се доверяват в такива случаи. Децата се подготвят в детските градини, а освен това ние не отказваме консултация с нашите психолози на родители, които ни се обадят.

- Какви пари искат обикновено тези частни учители?

- До мен достигат слухове, че се стига до 80 лева на урок от такива псевдоспециалисти.

- Приемът Ви в седми клас е с националното външно оценяване, нали?

- Да, като след външното оценяване даваме предимство на нашите ученици, които са учили тук до седми клас, да се запишат и на свободните места приемаме външни кандидати. Нашите ученици обаче могат да се възползват от това право само при условие, че имат годишен успех най-малко 5,00.

- В кай клас започва да се учи италиански?

- Италиански по желание се учи още от втори клас, а вече в осми клас е на принципа на езиковите гимназии.

- Поддържате ли връзка със завършилите ученици, къде отиват да учат?

- Поддържаме, много от тях отиват в Италия, най-вече в университета Бокони в Милано. Но имаме студенти и в САЩ, в Англия, Германия, Франция, Австрия, дори в Австралия.

- Какви специалности избират най-често?

- Най-различни са. Ние имаме два профила на обучение - природни науки и хуманитарен, така че се реализират навсякъде.

- Вие сте едно от училищата, които работят много добре с родителското настоятелство. Новият училищен закон залага много на това. С какво най-вече Ви помага настоятелството?

- Помага ни много - първо, по отношение на учебния процес. Ако има предложения или препоръки от родителите и самите училищни настоятели, обсъждаме ги. Чрез настоятелството имаме и много контакти с институции. Когато има належаща нужда, настоятелите се грижат в училището да влязат някои дарения. С настоятелството обсъждаме всички основни въпроси на комплекса.

- С влизането в сила на новия училищен закон се дава възможност за създаване на иновативни училища. Вие мислите ли да кандидатствате за такова?

- Още не знаем какви ще са условията. Тези дни четох едно интервю във вестник "Стандарт" и съм напълно съгласна с интервюирания, че иновативните училища трябва да бъдат в две посоки - не само за по-изоставащи ученици, а и такива, които вървят по-напред от другите. Понеже той засяга методиката на Монтесори, аз искам да подчертая, че нашето училище работи по нея от създаването си досега. И може би това е в основата на големия интерес към него. В нея има много по-различни неща - първо, отношенията между учители и ученици. Второ, образованието по естетическите дисциплини. Толкова години, откакто съществува училището, ние сме съвсем наясно, че обучението по изкуства възпитава децата в много голяма степен. Това е и една превантивна мярка срещу насилието между децата.

- Какви очаквания имате спрямо новия училищен закон?

- Аз очаквах новият закон да даде по-голяма свобода в училищата. Но не съм очарована. Учебният план на училищата по култура, каквото е и нашето, е "заковал" всички учебни предмети. Имаме много малка свобода за избиране на предмети. На мен лично не ми харесва и структурата на учебния план. Ако се вгледате в който и да е учебен план, на първо място е общообразователната подготовка, а на второ - така наречената задължително избираема подготовка, където всъщност се крие профила на училището. Знаете ли как се объркват родителите? Такива важни неща, които трябваше да се огледат, когато му беше времето, не са догледани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай